Geçen sezon Amatör Küme Süper Grup'tan play-out maçında Çamra Belediyespor'u mağlup ederek Bölgesel Amatör Ligi'ne yükselen Akşehirspor sezona iddialı başlayacak. Akşehir'de bulunan diğer amatör takımlarla aynı çatı altında birleşen Akşehir temsilcisi güçlü yönetimi ile rakiplerine göz dağı veriyor

Yeni yönetimine her siyasi ve sosyal kesimden isimleri katan Akşehirspor, şehirde birlik ve beraberliğin vesilesi olmuş durumda. Yeni kulüp başkanı Ender Kalkan ile yeni bir vizyon ortaya komaya çalışan Akşehirspor profesyonel liglere şimdiden adaylığını koymuş durumda

Önümüzdeki sezon Bölgesel Amatör Ligi'nde (BAL) mücadele eden Akşehirspor sezona iddialı giriyor. Geçen sezon Süper Grup'ta Selçuklu Belediyespor ile girdiği şampiyonluk yarışında geride kalan Akşehirspor daha sonra oynanan play-out maçında Çatalhüyük Çumra Belediyespor'u mağlup ederek BAL'a yükselmişti.   Sezonun tamamlanmasının ardından önemli değişimler yaşayan Akşehirspor mevcut yapısı ile rakiplerine korku salmaya başladı.

Bölgesel Amatör Lig'e yükseldikten sonra isim değişikliği yaşayan Akşehirspor ilçede bulunan diğer amatör kulüpleri de bünyesine katarak daha güçlü hale geldi. Şehrin ileri gelen isimlerinden 21 kişilik bir liste ile yeni ve daha güçlü bir yönetim kuran Akşehirspor takımın başına da deneyimli teknik adam Niyazi Kart'ı getirerek daha da iddialı konuma geldi. Bütün ilçe Akşehirspor için bir araya gelirken yeni başkan Ender Kalkan gazeteniz Konya Yenigün'e konuştu. İşte Konya futbolunda sessiz bir devrime imza atan Akşehirspor'un içinde bulunduğu son durum.

Genç başkan umut veriyor

Akşehir'e bir ziyaret düzenleyen Yenigün ekibini misafir eden Akşehirspor'un yeni başkanı Ender Kalkan keyifli geçen sohbet sırasında önemli açıklamalarda bulundu. Akşehirspor'un son durumundan, kurmak istedikleri yapıya kadar pek çok konuya değinen Ender Kalkan "Akşehirspor'u sarsılmaz bir sisteme oturtmak istiyoruz" dedi.

Ender Kalkan kimdir?

İsmim Ender Kalkan. Akşehirliyim. Asıl mesleğim öğretmenlik.  1999 yılında sınıf öğretmenliğine başladım. 2009 yılında baba mesleğine geri dönerek kendi işimin başına döndüm. Dondurulmuş meyve sebze ihraçtı yapmaktayım. 

Başkan olma süreci nasıl gelişti?

Geçen sezon Play-off maçında Çatalhüyük Çumra Belediyespor ile oynadığımız maçı izlemeye bende gittim. Şampiyon olup Bölgesel Amatör Lig(BAL)'e çıktığımızda başkan olmam konusunda beklentiler başlamıştı. Play-off'ların öncesinde şampiyon olup, seni başkan yapacağız diyorlardı. Akşehir'de de bir kamuoyu oluşturuldu  zaten. 'Görev alınmaz, verilir'  dediler itiraz edemedik. Diğer taraftan artık Akşehirspor'un daha güçlü olması gerektiğine inanılıyordu. Hep birlikte taşın altına elimizi koyduk ve 21 kişilik yönetim ile yola çıktık.  Yönetimim içerisinde özellikle siyasi, kültürel ve sosyal anlamda farklı kişilerden oluşan bir yapı oluşturmak istedik. Milletin algısını beklentisini görebilmek için. 

Belediyespor'dan Akşehirspor'a geçiş nasıl oldu?

Yıllar önce başarıları olan bir Akşehirspor vardı. Sonra bu kulüp kapandı. Halkta Akşehirspor'a karşı bir özlem vardı. Akşehir takımlarını bir çatı altında topladık ve Akşehirspor adını aldık. Bunun için böyle bir isim değişikliği yaptık. Yeni sezonda ve daha sonraki dönemlerde belediyenin desteği devam edecek. 

Şehirdeki hava nasıl?

Akşehir halkı yeni sezonda takımın 3.Lig'e çıkacağına inanmış durumda. Nereye gitsek 'Başkanım hayırlı olsun. 3. Lig'deyiz diyorlar'. Herkes inanmış ve beklentiler de yükselmiş durumda. Teknik heyetimiz güçlü. Kulüp müdürümüz genç ve enerjik bunu başarabileceğimize inanıyorum. 

Nasıl bir Akşehirspor kuruluyor?

Biz bu takımı kurarken amacımız, Akşehirli gençlerinin önünü açmaktı. 1994 sezonunda biz ligden düşerken, takımda 20'li yaşlarda 25 oyuncu vardı. Maçlarımızın ilk yarıları 0-0 biter, ikinci yarılar 3-0, 4-1 gibi skorlar ile yenilirdik. Çünkü iyi oynamamıza rağmen gücümüz yoktu. 94'te düşerken gençler yalnız bırakılmıştı. Yönetime bunu anlattım. Şimdi takıma 8-9 tane ağabey kattık. Önce Niyazi Kart hocamız ile anlaştık. Gurubu,  ligi iyi bilen bir hoca. Takımı hocamıza teslim ettik.

Ne kadar yatırım yapıldı takıma?

Biz bu işin para ile olmayacağını düşünüyoruz ve biliyoruz. Çok para ile değil gençler ile bu işin devamlılığını uzun vadede getirisi olduğunu bilincindeyiz. Çok para harcayıp, bu sezon ligden çıkarız ama gelecek yıl geri düşeriz. Biz bunu istemiyoruz. Belki bu sezon ligden çıkamayabiliriz ama şampiyonluğa oynarız. Gelecek yılda 1-2 nokta transfer ile ligden rahat çıkarız. Takım kadrosunda 97 oyuncular var. Bu oyuncular Akşehirli. Bu sezon olmayabilir ama gelecek sezon bu isimler ilk 11'i zorlayacak isimler olacak. Hedefimiz sürdürülebilir başarı.

Teknik direktörlüğe Niyazi Kart'ı getirdiniz, tercih sebebiniz?

Hocamız grubu çok iyi biliyor. Rakipleri iyi tanıyor. Takımda bir hava, birliktelik olmalı. Para önemli değil. Hocamıza güveniyoruz. İnşallah bunu başaracağız. Grubumuz bu sezon güçlü. Bu sezon BAL'da yer alan gruplar arasında Soma, Manisa Belediye ve İzmir takımlarının olduğu grup ile birlikte en zorlu grup bizim grubumuz. Bizim grubumuz da yer alan il takımları var ve büyük paralar harcıyorlar. 

Nihai hedefiniz nedir?

Bu işi dürüst yapmak önemli. Bizim yaptığımız sistem 5 yıl boyunca işler. Bu takımı götürür. Bizim burada olmamız, olmamamız önemli değil.  Sarayönü Belediyespor ile Çumra Belediyespor arasında ki çekişme bu sezon Akşehirspor ile Sarayönü Belediyespor arasında yaşanabilir.  Bizim hedefimiz başkanı ulaşılmaz yapmak. Bir sistem getirmeyi, kurumsallaşmayı planlıyoruz. Yönetim ve teknik heyet kendi işini yapacak. Bu yapı oturtulduğu zaman başarıda arkasında gelir. 

Başkanlıkta örnek aldığınız bir isim ya da sistem var mı?

Grubumuzda yer alan takımlar isim olarak güçlü görünebilir ama Akşehir'de güçlü ve büyük bir şehir. Belki kolay bir gruba düşsek rehavete kapılabilirdik ama bu grupta rehavete kapılamaz. Bu bizim için bir avantaj olabilir. 

Akşehirspor'da uygulamaya çalıştığımız model Beşiktaş Başkanı Fikret Orman'ın yapmaya çalıştığı model. Genç oyuncular ile güçlü bir kadro kurmak ve ileriye dönük çalışmalar yapmak. Takımı sağlam temeller oturtmak. Ayrıca gelecek haftalarda Akhisar'a bir gezi düzenleyeceğiz. Akhisar Belediyespor'un yakaladığı başarıyı yerinde inceleyeceğiz.

UĞUR ERSOY/YUNUS ALTINBEYAZ

Editör: TE Bilişim