Konyaspor’un yönetimini ve teknik heyetini tartışmaya açmanın mevcut duruma bir katkısının olmayacağını, aksine zarar vereceğini belirterek destek çağrısında bulunan Başkan Altay, “Aykut hocanın da bugüne kadarki kariyeri ve tecrübesi Konyaspor’u bu girdaptan çıkarmaya yeter” dedi

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konyaspor gündemini değerlendirdi. Konya Yenigün Gazetesi ekibini ağırlayan başkan Altay, Konya Yenigün Gazetesi Spor Müdürü Yunus Altınbeyaz’ın sorularını cevaplandırdı. Konyaspor ile yapılan sponsorluk anlaşması, Konyaspor’un son durumu, İslam Dayanışma Oyunları başta olmak üzere pek çok konuya değinen Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konyaspor’a destek çağrısında bulundu. Altay, Aykut Kocaman ile ilgili de, “Bu takımın sorumluğunu Aykut hocanın alması lazım. Baştan itibaren oluşumu kendisi şekillendirdi” dedi.

İşte Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın açıklamaları;

Sezon başında sponsorluk anlaşması ile Konyaspor’a önemli bir katkıda bulundunuz. Beysu ve Kafem’in sponsorluk anlaşması ile ilgili neler söylemek istersiniz?

Konyaspor şehrimizin markası. İlla ki belediyeden de destek olması konusunda bir talep oluyor. Biz sezon başında Kafem ve Beysu ile sponsor olarak bu durumu kurumsal hale getirdik. 5 yıllık 15 milyon lira değerinde bir sponsorluk anlaşması yaptık. Hem Konyaspor’a katkı sunmak istiyoruz hem de şehirde Kafem ve Beysu markalarının daha fazla sahiplenilmesini arzu ediyoruz. Tüm Kafem ve Beysu logolarına ‘Konyaspor resmi sponsoru’ ibaresini ekleteceğiz. Tabi şehrin takımı. Konya’nın marka değerine çok büyük katkısı var Konyaspor’un. Süper Lig’deki bir takımın reklam değeri çok yüksek. Onun için böyle bir katkıda bulunduk. Katkıda bulunmak işin kolay kısmı. Umuyorum başarı gelir.

Süper Lig’in reklam değeri demişken, isim sponsorluğu tartışmalarına da girmek gerek. İttifak Holding’in ödediği rakam kadar bir sponsorluk katkınız oldu. İsim sponsorluğunu alma konusu gündeme gelmedi mi? ‘Beysu Konyaspor’ gibi bir çalışma olmadı mı örneğin?

Beysu ya da Kafem’in isim sponsorluğu düşünülebilirdi. Bunu yönetim de teklif etti bize. Ancak biz alsaydık kulübün isim sponsorluğunu satma şansı olmayacaktı. Aslında tam olarak biraz fedakarlıkta bulunduk. Daha geride bir sponsorluk anlaşması yaparak Konyaspor’un isim sponsorluğunu satmasının önünü açtık. Kulüp önemli bir finansman kaynağını da oradan sağladı. Sonuçta finans sorunun çözemezseniz bu takımın başarılı olma şansı yok. Onun için Beysu ve Kafem tribünlere sponsor olmayı tercih etti. Tamamen bizim tercihimiz. ‘Beysu Konyaspor’ olsun diye konuşuldu ama o zaman Konyaspor isim sponsorluğundan gelecek paradan olacaktı.

İttifak Holding tartışmaları ile ilgili ne söylersiniz?

Konyaspor’un mevcut isim sponsorluğu ile ilgili bir tartışma var. Ama şehrin o zaman, bundan daha yüksek bir rakam ödeyecek marka çıkarması lazım. Konuşmak yetmez. Eleştirenler elini taşın altına koyacak. En azından İttifak Holding’in verdiği kadar bir bedeli ödeyerek isim hakkını satın alacaklar.

Geçtiğimiz günlerde Konyaspor Yönetimi ve teknik direktör Aykut Kocaman ile bir toplantı gerçekleştirdiniz. Toplantı ile ilgili detay verebilir misiniz? Ayrıca Konyaspor’un son durumu ile ilgili düşünceleriniz neler?

Öncelikle şunu ifade edeyim. Konyaspor’un seçim dönemini hatırlarsanız, 3 aday vardı. O adaylardan Konyaspor delegeleri Hilmi Kulluk yönetimini göreve getirdi. Biz bu sürece müdahil olmadık. Ne birine ‘aday ol’ dedik, ne de birini desteklediğimizi ifade ettik. Demokratik bir yarış oldu. Bizim görevimiz seçilen yönetime destek olmak. Her ne kadar sportif başarı ile ilgili sorun olsa da ben mevcut yönetimin işini iyi yaptığını düşünüyorum. Konyaspor’un haklarını korumak için ne kadar çaba sarf ettiklerini de biliyorum. Bazen bazı dönemlerde takımla ilgili istişarelerde bulunuyoruz. Geçtiğimiz günlerde yaptığımız toplantı da bu şekilde bir toplantıydı. Ben belediye başkanıyım ve belediyeden sorumluyum. Futbolu da bir taraftar olarak takip ediyorum. İşin doğrusu profesyonel anlamda destek olacak kadar da bu işlerden anladığımı iddia edemem. Ama gözlemlerimi zaman zaman teknik heyete ve başkana aktarıyorum. Bazıları uygun bulunuyor, bazıları bulunmuyor. İstişare etmiş oluyoruz. Ben bir taraftar olarak desteğimi veriyorum. Şehir olarak da sonuç ne olursa olsun desteklemeye devam etmemiz gerektiğini düşünüyorum. İlk 8 haftanın ardından yaşanan sıkıntılara rağmen hala 15. sıradayız. Bu sene enteresan bir lig oluyor. Puan farkları çok fazla değil. 3 maç kazansanız durum değişir. Son 2-3 haftada kırılma olabilirdi. Kazanabileceğimiz maçlar vardı. Bu saatten sonra şehre düşen yönetim ve teknik heyete destek olmak. Tartışmaya açmak sadece durumu kötüleştirir. Başka bir faydası olmaz.

Aykut hocanın da bugüne kadarki kariyeri ve tecrübesi Konyaspor’u bu girdaptan çıkarmaya yeter inşallah. Bu takımın sorumluğunu Aykut hocanın alması lazım. Baştan itibaren oluşumu kendisi şekillendirdi. Bir hoca tartışması gereksiz. Böyle bir dalgalanma oldu, hocanın kaderi tartışıldı ama ben gereksiz olduğunu düşünüyorum.

Geçtiğimiz günlerde maç esnasında hakemi ıslıklarken bir fotoğrafınız sosyal medyaya düştü. Maçları oldukça yüksek heyecanda takip ediyorsunuz anlaşılan…

Maçları elimden geldiğince yerinde takip etmeye çalışıyorum. Stadyumda belediye başkanı kimliğimden daha çok taraftar kimliğimle oluyorum. Maçın birinde hakemi ıslıklarken fotoğrafımızı çekmişler. Sosyal medyaya düştü. Samimi söylemek gerekirse taraftarın hoşuna gitsin diye değil, o atmosferden ve hakeme kızgınlığımdan kaynaklanan bir tepkiydi. Fotoğrafın çekildiğinden de haberim yoktu. Yansıyınca kötü olmadı ama planlı bir şey değildi. Ben basketbolda da daha önce öyle bir ıslıklama durumunda yakalanmıştım. Biraz belki heyecanlı takip ediyorum.

Yine sezon başında Konyaspor taraftarının düzenlediği kampanyaya 10 bin forma alarak katkı sunmuştunuz. 10 bin formayı nasıl değerlendirdiniz?

Herhalde bugüne kadar en fazla Konyaspor forması dağıtan kişi benim. Aracımın arkası manifaturacı dükkanı gibi. Nerde bir çocuk bulsam hemen forma hediye ediyorum. 10 bin formayı da o şekilde dağıtıyoruz. Hele başka takım forması giyen çocuk varsa onu mutlaka Konyaspor forması ile değiştirtiyorum. Bu şekilde şehir bilinci oluşturacağız inşallah.

Biraz da basketbolu konuşursak; Sizin de çok emek verdiğiniz Selçuklu Belediyespor, Konyaspor Basketbol olarak mücadelesini sürdürüyor. Takip edebiliyor musunuz?

Basketbol izlemeyi çok seviyorum. Konyaspor Basket’in maçını izleme fırsatım hiç olmadı. Gidemedim. Tabi bunlar şehre bir katkı, renk. Sadece futbola odaklanmamak gerekiyor. Tesis konusunda Konya şanslı. Tesis noktasında yadsınamaz bir avantajımız var. U18 Avrupa Şampiyonası Konya’da yapılacak. Bunu çok arzu ettik. Konya’ya alınmasında direk müdahalemiz var. Federasyon başkanımız Hidayet Türkoğlu ile görüştük, bu organizasyonun Konya’da olması gerektiği ile ilgili. Hatta bir miktar destek olacağımızı da söyledik. Hidayet başkanla bir hukukumuz var. Basketbola Konya’da ilginin artmasını arzu ediyoruz. Yeni dönemde taşrada Konya Büyükşehir Belediyesi olarak spor okulları açıyoruz. Basketbolu önemsiyoruz. Hem çocukların fiziki gelişimi açısından, hem de kolay imkanlarla yapılabilen bir spor. Benim oğlum da Konyaspor alt yapısında oynuyor. Onu antrenmana götürüp getiriyorum akşamları. Ben de antrenmanları seyrediyorum.

2021 İslami Dayanışma Oyunları Konya'da düzenlenecek. Geçtiğimiz günlerde ev sahibi ülke anlaşması imzalandı ve tanıtım toplantısı düzenlendi. Oyunların Konya’ya nasıl bir katkısı olacak?

İslam Dayanışma Oyunları’nın Konya’da düzenlenmesi şehre büyük katkı sağlayacak. Yeni tesisler yapılacak. 2021’in ağustos ayının son 15 gününde ulusal ve uluslararası kamuoyu Konya’ya odaklanacak. Açılış seremonisine Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere birçok ülkenin üst düzey yetkilisi Konya’ya gelecek. Yenilenmesi gereken tesisleri bakanlık yenileyecek. Yeni birkaç tesis yapılacak. Sadece marka değerini artırma ve tesis kazanma olarak bakmıyoruz. Aynı zamanda Konya gençliğinin spora yaklaşması için bir fırsat olarak algılamak gerekiyor. Belki de bunu işlemek lazım. Burada bir spor kültürü oluşturmaya vesile kılabilirsek asıl başarı odur. Yoksa tesis bugün yapılır, yarın yapılır. Çok önemli değil. Asıl olan bu organizasyonla gençlerimizi spora nasıl dahil edebilir, buna çalışmak lazım. Öncelikle seyirci olarak gelmelerini sağlamak. Sonrasında spor kültürünü aşılamak. Asıl başarı bu.

Maç günleri Konya Büyükşehir Belediyesi Stadyumu’na toplu ulaşımda bazı sıkıntılar yaşanıyor. Bu durumla ilgili köklü bir çözüm için çalışma var mı?

Banliyö Projesinin başlamış olması bizleri rahatlatıyor. İlk kez havaalanı, Otogar ve YHT Garı’nı birbirine bağlamış olacağız. Konya Banliyösü de Metro kadar bu şehir için oldukça önemli. Bir taraftan da Büyükşehir Belediyesi Stadyumu’ndan Yeni Otogar’a kadar bir raylı sistem yapabilir miyiz? diye bunun üzerinde çalışıyoruz. Biraz, bu projenin netleşmesini bekliyoruz.  Otogar’dan inince hem yeni hatta ulaşabilelim hem de Banliyö hattına ulaşabilelim. Novada’nın bulunduğu yerde teknik bir sorun var. Otogar’ın bulunduğu yerde iki tramvay kesişiyor.  Mevcut yoğunluk çok fazla. Ankara Yolu Aksaray Kavşağı’nda bir teknik problem ile karşılaştık. Onu aşmaya çalışıyoruz. Orada hem hızlı tren hattı var hem üstgeçit var. İkisini aynı anda geçmemiz gerekiyor. Onun için bu teknik konu halledilmeden bir şey yapmayı planlamıyoruz.  Bu hattı yapabilirsek Banliyö ile mevcut hattı birbirine bağlamış olacağız.

SPOR SERVİSİ

Editör: TE Bilişim