Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Nihat Özdemir, yeni yayınlanan Kulüp Lisans Talimatnamesi ile ilgili olarak, “Türk futbolunun kurtuluş reçetesi olacak” dedi. 
Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir, geçtiğimiz günlerde yayınlanan Kulüp Lisans Talimatnamesi hakkında Kulüpler Birliği Başkanı Fikret Orman ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Talimatnamesi’nin titizlikle uygulanacağını aktaran Özdemir, “Göreve başladığımız 1 Haziran’dan bu yana kulüplerimizin Türk futbolunun sorunlarını çözmek için yoğun çalışma süreci yürütmekteyiz. Kısa sürede çözdüğümüz en önemli konuların başında Kulüp Lisans Sitemi gelmektedir. Öncelikle Ankara’da gerçekleştirdiğimiz genel kurulda delegelerimizin teveccühü ile FIFA ve UEFA kurallarına ve Bankalar Birliği yapılandırılmasının temeli olacak statü maddelerinde önemli değişiklikler yaptık. Bu değişikliklerle Kulüp Lisans Kurulumuz'da reform niteliğinde yapılanmaya gittik. Üye sayısı ve niteliğini değiştiren daha işlemsel ve fonksiyonel hale getirdik. Bankalar ve kulüplerle görüştük. Mali yapıları sürdürülebilir hale getirmek için mali yapılanma sürecini de yürüttük. UEFA ile kulüplerimiz adına yoğun görüşmelerde bulunduk. UEFA merkezine giderek Ceferin’i ziyaret ederek talimatlarımızın detaylarını anlattık. Kendileri de bu uygulamalarımızı çok olumlu buldular. Yoğun dönemin sonunda Türk futbolu için devrim niteliği taşıyan kulüp lisans talimatını yayınladık. İnşallah Türk futbolunun kurtuluş reçetesi olacaktır. Kulüpler için varız, geleceği için de önemli adımlar atıyoruz. Bu amaçla kulüp lisans talimatnamesini değerli uzmanlardan oluşturduk. Yeni kurulumuzun bu talimatnameyi büyük disiplin ve titizlikle harfiyen uygulayacağından kimsenin kuşkusu olmasın” değerlendirmesini yaptı. 
“KULÜPLER, TAKIM HARCAMA LİMİTLERİNE UYMAK ZORUNDALAR” 
Özdemir, talimatnameye göre kulüplerin harcama limitlerini aştıkları takdirde ceza alabileceğinin altını çizerek, “Bu talimatla aslında biz federasyon olarak yeni denetim modeli getirmiş bulunmaktayız. Sezonluk denetlemenin yanı sıra kulüpler, bağımsız denetim şirketleri tarafından yıl boyunca incelenecektir. Geçmişte sezon sonu yapılan kontroller sezon başı, ortası ve sonu olmak üzere sıkı şekilde sürekli olarak devam edecektir. Sistemin en önemli ayağı sezon öncesi kontrollerimizde her bir kulübümüzde takım harcama limitleri belirleyeceğiz. Takım harcama limitlerini aşan kulüplerin yeni futbolcu tescilleri yapılmayacaktır. Kulüplerimizin gelir gider dengeleri korunacaktır. Federasyon denetiminden geçen takım harcama limitini aşmayan kulüpler Avrupa kupalarına katıldıkları takdirde herhangi bir yaptırımla karşı karşıya kalmayacaktır. Limitlerin aşılması durumunda puan silme, transfer yasağı ve kadro sınırlaması gibi yatırımlara maruz kalmaması için takım harcama limitlerin uymak zorundalar” açıklamasında bulundu. 
DOSYA SAYISI EN KABARIK ÜLKE BİZİZ
Başkan Özdemir, yeni talimatnamede kulüplerin bilançolarını alıp inceleyeceklerini ifade ederek, “Temmuz, ağustos ayları transfer ayları. Bu aylarda kulüplerden bilançoları alacağız. 1 hafta içerisinde lisans kurulu bilançoları inceleyecek. Takımların harcama limitlerini ilan edeceğiz ama kulüplerimiz en iyi kendileri biliyor. Hesapları kendileri dahi yapabilirler. Hesabı nasıl yapacağımız da açık. Mutlaka bugünden hesaplarını yapıp harcama limitlerini kendileri bulabilirler. Eylül ayında harcama limiti belli olacak ve siteye koyacağız. Fazla harcama yapmışsa, limiti aştığı takdirde puan silme cezalarının dahil olduğu cezalar var. Geçen sene herhangi bir takımın 2-3 puanını silersen şampiyonluğu, sıralamayı ve ligden düşmeyi etkileyecek cezalar olurdu. 7 kişilik kuruldan çıkan kararın dönüşü yoktur. Biz uygulamasak UEFA uygulayacak. UEFA’dan, FIFA’dan sürekli puan silme geliyor. Bugün UEFA ve FIFA da dosya sayısı en kabarık olan ülkelerden biriyiz. Buna dur demeliyiz. Türk kulüplerinin dosyaları UEFA’ya, FIFA’ya gitmemeli. Kuralları harfiyen uygulayacağımızı bütün kulüplerimizin bilmesini istiyorum. Harcama limitleri bulmaları çok basit. Bun bulup transfer politikalarını buna göre yapmaları lazım” şeklinde konuştu. 
"KULÜPLER BUNA UYARLARSA TÜRK FUTBOLU 3 SENE İÇERİSİNDE KURTULABİLİR” 
Başkan Nihat Özdemir, yeni talimatname uygulanırken, ilk sene yüzde 30 ,ikinci sene ise yüzde 15 fazla harcama payı bırakacaklarını ifade ederek, “UEFA’ya dosya bırakmayacağız. UEFA bizden daha katı, daha acımasız. Biz bir defa iki yıl geçiş süreci bıraktık. Harcamalardan ilk yıl yüzde 30, ikinci yıl yüzde 15 fazla harcayabilirsin dedik. Biz bu yönetmeliği uygularsak, kulüpler buna uyarlarsa Türk futbolu 3 sene içerisinde kurtulabilir. Bankalar kulüplere iyi bakmaktalar. Borcu yapılandırmada ellerinden gelen desteği veriyorlar. Kulüplerimize onlar da disiplin getiriyorlar. Bu iki disiplini aynen uygulayacağız” açıklamasını yaptı. 

TFF Başkanı Nihat Özdemir, kulüplerin birinci transfer döneminde harcama limitini aşması durumunda ara transfer döneminde karşılaşacakları cezai işlemlerle ilgili de konuşarak, şunları aktardı: 
“Birinci transfer dönemi ağustos sonunda bitiyor. İkinci dönem var. Harcamalar bitmiş, limit aşılmış ise ocak ayında transfer yapma yetkisi olmayacak. Oyuncuyu alırsa bile lisans alamayacak.” 
İHA

Editör: TE Bilişim