SAKATLANMA RİSKİ YÜKSEK OLUR

Haftada 3 maçın futbolcuları bir yandan hazır hale getirdiğini ifade eden Fizyoterapist Osman Elmacı, bir yandan da bu durumun sakatlık riskini ortaya çıkarabileceğini ifade etti. Osman Elmacı, konuyla ilgili şunları söyledi: “Futbolcular genel olarak egzersiz üstüne çalıştıkları için bir futbol karşılaşmasına 90 dakika üzerinden çalışıyorlar ve onun temposuna ayak uydurmaya çalışıyorlar. Beşiktaş Konya’ya yorgun bir şekilde gelecek. Beşiktaş, Rio Ave maçında rotasyonlu kadro ile maça çıksa da kadroda as oyuncularda vardı. Sezon başı olduğundan dolayı da takımlar henüz fizik olarak hazır değil. Beşiktaş, 120 dakika yüksek tempoda mücadele ettikten sonra, Konya’ya gelecek ve bunun seyahat boyutu da var. 3 güne bir maç oynamak antrenmandan daha iyi gözükebilir. Çoğu fizyoterapistte maçın en iyi antrenman olduğunu söyler. Ancak şöyle bir durum var. Sakatlanma riski de yüksek olur. Sürekli çalışan kaslara fazla yükleme yapıldığı zaman kaslar yıpranır ve bir süreçten sonra yırtılmalar, kopmalar meydan gelir.”

BEŞİKTAŞ İKİNCİ YARI OYUNDAN DÜŞECEKTİR

Beşiktaş’ın yüksek bir tempoda oynanacak karşılaşmada ikinci yarı oyundan düşeceğini söyleyen Osman Elmacı, “Takımlar sezon öncesi hazırlık kampı geçirdiler. Bu süreçte hazırlanma şansına sahip oldular. Profesyonel futbolcular her şeyin en iyisine sahipler. Kulüp fizyoterapistleri de bunları detaylıca inceler. Haftada 3 maç yapmak belli bir süreden sonra seni iyi bir noktaya getirir ama o süre takıma nasıl yansır. Orasını zaman gösterir. Beşiktaş’ın uzun bir maçtan sonra Konyaspor karşısına çıkması Beşiktaş’ı kötü etkileyecektir. Bir oran vermek gerekirse Beşiktaş’ın hafta içinde oynadığı 120 dakikalık karşılaşma, Konyaspor maçında sahaya kötü yansıyacaktır. Özellikle ikinci yarıda kondisyon açısından Beşiktaş oyundan düşecektir. Bu süreçte hafta içi maç yapan takımların hafta sonu oynadıkları maçlarda performans durumunun eski performansını yüzde 40 oranında etkilediği görülmüştür.” şeklinde konuştu.

KONYASPOR KONDİSYON AÇISINDAN DAHA İYİ

Konyaspor’un Beşiktaş karşılaşmasında avantajlı olduğunu söyleyen Fizyoterapist Osman Elmacı, “Konyaspor 1 haftalık periyotta 2. maçına çıkacakken Beşiktaş 3. maçına çıkacak. Bu durum Konyaspor için avantaj teşkil edecek cinste. Perşembe günü bir maça çıkıyorsun cuma günü bunun yenileme çalışması oluyor ve Cumartesi tek antrenman yapıp bir maça çıkıyorsun. Sistemi oturmamış takımlarda bu durum sıkıntılıdır. Tek antrenmanla diğer maça hazır olamazsın. Ya kadroda değişikliğe gidersin ya da mevcut oyuncularla sahaya çıkar ilk yarıda oyunu maçı almaya çalışırsın. Çünkü bu tür takımlarda ikinci yarı kondisyon anlamında düşüş yaşanır ve toparlanması zor olur. Konyaspor’u Beşiktaş maçında kondisyon açısından daha iyi görüyorum. Konyaspor avantajlı olacaktır.” ifadelerini kullandı.

İLHAN ATLI

Editör: TE Bilişim