Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs sebebiyle eve hapsolan vatandaşlara spor hakkında bilgi veren Selçuk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Hamdi Pepe, “Evde kalarak sporumuzu yapabilir. Uygun kurallar çerçevesinde bağışıklık sistemimizi güçlendirebiliriz.” dedi. Çin’in Wuhan kentinde başlayan ardından tüm dünyaya yayılan Koronavirüs (Covid-19) ülkemizde de can kayıplarına sebep oluyor. Tüm dünyada gündemden düşmeyen virüs salgını, ülkemizde de insanların yaşamını ve alışkanlılarını değiştirdi. Pek çok insan evden çıkmıyor ve uzun süre hareketsiz kalıyor. Evde egzersiz yapma ve bununla birlikte bağışıklık sistemini güçlendirmede önemli bir görev üstlenen spor ve beslenme konusu insanlarda merak uyandırıyor. Konu hakkında konuşan Selçuk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Hamdi Pepe ise, “Dikkatle kurallara uyulmalı. Evden çıkmamalı ancak evde geçirilen sürede de spor yaparak sağlığımızı korumalıyız” ifadelerini kullandı.

SAĞLIĞIMIZ HER ŞEYDEN ÖNEMLİ

Son dönemde etkisini hızla gösteren yeni tip salgın Koronavirüsün (covid-19) ülkemizde de etkisini hissettirmeye başlamasının ardından evde spor yapmanın önemi oldukça arttı. Konuyla ilgili konuşan Selçuk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Hamdi Pepe, “Düzenli beslenerek evde de sporumuzu en iyi şekilde yapabiliriz. Salgın A’dan Z’ye herkesi etkiledi. Buna yönelik önlemlerimizi almalıyız. Acil bir işimiz olmadığı takdirde dışarıya çıkmamalıyız. Sağlığımız her şeyden önemli. Sporumuz evden de imkanlar dahilinde kolaylıkla yapabiliriz.” dedi.

KURALLARA UYMALIYIZ

Koronavirüs nedeniyle eve hapsolan vatandaşlara Selçuk Üniversitesi Spor Bilimleri Dekan Yardımcısı Hamdi Pepe tavsiyelerde bulundu. Pepe, “Virüs nedeniyle rahat hareket edemesek de bulunduğumuz yerden evimizden kolaylıkla sporumuzu yapabiliriz. Kısıtlı imkanlar içinde yapacağımız sporun bile bağışıklık sistemimizde etkisini kolaylıkla hissedebiliriz. Emredilen kurallara uyup başkalarını da riske atmayarak, evimizde kalarak sporumuza devam edebiliriz.” dedi.

DAHA İYİ ANLADIK

Sporun virüs olmadan ve virüs olduktan sonraki önemine değinen Hamdi Pepe şunları söyledi: “Beden eğitimi ve sporun temel amacı insanın beden ve ruh sağlığını geliştirmek, iradesini güçlü kılmaktır. Normal hayatta sporun ne kadar önemli olduğunun farkındayız. Ancak son günlerde hızla yayılan Koronavirüs nedeniyle bazı vücut fonksiyonlarımızda değişiklikler yaşayarak erken yorulma vücutta halsizlik ve kas ağrılarına maruz kalabiliriz. Bunu da gerek egzersizlerimizle gerek se de yapacağımız sporla bunun önüne  geçebiliriz. Virüs nedeniyle sporun hayatımızdaki önemini daha iyi anladık. Vücut hareketinin zihinsel güçte etkisini beden eğitimi hareketleriyle sağlayabiliriz.” diye konuştu.

SIRASINA UYMALIYIZ

Sporun fiziksel eğitimine değinen Pepe, “Bireylerin fiziksel gelişimlerine katkıda bulunmak yalnız beden eğitimine özgü bir amaçtır. Hareket sisteminde aktif olarak kaslar pasif olarak ise kemikler oluşturur. Sporda fiziksel amaçta sağlık için hareketlerin sıralanış biçimi ve organizasyonu çok önemli. Egzersiz yaparken veya vücut ağırlıklı çalıştığımız zaman sporun egzersizlerin sırasına uymamız önemlidir.” İfadelerini kullandı.

DAYANIKLILIK ÖNEMLİ

Sporun Fiziksel rolünden de bahseden Hamdi Pepe, “Ülkemizi de etkisi altına alan virüsün vücutta dayanıklılığı ve direnci kırma da büyük rolü var. Buna karşılık kassak dayanıklılık da uzun süre kendimize eziyet bir biçimde kısıtlı imkanlar içinde kendimizi çok zorlamamalıyız. Fiziksel olarak da spora çok yüklenmeden verimli bir şekilde uygulayabiliriz. Biyolojik açıdan ise kuvvete yönelik çalışmalarda direnciniz kadar ağırlık kaldırma olanağınız olmalı. Sporda dayanıklılığın önemine dikkat etmeliyiz. Kasların yorulmasını en az indirgemeliyiz. Nefes akışını en doğru bir şekilde ayarlayıp yorulmayı erteleyebiliriz. Spor yaparken virüsünde etkisiyle direnç konusunda biraz eksiklik yaşayabiliriz ancak vücut koordinasyonumuz ve dengemizle birlikte bunu aşabiliriz.” İfadelerini kulandı.

SABAH VE AKŞAMÜSTÜ

Hangi aralıkta spor yapılması konusunda da açıklama yapan Hamdi Pepe, “İnsan sağlığı açısından sabah aç karna spor yapmalarını tavsiye ediyoruz. Sabah yapamayanlar için ise akşamüstü uygun bir saatte yapabilirler ama yine aç karna olmasını tavsiye ederiz. Beslenme konusunda ise bol su içmeleri ve düzenli yemek yemeleri gerek. Bağışıklık sisteminin güçlü olmalarını istiyorlarsa beslenmelerini kısıtlayamayız ama dikkatle yemek yemelerini tavsiye eder spordan sonrada çok yememelerini öneririz.” diye konuştu.

DÜZENLİ ÇALIŞMALIYIZ

Koronavirüs nedeniyle evde spor yapma olayına değinen Selçuk Üniversitesi Spor Bilimleri Dekan Yardımcısı Hamdi Pepe, “Evde spor yapıyorsak uygun bir saat belirlemeli ve düzenli bir şekilde çalışmalıyız. Vücut kapasitemiz üzerine çıkmadan direncimiz kadar sporumuzu yapmalıyız. Bağışıklık sisteminde koordinasyonu sağlayıp ona uyu besin takviyelerini almalıyız. Spora başlarken ısındıktan sonra egzersiz kurallarına uymalıyız. Egzersiz kurallarında boyundan başlayıp ayak bileklerimizde biten egzersiz sırasına uymalıyız. Eğer uymazsak kasların erken yorulmasına vücudun kasılmasına ve erken yorulmaya neden oluruz.” dedi.  

BESLENMEYE DİKKAT

Düzenli olarak spor yapanlar hakkında da bilgi veren Hamdi Pepe, Düzenli spor yapanları evde imkanı olmayanlar için bu süreç biraz zorlu geçebilir. Ama kendilerine uygun bir beslenme ve uygun bir spor organizasyonu sağlayabilirlerse üstesinden kolaylıkla gelebilirler. Evde mekanizması olanlar için ise ısınmalarını çok iyi yapmalarını söyleyen Pepe, beslenmelerine de dikkat etmeleri gerektiğini ve uygun programlar dahilinde çalışmalarını” Söyledi.

İLHAN ATLI

Editör: TE Bilişim