Haziran ayı itibariyle artan sıcaklıklar Konya’da bunaltıcı bir hava oluşturuyor. Gündüz 33 dereceyi bulan bunaltıcı sıcaklık vatandaş için çileye dönüşürken bu çile toplu taşıma araçlarında daha da artıyor. Toplu taşımada çilenin adresini ise tramvaylar oluşturuyor. Yıl içinde sürekli bozulan, elektrik kesintilerinde yolda kalan, kazalarda seferleri aksayan tramvay, yazın da Konyalı için adeta bir sauna vazifesi görüyor. Dışarıda 33-35 derece olan sıcaklık tramvayda 40 dereceye kadar çıkıyor. Sabah saatlerinden itibaren artan sıcaklık nedeniyle vatandaşlar koltuklara oturmak yerine ayakta gitmeyi tercih ediyor. Pencerelerden ve tavandan da yeterli hava gelmemesi çileyi daha da arttırıyor. Özellikle yaşlılar ve çocuklar bu durumdan oldukça rahatsız oluyor. Kalp rahatsızlığı ve şeker hastalığı olan vatandaşlar kampüsten Alâeddin’e kadar süren 40 dakikalık yolda çileli bir şekilde gidiyor. Çocuklar ise bunaltıcı sıcaklık içinde biran önce tramvaydan inmek istiyor. Bu durum ise akıllara “Çile bülbülüm çile” şarkısını getirirken, vatandaşı ise isyan ettiriyor. Tramvaylardaki bunaltıcı sıcaklığa tepki gösteren vatandaşlar, tramvayla yolculuk yapmanın adeta bir çileye döndüğünü belirtti. Mevcut tramvayların şehrin yükünü kaldırmadığını dile getiren bazı vatandaşlar, şehir içi ulaşım için tramvayları kullanmak zorunda olduklarını, fakat belediyenin tramvaylarda modernizasyon yapması gerektiğini söyledi. Bu yaz da sıcaklık çilesini çekmek istemediklerini dile getiren vatandaşlar, yetkilileri sorunu çözmesi için göreve çağırıyor.



Vatandaştan gelen bu eleştiriler karşısında ise Konya Büyükşehir Belediyesi, 12 Nisan 2012 tarihinde şehir içi ulaşımda hizmet veren tramvayların tamamına klima sistemi takılması ile ilgili çalışma başlattığını açıklamıştı. Konuyla ilgili yapılan açıklamada ihalenin tamamlandığı belirtilmesine rağmen yazın kendini belli ettiği bu günlerde halen klimaların takılmaması tepkiyle karşılanıyor. Diğer yandan Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Haşmet Okur da, İl Genel Meclisi’nde yaptığı konuşmada 2012 yılı yatırım planlarında Konya’daki raylı sistemin ve tramvayların yenilenmesi olduğunu belirterek, yeni tramvayların bu yıl içerisinde kullanılmaya başlayacağını ifade etmişti ancak yeni tramvaylarla ilgili bir çalışma yapılmadı.
Makine Mühendisleri Odası Başkanı Doç. Dr. Mete Kalyoncu da tramvayların artık teknolojik ömrünü tamamladığı gibi ekonomik ömrünü de tamamladığını söyledi. Kalyoncu, yarım asrı geride bırakmış tramvayların artık nostaljik amaçlı kenar mahallelerde kullanılmasının şehir merkezinin ise modern raylı sistemlerini yapılması gerektiğini belirtti. “Türkiye artık kendi tramvayını ürütmeye başladı” diyen Kalyoncu, “Böyle bir ortamda Konya’nın halen 1976 model Alman yapımı tramvayları kullanması olumsuz bir durumdur. Tramvaylar daha fazla vatandaşları mağdur etmeden, Konya ekonomisine zarar vermeden yenilenmesi gerekiyor. İnsanlara yaz sıcağında eziyet etmenin anlamı yok” ifadelerini kullandı.
HASAN AYHAN

 
Muhabir: TE Bilişim