Bu gelişme camiada heyecanla karşılanırken en büyük gurur Konyaspor Gelişim Akademisi’nindi. Akademinin menajeri Taner Ay, “Ali artık buradaki çocukların Ali abisi, Nelerin başarılabileceğinin simgesi. Taraftarımızın Ali’ye sahip çıkacağına inanıyorum. Ali size emanet” dedi

Atiker Konyaspor’un U17 Takımında forma giyen, bir süreden beri profesyonel takımla antrenmanlara çıkan 2002 doğumlu Milli Takım futbolcu  Ali Karakaya profesyonel mukavele imzaladı. 

Büyükşehir Belediye Stadyumu Basın Toplantı Salonunda gerçekleşen imza törenine kulüp menajeri Seçkin Özdil, Akademi menajeri Taner Ay ve oyuncu Ali Karakaya ile ailesi katıldı.

İmza töreni sonrasında duygularını ifade eden milli oyuncu Ali Karakaya “Konyaspor’a uzun seneler hizmet etmek istiyorum. Bana bu şansı tanıyan Sayın Başkanımız Hilmi Kulluk, Yönetim Kurulu Üyelerimiz, Teknik Direktörümüz Aykut Kocaman ve akademi menajerimiz Taner Ay’a sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Bundan böyle çok daha fazla çalışarak bana inananları ve ailemi gururlandırmak istiyorum” dedi. Ali Karakaya takımda 32 numaralı formayı giyecek.

BU DAHA BAŞLANGIÇ

Uzun süredir alt yapıdan sima çıkaramayan Konyaspor’da Ali Karakaya’nın imzası mutlulukla karşılanırken gözler alt yapıdaki diğer gençlere çevrildi. Uzun süredir devam eden yeni alt yapı hamlesi hakkında bilgi veren Konyaspor Gelişim Akademisi Menajeri Taner Ay, Ali Karakaya’nın henüz başlangıç olduğunu, devamının geleceğini söyledi. 

İşte Konya Yenigün Gazetesi Spor Müdürü Yunus Altınbeyaz’a konuşan Taner Ay’ın alt yapı ile ilgili umut aşılayan açıklamaları…

DEV BİR ORGANİZASYON

Öncelikle bize bu imkanı verdiğiniz için teşekkür ederim. Alt yapıda 4. yılımızı yaşıyoruz. Bugüne kadar hiç röportaj vermedik. Bu talebin sizden gelmesi bizi çok mutlu etti. Futbol okulları, Anadolu Selçukspor alt yapısı, Konyaspor alt yapısı olmak üzere Bin 200’e yakın sporcunun olduğu dev bir organizasyon Konyaspor Gelişim Akademisi.

SIFIRDAN BAŞLADIK

Göreve geldiğimizde işin kolay tarafına kaçmadık. Elimizdeki mevcut oyuncu gruplarına yapılacak birkaç dışarıdan takviye ile her yıl bir oyuncuyu profesyonel yapabilirdik. Bu yöntemle kısa sürede sonuç alırdık ama altı dolu olmazdı. Biz göreve geldiğimizde bütün yatırımımızı 2002-2003-2004-2005 jenerasyonuna yaptık. Bir anlamda sıfırdan başladık diyebiliriz. 

KURUMSAL DÖNÜŞÜM MENTAL DÖNÜŞÜMÜ TETİKLEDİ

Ali Karakaya’nın olduğu (Şu anki U17 takımı) takım bizim ilk üzerine eğildiğimiz jenerasyon. İlk Türkiye şampiyonasına katılan takım aynı zamanda. Tam o dönemde yerel ligler dönemi sona erdi ve Akademi Ligi’ne geçtik. Bu yeni yapılanma işleri biraz zorlaştırdı. Ancak biz bu durumu fırsata çevirdik. Yönetimin de desteği ile birlikte kurumsallaşma hamlesi geldi. Daha iyi şartlarda bir alt yapı ortamı oluşturuldu. Fiziki şartlar geliştirildi. Kurumsal dönüşüm mental  dönüşümü de beraberinde getirdi. 

YENİ YAPILANMANIN İLK ÜRÜNÜ ALİ KARAKAYA

İlk milli takıma çağırılmalar başladı. İlk olarak kaleci Ahmet Çolak’ı  A takıma gönderdik. Profesyonel yaptık. Arkasından alt yapıya transfer edilen Erdon Daci  A takıma çıktı. Aykut hoca onun için büyük bir şanstı. 2 yıldır alt yapıdaydı. Maç oynadı, antrenman yaptı ve büyük bir gelişim gösterdi. Gelecek sezon takımda yer alacak. Ve son olarak Ali Karakaya’nın profesyonel olması. Bizim için çok büyük gurur veren bir gelişme. Onu milli takımlara gönderirken büyük mutluluk duyuyorduk. Şimdi profesyonel olması bizim için ayrı bir anlam taşıyor. Çünkü yeni yapılanmanın ilk ürünü Ali.

ÖNCE HAVUZU OLUŞTURDUK

Dediğim gibi tepeden başlayabilirdik. O günkü şartlarda U17-U19 takımlarına yoğunlaşabilirdik. Ancak temelden başlamak daha kapsamlı bir yatırım olacaktı. O günkü şartlarda futbol okulları kurulmamıştı. Önce futbol okullarını kurduk. Bütün Konya’yı tarayarak havuzu oluşturduk. Konya’da başlayan süreç bütün Türkiye’ye yayıldı ve bin 200 kişilik bir kaynak oluştu. Bu kaynaktan süzülen oyuncularla ilk takımları oluşturduk. Aynı zamanda futbol okulları bizim için doğal bir scout havuzu. Her ilden yetenekli oyuncuları taramaya başladık ve iyi oyuncuları oluşturulan bu takımlara monte ettik. Ve bu sistem çok kaliteli jenerasyonların oluşmasını sağladı. Konyalı çocuklar kemik kadroyu oluşturdu. Üzerine dışarıdan alınan özel oyuncularla takviye yapıldı.  

EN İYİ ÖRNEK: MEVLANA HALİS VE BUĞRA

Mesela milli takıma giden oyuncularımız var U14 takımında. Mevlana Halis isminde Konyalı bir çocuğumuz var. Onun yanında bir de Buğra var. O Ankaralı. Mevlana Halis Konya’da oluşturulan havuzdan çıkan oyuncu. Buğra ise scouting yöntemi ile takıma kazandırılmış bir isim. İkisi de U14 milli takımında birlikte oynuyor. Uyguladığımız sistemi en iyi özetleyen örnek bu. U16 takımında Samet var. Filiz lisansı Konyaspor’da. Tamamen özkaynak. İzzet var yine aynı şekilde başlangıç bizde. 

ALİ KARAKAYA 2 BİN LİRA

Ali Karakaya Isparta’dan 2 bin lira verip aldığımız bir oyuncu. Bunun gibi küçük yaşlarda cüzi miktarlara transfer ettiğimiz özel oyuncular var. Sadece malzeme yardığımı yaparak takıma kazandırdığımız oyuncular var. Tamamen scouting başarısı. Yönetimimizde bu konuda müthiş destek veriyor. Özel oyuncu bulduğunuzda hiç çekinmeden alın diyorlar. Tabi bizim asıl hedefimiz futbol okulumuzdan gelen Konyalı çocuklar. Dışarıdan alımlar çocuk çok özel bir yetenekse gerçekleşiyor. 

YENİ DÖNEM BAŞLIYOR

Ali Karakaya bizim için başlangıç. 2002 jenerasyonundan itibaren U16-U15-U14 takım halinde geliyor. Hepsi çok yetenekli ve uzun süredir birlikte oynayan çocuklar. Hepsi kendi yaş gruplarında şampiyon takımlar bunlar. Ali Karakaya ile yeni bir dönemin kapısını aralıyoruz. Arkasından daha büyük bir atılım gelecek. 

ŞARTLAR İTİBARİ İLE ÇAĞ ATLADIK

Bütün olumlu gelişmeler birbirini tetikliyor. Sadece takım başarısı, milli takıma oyuncu gönderme, A takıma oyunca verme ile sınırlı kalmadı gelişim. Alt yapı yaşam ve çalışma kalitesi anlamında çağ atladı. 50 yılda alınacak mesafeyi birkaç yıl içinde aldık. Sezon başında A takım kalitesinde otobüs alındı alt yapıya. 2 tane sıfır servis alındı. Bunlar milyonluk yatırımlar. Geldiğimizde belediye otobüsleri ile turnuvalara giderdik. Başkanımız Hilmi Kulluk ve yönetim kuruluna minnettarız. Şimdi bir yere gittiğimizde, “Konyaspor geliyor bak” algısını veriyoruz çevreye. 

KONYASPOR’UN GELDİĞİ DURUMA BAK

Galatasaray tesisine otobüsle girdik. Takım dışarıda ısınıyor. Veliler geliyor maçı izlemeye. Otobüsün yanından geçerken veli yanındakine, “Konyaspor’un geldiği duruma bak. Adamlar çağ atlamış” diyor. Bunu duymak Konyaspor adına büyük bir gurur. Giydiğimiz malzemeden, ulaşım imkanlarına, kurumsallaşmadan, oyuncu kalitesine kadar her alanda sınıf atladık. 

10 YIL SONRA BİR İLK

3 yıllık mücadeleden sonra geri dönüşleri alıyoruz artık. 1 yıl içinde 15’e yakın futbolcumuz milli oldu. U14 ile U18 arasında her yaş kategorisinde milli oyuncularımız var.  En son milli takıma giden oyuncular Selim Ay, Abdülkerim Bardakçı, Ömer Ali Şahiner. Bu oyuncular 92-93 doğumlu oyuncular. Şuanda bizden milli takıma giden oyuncular 2002-2003 doğumlu. Tam 10 yıllık bir boşluk var. Kayıp 10 jenerasyon var. O dönemde bile sayı 2-3 iken şuanda 15 milli oyuncu var. 

AYNI TAKIMDAN 9 OYUNCU

U14 takımı Türkiye’de rekor kırdı. Tam 9 oyuncu bölge milli karmasına gitti. İlk 11’in 9’u milli takım seçmesine gitti. Ve bunlardan 4 tanesi milli takıma seçildi. O yaş grubunda Altınordu ve Galatasaray ile birlikte en fazla milli takıma oyuncu veren takımız. Alt yapıda model olarak gösterilen Altınordu ile aynı seviyedeyiz. Düşünün ki Bursaspor’dan, Fenerbahçe’den bu takımda oyuncu yok. Bunlar alt yapısı iyi olan takımlar. 

GÖZDE OYUNCULARA SAHİBİZ

U15 takımında 3 futbolcumuz milli takımlara gidiyor. Bu takımdaki Ahmet Karademir isimli oyuncumuzu Altınordu, Trabzonspor ve Galatasaray almak için elinden gelen her şeyi yaptı. Oyuncuyu ikna etmeye çalıştılar, ailesini ikna etmeye çalıştılar. Galatasaray maçına götürmüşler, Altınordu yetkilileri “Gel seni Cengiz gibi en iyi yerlere taşıyalım” demiş.  Ancak bizim çocukla ve ailesi ile diyalogumuz farklıydı. Onu bu seviye getirebilmek için çok büyük emek vermiştik. Şimdi bizimle devam ediyor. Hatta onu U16 takımına yükselttik.  

KONYASPOR NE OYNUYORSA ONU OYNUYORUZ

Sabit bir oyun felsefimiz var. Bunu kendimiz belirlemedik tabi. A takım ne oynuyorsa onu oynatmaya çalışıyoruz alt gruplarda. Geçen sezon Türkiye şampiyonasına gittik. Grubunda şampiyon olmuştu U15 takımı (Şimdiki U16). Şampiyonayı 20 tane genç milli takım antrenörü izliyor. Bir maçın ardından antrenörlerden biri yanımıza gelip şunu dedi: “Aykut hocayı arayıp söyleyeceğim. Aykut hoca ne oynatıyorsa sizin takım da aynısını oynuyor”. O turnuvada Altınordu ile bir maç yaptık. Herkesin farklı mağlup olacağını düşündüğü maçta muazzam takım oyunu oynayarak galibiyeti kaçırdık. Maç berabere bitti ama maçtan sonra Beşiktaş antrenörü Halilagic “Bu turnuvada en iyi takım oyununu Konyaspor oynuyor” dedi. Tabi bundan Aykut Kocaman’ın da bilgisi var. Alt yapıdaki oyuncuların ve maçların bütün verileri Aykut hoca ve ekibi ile paylaşılıyor. 

TAM 21 MAÇ YENİLMEDİLER

Biraz önce bahsettiğim U16 takımı bu sistemle büyük başarı yakaladı. 21 maç mağlup olmadı. Grubunu şampiyon tamamladı. Yarın yeniden Türkiye Şampiyonası’na gidecek. Bu bir ilk. U15 ile U21 arasında 21 maç yenilmeyen takım yok tarihte. Bir anlamda Türkiye rekorudur. 

İÇ ANADOLU’NUN HAKİMİYİZ

U16 takımı 21 maç yenilmedi. U14 takımı da 20 maç mağlup olmadı. Ki yine mağlup olmazdı ama 9 oyuncu bir anda milli takıma çağırılınca oynamayan oyuncuları oynattık. Gençlerbirliği’ne mağlup olduk. Gençlerbirliği için 20 maçlık seriyi bozmak büyük başarıydı. Düşünün bundan birkaç yıl önce Konyaspor alt yapı takımları Gençlerbirliği’nden içerde-dışarda 5 yerdi. Maç farka gitmezse başarılı sayılırdı. Bugün Gençlerbirliği yedek kadromuzu yendiği için mutlu oluyor. Şuan İç Anadolu’nun hakimiyiz. Ulusal çapta da Altınordu, Galatasaray, Bursaspor seviyesindeyiz. Daha yeni başlıyoruz. Daha çok çalışacağız. Daha çok mücadele edeceğiz. Görün daha neler olacak. 

ARTIK ROL MODEL KONYASPOR

Bizim alt yapımız ile ilgili geçmişte bir haber yapıldı. O dönemki durumu özetleyen bir haber. Konyaspor – Bursaspor ile oynuyor alt yapıda. Maç Konya’da. Devre arası oluyor. Bursasporlu çocuklar kendilerine özel suluklardan su içerken, Konyasporlu çocuklar çeşmeye koşuyor. Çeşmeden bidonla su doldurulup çocuklara veriliyor. Başarılı gazeteci Ferhat Türkoğlu bunun fotoğrafını çekip haber yapıyor; “Konyaspor suyu çeşmeden içiyor”. Ondan sonra çocuklara pet şişe ile su veriliyor. Önemli midir? Çok önemli. Rakibinizle aranıza sınıf farkı koyan detaylar bunlar. Aynı şartlara sahip olmayan çocuklardan sahada eşit mücadele etmesini bekleyemezsiniz. Peki gelinen nokta ne? Bugün gittiğimiz yerlerde yerel gazeteciler bizimle karşılaştırıp kendi takımlarının durumunu eleştiriliyor. Artık rol model, olumlu örnek Konyaspor.

HİLMİ KULLUK İNANILMAZ DESTEK VERİYOR

Yönetimden ve teknik ekipten çok büyük destek alıyoruz. Konyaspor Başkanı Hilmi Kulluk bize inanılmaz destek veriyor. Bütün bu gelişim ve değişim yönetimin desteği sayesinde. Teknik ekip bizimle muazzam bir şekilde ilgileniyor. Bütün alt yapı takımlarının verilerini tek tek inceliyor Aykut hoca ve ekibi. Öncelikle kulüp başkanımız sayın Hilmi Kulluk’a, Zahir Renklibay başkana, kulüp müdürümüze, teknik ekibimize, sağlıkçısından alt yapı antrenörümüze bu atılıma katkı sunan herkese teşekkür ederim.

ALİ SİZE EMANET

Aykut hoca çıktığı bir programda şunu söyledi, “Alt yapı israf değil kazanımdır”. Ve ekledi, “Alt yapıdan çıkan bir oyuncuyu oynattığımız zaman ayağı kayıp düştüğünde ıslıklamakla o oyuncuyu kazanamayız”. Ali Karakaya şimdi bizden çıktı. Artık Konyaspor Gelişim Akademisi için o bir seviyeyi teşkil ediyor. Buradaki çocukların ‘Ali abisi’. O bir şeylerin başarılabileceğinin simgesi. Taraftarımız Ali’ye sahip çıksın. Hem Ali’nin kendisi için, hem de buradaki çocukların hayalleri için. Buradan çıkan, içimizden çıkan oyuncular süre alırsa lütfen taraftarımız daha özenli olsun. Artık Ali size emanet. 

SPOR SERVİSİ

Editör: TE Bilişim