Sosyal Medya'nın birçok yararlarının olmasının yanı sıra çeşitli zararları da vardır. Bunların en başında birçok sitenin içeriğinde bulunan zararlı ve kötü yazılımlar gelmektedir. Tüm bunların dışında internette bulunan bloglar ile kişiler, şahsi görüşlerini de özgürce belirtebilmektedir. Ancak sosyal ağlar doğru kullanılmadığı takdirde insanlara maddi ve manevi zararlar verebilmektedir.

 

Kişilerin arkadaşları ile iletişim kurmalarını, çeşitli video, fotoğraf ve durum bilgisi paylaşımlarına olanak sağlayan sosyal medya markalar ve satış odakları şirketlerin pazarlaması ve tanıtımı adına da oldukça önemli olmaktadır. Sosyal mecralarda doğru stratejiler ile pazarlanan ürünlerin daha çok kitleye ulaşması sağlanabilir. Sosyal medyanın birçok şirkete ve markaya yararlı olmasının yanı sıra birçok markaya zararı olmaktadır. Kişiler memnun kalmadıkları ürünlerin markaları hakkında olumsuz eleştiri yapabilme özgürlüğüne sahip olduğundan dolayı bu ürünlere sahip olan markalar saygınlıklarını ve kalitelerini yitirmektedir. 

 

İnternetin genel amacı her ne kadar bilgi sahibi olabilmek olsa da son zamanlarda insanlar daha farklı nedenlerden dolayı da interneti kullanmayı tercih etmektedir. Bunların en başında insanların arkadaşları ve sevdikleri ile iletişim kurmasını sağlayan sosyal ağlar gelmektedir. Sosyal medya genel itibari ile internette var olan çoğu bilgiyi, fotoğrafı ve videoyu kapsasa da son zamanda içerik olarak daha çok insanların iletişim halinde olduğu sosyal ağları içermektedir.

 

Sosyal Medyanın Faydaları:

Sosyal medya sayesinde, sosyal medya uzmanı, içerik yöneticisi, topluluk yöneticisi gibi onlarca yeni iş tanımı oluşturmuş ve on binlerce kişiye istihdam sağlamıştır.

 

Anlık bilgi akışına yeni bir boyut kazandırılmış, her yeni gelişmeden çok daha hızlı haberdar olabilmemiz sağlanmıştır. Artık borsayı yakından takip eden insanlar bile televizyonları değil Twitter'ı takip eder oldular.

 

Sosyal medya tabakalar arasındaki sınırları kaldırdı. Artık yaşadığı bölgede elektrik kesintisi yaşayan bir bire, ilgili bakana tweet atıp sesini duyurabiliyor. Belki de ömrünüz boyunca karşılaşamayacağınız insanlarla arkadaş olabiliyorsunuz.

 

Sosyal medya ile insanlar artık daha özgür. Toplum mühendisliği denen olgu sosyal medyaya giremiyor. Eskiden bilgiyi sınırlı kaynaklardan alabiliyorduk ancak şimdi bilgi sınırsız!

 

Sosyal medya ile insanlar daha özgür. Artık herkes düşündüğünü başkalarından korkmadan dile getirebiliyor. Bu da toplumumuza karşıt görüşlerde olunsa bile birbirinin fikirlerine saygı duymayı aşılıyor.

 

Sosyal medya iletişimi kolaylaştırdı ve arttırdı. Olay artık yalnızca ilkokul arkadaşlarınızla seneler sonra tekrar görüşmenin çok ötesinde. Ortakları farklı şehirlerde, ülkelerde olan şirketler kurulmaya başladı ve bu şirketler geleneksel yapıyla yönetilen şirketlerden çok daha yoğun olarak çalışabiliyor.

 

Sosyal medya yalnızca komik fotoğraflar paylaşmaktan öteye geçerek artık her İnsan Kaynakları Uzmanının vazgeçilmezi haline geldi. İş arayanlar Linkedin gibi mecralarda iş almaya çalışırken İK Uzmanları ise boş pozisyonlar için sosyal medya üzerinden elemanlar arar oldular.

 

Sosyal Medyanın Zararları;

 

Tabi ki her şeyin artısı olduğu gibi eksileri de bulunmaktadır.

Sosyal medya ve sosyal ağ ortamları yetişmekte olan gençlerimizi aşırı derecede kullanımda gerçek sosyal ortamlardan uzaklaştırıyor.

 

Asosyal insan ilişkileri zayıf, pasif ve mutsuz kişilikler ortaya çıkabiliyor.

 

Gereksiz gruplaşmalar eylemleşmeler de sosyal medya üzerinden gerçekleşebiliyor.

 

Yayınlanan bir yalan haber anında dünyaya yayılabiliyor ve kullanıcıların akılları karışabiliyor. Bunların önüne geçilmezse internet ortamı ve sosyal medya ortamı bulunduğu kirlilikten kurtulamayacak gibi görünüyor.

 

Gençlerin internet ortamında asosyal takılmaktan çok sosyal ortamlarda faaliyet göstermesi ve çoğu etkinliklere katılmaları gerekiyor, bu sayede kişilik gelişimi düzgün bir şekilde tamamlanmış olup asosyal ortam alışkanlıklarını yenmiş olacaklardır.

Sağlık, başarı, huzur ve mutluluk daima yanınızda olsun! Selam ve dua ile kalın