Başarılı kalem, dergimizin 15.sayısı için Atiker Konyaspor Teknik Direktörü Aykut Kocaman'ı ve yeşil-beyazlı camianın kriz tarihine değindi. Bir solukta okuyacağınız Yasin Oruç yazısı, kaçıranlar için yeniden sizlerle

Mesut Bakkal ile yolların ayrılması üzerine Konyaspor kurmayları derhal yeni teknik adam için kolları sıvamıştı. Pek çok isim yoklayan kulüp, bir sezon önce Gaziantep'te başarılı olan futbol tarihimizin önemli isimlerden Sergen Yalçın ile prensipte anlaşılmıştı. Yönetim kurulu, Sergen Yalçın'ın yeni teknik direktör olacağını bildirmek için toplandı. Ancak Ahmet Şan ve bazı yöneticilerde Sergen Yalçın ismi tam oturmamış gibiydi! Teknik adamlık için henüz yolun başında bir isimdi. Yeni statta sıfır risk taşıyan bir isim olsa daha iyi olur havası esiyordu toplantı masasında. 'Başkanım' dedi bir yönetici, 'isterseniz Aykut Kocaman ile bir kez daha görüşelim'. Bir başka yönetici ise, 'sezon başı görüştük, anlaşamadık, zorlamayın' dedi. Bir diğer yönetici ise, 'Başkanım,  Aykut ile 10 yıl önce çalıştınız ve anlaşamadınız. İkiniz de o zaman birbirinizden kurtuldunuz diye sevindiniz. Riskli bir karar olur' dedi. Ve Ahmet Şan başkan son olarak, 'o 10 yıl önceydi. İkimiz de 10 yıl yaşlandık. Hem o zaman ben Malatyaspor'un hocasını getirmiştim şimdi Fenerbahçe'nin şampiyon apoletli hocasını getiriyorum, o kadar da olsun' dedi ve kısa bir süre sonra Aykut Kocaman ile Konyaspor arasında anlaşma sağlandı. İki gün sonra ise "Yuvaya Hoş geldin" pankartı altında, yeşil-beyaz atkılarla Aykut Kocaman, kendisini yeniden Konyaspor Teknik Direktörü yapan sözleşmeye imza atıyordu.

Konyaspor'a 2006'da tarihinin ikinci 7.liğini yaşatmış Aykut Kocaman'ın sözleşme imzalandığı gün çok heyecanlanmamıştık. Hatta 'nereden bunun yuvası Konyaspor oluyor, saçmalamayın! Adamın yuvası Fenerbahçe'dir, bilemedin Sakarya'dır' diye de sosyal medyadan aforizmalar kasmıştık. Şimdi ise Aykut Kocaman gidecek diye yüzlerce yıl önce Mevlana'nın Şems'i gitmesine yakındığı, debelendiği kadar dert eder olduk! Konya halkının bu sevgisinin kesinlikle sportif başarıyla ilgili olmadığını belirtmekte fayda var. Kokuşmuşluğun her sokağa sindiği bu dünyada duruş sahibi insan özleminden kaynaklandığı şüphe götürmez! Peki ama son günlerde ayyuka çıkan Konyaspor'u yönetenlerin Aykut Kocaman'sız Konyaspor isteklerinin sebepleri nedir?

Henüz futbol hayatına son vermeden teknik adam olan Aykut Kocaman, bir anlamda stajını İstanbulspor'da yapıp iyi hoca olacağına dair işaret fişeği fırlatmıştı. Akabinde İstanbul dışında ilk tayin yeri Malatya oldu. Malatyaspor'da da o yıl Aykut Hoca iyi işler yapmasına rağmen bir sonraki durağı Konyaspor'a 2-0 yenildiği bir maç sonrası istifa etmişti. 2004-05 sezonunu Saffet Susiç ile tamamlayan Konyaspor bir sezon sonrası da hocası ile devam etmek isterken Galatasaray, Saffet Susiç'e talip olunca yollar ayrılmış oldu. Galatasaray, Saffet Susiç ile anlaşmasa da, Saffet Susiç ile teknik adamlığa adım atan Aykut Kocaman ile de Konyaspor sözleşme imzaladı.

O günlerde bugünlere benziyordu. Bugün Volkan Fındıklı'yı ıslıklarken o günlerde de Mustafa Er'i ıslıklardık; 10 yıl önce koşmayan Ceyhun'u istemeyen adam 10 yıl sonra da aynı gerekçeyle Hleb'i istemedi; O gün Zafer Demir'i sevmişti şimdi de Ali Çamdalı'yı sevdi. Duruşunu sevdiğim adam adlarını daha önce hiç duymadığımız Fıratlarla, Erman Erginlerle, Tayfun Sevenlerle 7.yapmıştı o takımı. Aynı bugünlerde Mehmet Uslular, Halil İbrahimler, Bajiclerle 3.olduğu gibi. Şimdilerde sürpriz golcüsü Vukovic iken o günlerde de El Saka'ydı. Ve o 10 yıl önce de antrenmanlarına yöneticileri almayan, teknik konulara kimseye müdahale ettirmeyen bu adam, halen prensiplerine bağlı. Bugün de transferlere değil kulüpleri borç batağına sürükleyen transferlere karşı! O yüzden çok kereler bu adam kariyerinde operasyon gördü! İşte Konyaspor'da 2.döneminde karşılaştığımız Aykut Kocaman krizi başlıklı gündemler;

HLEB'İN KADRO DIŞI KALMASI

Aykut Kocaman denildi mi hemen twitter kültürünün söylediği ilk cümle şu; Aykut Kocaman, yıldız futbolcu sevmez, kıskanır! Bir Allah'ın kulu da, 'Aykut, yıldız futbolcuyu sever ama adalete inanmayan hiçbir futbolcu ve insanı sevmez' demez! Evet mücadele gücü üst seviyelerde olan Konyaspor takımında, diğer arkadaşlarına karşı teraziye kariyerini koyan Hleb, adilce bir forma hakkı istememişti! Ve kıyamet kopar! "Aykut bu sefer de bir başka yıldız Alex olan Alexander Hleb'i gönderdi." Hoca, Hleb'i kadro dışı bırakıp ikinci yarı öncesi hazırlık kampında Antalya'ya götürmemiştir. Ancak başkan başta olmak üzere bazı yöneticiler sene başı iyi şartlarda sözleşme yaptıkları bu yıldız ismi takımda görmek isterler ve olan olur. Hleb, yöneticiler tarafından Aykut Kocaman'a sorulmadan Antalya'ya gönderilir. Hoca üzülse de kararlıdır. Ve Barcelona, Arsenal formaları gölgeli Hleb, Antalya'da kenarda gökyüzü izlemeye gönderilir ve sonrasında da Gençlerbirliği yolculuğuna çıkar.

TARAFTAR GÜZEL FUTBOL İSTİYOR!

2015-16 sezonuna iyi başlayamayan Konyaspor, ilk 4 haftada 3 beraberlik ile 3 puan toplamıştı. Bir sabah uyandık ki tüm ulusal medya Başkan Ahmet Şan'ın açıklamasını son dakika olarak geçiyordu. Başkan, 'Konyaspor'u izlemeye gelen binlerce Konyalı, güzel futbol seyretmeyi hak ediyor ancak futbolumuz sıkıcı' mealindeki açıklaması gündeme oturmuştu. Aykut Kocaman, o mesaja ise cevap olarak , 'cevap hakkımı saklı tutuyorum' dedi ve cevabı lig sonunda ilk kez gelen 3.lük ve Avrupa kapısı oldu.

ATEİST AYKUT KOCAMAN!

2015-16 sezonunun ilk yarısı bitmiş ve Aykut Hoca, Antalya'da kulüp tarihi rekoruna takımı hazırlarken bir yandan da yönetimiyle transferdeki fikir ayrışmalarıyla uğraşıyordu. Yönetim, 'İspanya Ligi'nden topçu getirelim' derken, o 'daha dün otobüsünüz deplasman yollarında haczedildi, gelin Sloven Skubic'i alalım' dedi. O der demez birileri , 'bu Aykut bize neler çektiriyor' başlıklı bir yakınmaya şahit olan bir yerel gazeteci o meşhur yazıyı yazdı! "Konya gibi dindar bir şehir nasıl olur da ateist bir Aykut Kocaman'ı kabul eder" dedi! Sanki iman ölçer olan bu arkadaş, o gün Konya'yı ülkeye karşı utandırmıştı. Yazdıranlar ise 'biz yazdırmadık' diye Antalya kampına giderek Aykut Hoca'ya 2 yıllık sözleşme tekliflerini sunmuşlardı!

VE MUHTIRA GELİR

Evet hissetmiştik! Hocamızı istemiyorlar ancak hocanın kendi isteği ile ayrılmasını istiyorlar. Hatta sezon başı Fenerbahçe'ye imza atacak diye de heyecanlanmışlardı! Arkasından sezona bir hafta kala 'ihanet etti' açıklamaları hazırdı bile! O, 'futbolcularıma ve taraftarıma sözüm var nasipse başka zaman Fenerbahçe' dedi. Sonra lig ve ilk Avrupa heyecanı başladı. Kabul edelim ki geçen sezonki agresifliği ve hırsı bu sezon aradık. Notlar biraz kırık geldi bu sezon. Seri galibiyetlere tam alışmışken seri puan kayıplarını yadırgadık. Çok istediğimiz Antalya galibiyetini rakip yarım saat 9 kişi oynamasına rağmen alamadık. Ardından da Gençler mağlubiyeti gelince o hocasına hayran Konyaspor taraftarı sosyal medyada belki ilk kez Aykut hocalarını eleştirmişti. Aslında hocalarına başarısızlığı yakıştıramadıkları için patlamışlardı ama yönetim bunu fırsat bilip meşhur E-Muhtıra'yı sabah namazına müteakip yayınlayıvermişti! Her sorumluluğu yerine getirdiğini belirten yönetim, resmi hesaptan, 'artık Aykut Hoca'nın da gereğini yapması gerekiyor' dedi!  Sonra taraftar, hoooopppp hocamızı yedirmeyiz deyince de, 'hocanın haberi var, valla kötü bir şey demedik' dediler.

Evet, Aykut Hoca, belki bu sezon sonu, belki başka sezonlarda Konya'dan ayrılacak ve biz arkasından konuşanlara şunları söyleyeceğiz;

Siz hiç Aykut Kocaman ile kahve içtiniz mi?

Aykut Kocaman'ın size bakarak hiç gülümsediği anı yaşadınız mı?

Aykut Kocaman'ı hayatınızda hiç can kulağı ile dinlediniz mi?

Aykut Kocaman'dan hiç kırıcı, üzücü, ayrıştırıcı cümle duydunuz mu?

Eğer isteseydiniz Aykut Kocaman'ı tanırdınız ve tanısaydınız Aykut Kocaman ile niye iftihar ettiğimizi anlardınız!

Evet, yıllar geçse de sorulduğu zaman şehrimin takımı olan  ve bir zamanlar Aykut Kocaman'ın teknik direktörü olduğu Konyasporluyuz diyeceğiz.

YASİN ORUÇ

Editör: TE Bilişim