Yeşil Beyaz Konya Dergisi’nin konuğu olan Konya Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ömer Ersöz, gençlik alanında yürütülen faaliyetler hakkında bilgi verdi. Ersöz, gençleri kötü alışkanlıklardan uzak tutarken, tarihi unutturmamak ve kültür bilincini aşılamak için gayret ettiklerini söyledi

Konya, son yıllarda ortaya konan projeler ile binlerce vatandaş spor yapmak imkanı buluyor. Gençlik ve Spor Bakanlığı bu konuda önemli adımlar atarken, gençlerin kötü alışkanlıklarda uzak tutulması ve bilinçlendirilmesi için de çalışmalar yürütüyor. Konya Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ömer Ersöz, Yeşil Beyaz Konya Dergisi’ne verdiği röportajda son gelişmeleri anlattı. 

10 GENÇLİK MERKEZİNDE GENÇLERE YÖNELİK PROGRAMLAR

Bizler hem gençliği hem de sporu beraber yöneten bir kurumuz. Çünkü spor ve gençlik ayrılmaz birer parçalardır. Sporda gençlerimizi hem zararlı alışkanlıklardan kurtarmak hem de geleceğe ait elit sporcular yetiştirmek ve bu sporcuları da ulusal ve uluslararası müsabakalarda dereceye sokmak bizim önceliğimizdir. Meram,Selçuklu,Ereğli,Karapınar,Akşehir,Beyşehir,Halkapınar,Çumra,Cihanbeyli ve Kulu gençlik merkezleri olmak üzere toplamda 10 tane gençlik merkezlerimizi son 4-5 yıl içerisinde inşaatlarını bitirdik.İlimizde ve ilçelerimizde faaliyetlerini sürdürmektedirler. Gençlik merkezlerimizde birinci amacımız sosyal statüsü yüksek bir gençlik yetiştirmek. Halk oyunları,işitme engelliler dili,müzik grubu,inovasyon grubu ve dini eğitimler gibi çok sayıda alanda eğitmenlerimiz tarafından gençlere yönelik programlar verilmektedir. 

GENÇLERİMİZE MANEVİYATI AŞILAMAK İSTİYORUZ

Bizim bir başka amacımız da gençlerimize maneviyatı aşılamak ve bu doğrultuda tarihimizi, kültürümüzü, dinimizi öğretmek ve bu bilinci gençlerimizde oluşturma çabası içerisindeyiz. 2013’te 4 bin olan üye sayımız şu anda 37 binin üzerinde ama bizim için bu sayı da yeterli değil. Biz sayede üye sayılarımızla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Örneğin; okul temsilcilerimiz var, kadrolu liderlerimiz, eğitmenlerimiz var.Onlarla sürekli irtibat halindeyiz. Söyleşiler, tiyatrolar gibi aktiviteler düzenlemekte ve bubağlamda gençlerimize hem tarihimizi unutturmamak hem de kendi kültürlerimizi ve değerlerimizi tanımak adına gençlerimize yönelik çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.

AMACIMIZ GENÇLERİ MADDE BAĞIMLILIĞINDAN UZAK TUTMAK

Şu anda ülkemizin en büyük sorunlarından biri gençlerimizin madde bağımlılığı gibi kötü alışkanlıklara yönlenmesidir. Bizim amacımız da gençlerimize yönelik programlar düzenleyerek onları bu kötü alışkanlıklardan uzak tutmaktır. Geçtiğimiz yıl “Beyaz Kelebekler” adlı bir proje uyguladık. Bu projemizin temel amacı, uyuşturucunun kullanıldığı alanlarla ilgili emniyetle irtibata geçtik. Daha sonra Aile Sosyal Politikalar Müdürlüğü ile de bir irtibatımız oldu. Ardından Meram, Selçuklu ve Karatay’daki okulları tespite ederek bine yakın gencimizi bu madde bağımlılığından kurtarmak adına 1 yıl boyunca projeler ürettik. Bizler kurum olarak gençlerimizi madde bağımlığına bulaştırmadan spor ve gençlik yönünden vereceğimiz katkılardan ötürü elimizi taşın altına koymak bizim asıl hedefimizdir. 

SOSYAL MEDYAYA ÖNEM VERİLİYOR

Bizler bakanlık olarak yeni bir projeye imza attık “Kod adı:2023” olan yazılım programları ve sosyal medyanın tamamen yerli olması anlamında Gençlik merkezlerimizde hizmet vermektedir. Son zamanlardan sosyal medyada terör öven ve terör propagandası yapan yüzlerce kişi gözaltına alındı. Devletimiz bu konularda çalışmalar yaparken bizler de Bakanlık ve İl Müdürlüğü olarak üstümüze düşeni yapıyoruz. 

EĞİTMENLER SÖYLEŞİ DÜZENLİYOR

Kültürel alanda çeşitli eğitmenleri buraya getirerek söyleşiler düzenliyoruz. Ayrıca Abdülhamit’i tanımak, Çanakkale Savaşı gibi tarihi kültürümüzü ortaya koyan bir tiyatro topluluğumuz var. Tiyatro ekibimiz hem Gençlik Merkezleri’mizde hem de okullarda çok sayıda gösteriler düzenlediler. Buradaki hedefimiz tarihi gerçek anlamda tanımak ve gençlerimizi bu bilinçle yetiştirmek adına tiyatro ekibimiz okullarda zaman zaman bu oyunları oynamaktadır. 

KÜLTÜR BİLİNCİNİ AŞILAMAYA ÇALIŞIYORUZ

Bizler Gençlik Merkezleri il ve ilçelerde oluştururken o yöreye ait eğitimler de vermeye gayret gösteriyoruz. Burada derslikler, sosyal ve kültürel faaliyetler, müzik grubu atölyeleri, dini grup atölyeleri, spor atölyeleri gibi aktivitelerimiz var. Yani çok sayıda gencimize çok sayıda eğitim vermek için gençlik merkezlerimiz her zaman hizmet vermektedir. Şüheda yürüyüşleri, Sarıkamış yürüyüşleri gibi etkinlikler düzenleyerek gençlerimize tarihi unutturmamak ve kültür bilincini aşılamaya gayret ediyoruz.

DOĞRU TESİSLEŞME VE ALTYAPI

Konya’da özellikle son yıllarda amatör branşlarda bir yükseliş var. Her ilçemize spor alanları ve gençlik merkezleri yaptık ve doğal olarak sporcu sayısı da giderek arttı. Bunun sonucunda 2017 yılında 23 branşta 593 Konyalı sporcu Türkiye şampiyonalarında ilk 3’e girerek derece elde etti. Ayrıca uluslararası bakımından Olimpiyatlarda 8 sporcumuz derece elde etti. Ayrıca 163 tane milli olan sporcularımız var. Olimpik havuzda bekleyen 13 sporcumuz var. Sonuç olarak doğru tesisleşme ve altyapı oluştuğu sürece bu şekilde başarılar da gelmeye devam edecektir. Ayrıca hala tesisleşmemiz devam ediyor birkaç yıl içerisinde sona ermesi planlanan tesislerimiz var. Tüm bunlar sona erdiğinde ben inanıyorum ki Konya alt yapısı çok iyi olan ve spor kenti olarak adından sıkça söz ettiren bir şehir olacaktır.

MUHAMMED SAYDAM

Editör: TE Bilişim