Türkiye Bisiklet Federasyonu’ndan (TBF) alınan bilgiye göre, Türk bisikletçiler, 40 yıl aradan sonra ilk kez olimpiyatlara katılmaya hak kazandı. Yol bisikletinde son olarak 1972 Münih Olimpiyatları’na katılan Türkiye, 2011 yılı içinde yapılan ve Uluslararası Bisiklet Birliği’nin (UCI) takviminde yer alan yarışlardan topladığı 1014 puanla ilk 16 ülke arasına girmeyi başardı.
En az 1, en çok 2 sporcu ile Olimpiyatlar’a katılmayı bekleyen Türkiye, aldığı puanlarla 2012 Londra Olimpiyatları’na 3 sporcu ile katılmaya hak kazandı. Türkiye, bisiklette ilk kez Avrupa şampiyonluğu sevincini de 2011 yılında yaşadı. Genç bisikletçi Ahmet Örken, Temmuz ayında Portekiz’de yapılan Avrupa Gençler Pist Bisikleti  Şampiyonası’nda “Omnium” dalında Avrupa şampiyonu olarak birincilik kürsüsüne çıkmayı başardı. Henüz Türkiye’de pist bulunmadığı için çalışmalarını yurtdışında yapan Örken’in başarısı, otoritelerce takdirle karşılandı. Yine Pist Bisikleti Büyükler Omnium’da Recep Ünalan’ın dünya klasmanında dördüncülüğe kadar yükselerek, yakın gelecek için büyük umutlar vaat etmesi de, bisiklet camiasını sevince boğdu.
DAĞ BİSİKLETİNDE BALKAN ŞAMPİYONLUĞU
Türk sporcular, dağ bisikletinde de başarılı sonuçlar aldı. Dağ bisikletindeki sporcu sayısında büyük artış yaşanırken, dağ bisikletinde olimpiyatlara gidebilmek için kota belirleme dönemi devam ediyor. Türkiye’nin bu branşta da olimpiyatlara sporcu göndermesine kesin gözüyle bakılıyor. Salcano Bisiklet sponsorluğundaki Türk Milli Dağ Bisikleti Takımı’ndan Bilal Akgül “Elit Erkek”, Yusuf Çabık “Genç Erkek”, Abdulsamet Kıv “15 Yaş Altı Yıldız Erkek”  kategorilerinde Balkan şampiyonu oldu.
Türk Milli Dağ Bisikleti Takımı, 18 Eylül’de Sırbistan’ın Novi Pazar kentinde düzenlenen Salcano Balkan Dağ Bisikleti Şampiyonası’nda, takım olarak birincilik kürsüsüne çıktı. Türkiye’nin ilk kez takım halinde Balkan şampiyonluğu elde etti. Cebrail Şeker, Sırbistan’ın başkenti Belgrad’ta 10 ülkeden 40 sporcunun katıldığı Balkan Yol Bisikleti Şampiyonası Yıldızlar Kategorisi’nde zamana karşı yarışta Slovenyalı ünlü bisikletçi Ziga Rucigaj’ı geçerek birinciliği elde etti.
CUMHURBAŞKANLIĞI TÜRKİYE BİSİKLET TURU
Son 5 yılda yapılan düzenlemelerle dünyanın en önemli bisiklet turlarından biri haline gelen Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun Türkiye’nin tanıtımına katkısı 2011 yılında da artarak devam etti. 2 HC kategorisinde yapılan ve kategorisinin en prestijlilerinden biri olarak kabul edilen tura, bu yıl tamamı profesyonel takım ve sporcular katıldı. 47. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’na, İstanbul’dan verilen startla 22 takımdan 176 sporcu ve 700 civarında görevli katıldı. Yaklaşık bin kişilik ekibin, 8 gün boyunca Türkiye’nin tarihi ve doğal güzelliklerle dolu parkurlardan geçerek bin 387 kilometre yol katettiği yarış, Alanya’da tamamlandı. Yarışı Eurosport canlı olarak 120 ülkede ve 28 dilde yayınladı.
TBF BAŞKANI MÜFTÜOĞLU
Türkiye Bisiklet Federasyonu (TBF) Başkanı Emin Müftüoğlu, yaptığı açıklamada, 2011 yılının kendileri açısından son derece başarılı geçtiğini, bu başarılarla yetinmeyip daha büyük başarılara imza atmaya hazırlandıklarını söyledi. 2011 yılında elde edilen başarıların küçümsenmemesi gerektiğinin altını çizen Müftüoğlu, bu yıl elde edilen başarıların, ileriki yıllarda elde edilecek başarılar için altyapı niteliği taşıdığını vurguladı.
Özellikle yol bisikletinde sporcuların azim ve kararlılıkla çalışarak üst düzey başarılar elde eder hale geldiklerini söyleyen Müftüoğlu, “Bunun neticesi olarak da hem kendi kulüplerinde daha iyi ekonomik şartlara kavuştular hem de genel müdürlüğümüz ve Bisiklet Federasyonu’nun imkanları seferber edilerek olimpiyat harçlığı, yüksek öğrenim bursları, milli sporcu burs ve kredileri ile harçlıkları olan sporcularımızın sayısı her geçen gün arttı. Artık uluslararası turlarda, etaplarda ve genel klasmanda kürsüye Türk bisikletçiler de çıkmaya başladı” dedi.
Ahmet Örken’in elde ettiği Avrupa şampiyonluğunun çok önemli olduğunu ifade eden Müftüoğlu, “Temmuz ayında Portekiz’de yapılan Pist Bisikleti Gençler Avrupa Şampiyonası’nda Ahmet Örken’in Avrupa şampiyonu olması, Türk bisiklet tarihindeki en önemli ilklerden biridir. Türk bisikleti ilk kez Avrupa şampiyonu çıkardı” diye konuştu. Bu başarının iyi irdelenmesini isteyen Müftüoğlu, Türkiye’de halen pist bisikleti yarışlarının yapılabileceği alan olmadığını, Örken’i, yeteneğini görerek yurt dışına gönderdiklerini kaydetti. Müftüoğlu, pist bisikletinde mücadele eden diğer bir sporcu Recep Ünalan’ın da çok önemli dereceler elde ettiğini anlattı. Recep Ünalan’ın, beklediklerinin üzerinde bir performans göstererek 9 ay gibi bir sürede dünya dördüncülüğüne yükseldiğini söyleyen Müftüoğlu, bu sporcudan da Avrupa ve dünya şampiyonlukları beklediklerini bildirdi.
EŞİ GÖRÜLMEMİŞ BAŞARI
Müftüoğlu, 2011 yılında elde edilen en önemli başarılardan birinin de 40 yıl aradan sonra yol bisikletinde yeniden olimpiyatlara katılmak olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: “Yol bisikletinde ülkemiz nihayet yeniden olimpiyatlara katılma hakkı elde etti. Sporcularımız, 2012 Londra Olimpiyatları için belirlenen kota döneminde, yani 2011 sezonunda, 1923’teki federasyonun kuruluşundan bugüne kadar alınmış olan bütün UCI puanlarının toplamını bile aşarak bisiklet tarihimizde eşi benzeri görülmemiş bir başarıya imza attı, toplam bin 14 puanla, üç sporcu ile katılma hakkı elde ettik. Bu üç sporcudan biri aynı zamanda saate karşı yarışa da katılmaya hak kazandı. Bu da çok önemli. Sonuç olarak 2012 Londra Olimpiyatları’na yol bisikletinde 3 sporcu ile katılmaya hak kazanarak Türk bisiklet severlerin 40 yıllık hasretini sona erdirmiş olduk.”
AA
Editör: TE Bilişim