Son yıllarda kişilerin elektronik medyayı kullanarak birbirleriyle iletişim kurma yolları çok ciddi anlamda değişikliğe uğradı. 2005 öncesinde elektronik iletişim, büyük oranda e-posta yoluylaydı. Elektronik olarak bilgiye ulaşma ise web sitelerinde dolaşma ve herhangi bir katkıda bulunmaksızın bilgi toplamaktan ibaretti. 

Sosyal medya zaman ve mekân sınırlaması olmadan (mobil tabanlı), paylaşımın, tartış̧manın esas olduğ̆u bir iletiş̧im şekli. Genel olarak bireylerin internette birbirleriyle yaptığı diyaloglar ve paylaşımlar sosyal medyayı oluşturuyor. Sosyal medyada, sosyal ağlar ve toplu gruplar yer alıyor. İnsanlar kurumlarını tanıtıyor, arkadaş ilişkileri kuruyor; ürün, servis, fikir ve nesnelerin içeriğine iliş̧kin bağlılık gösteriyorlar. Sosyal medya en yüksek derecede paylaşımın gerçekleştiği, online medyanın yeni bir türü olarak fırsatlar sunduğu en yeni fikirlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. 

Uzmanlar diyor ki: “Bugünün ortamında eğer Google'da bulunamıyorsanız zaten yoksunuz demektir.” Bu durumda var olmak için internet tabanlı teknolojilerle tanışmak ve en kolayı da sosyal medyada var olmak önem kazanıyor. Bunu destekleyecek bir takım veriler de şu şekilde:

Dünya üzerinde her üç kişiden ikisi sosyal ağları ziyaret etmekte. 

Facebook bir ülke olsaydı Çin ve Hindistan'dan sonra dünyanın en kalabalık 3. ülkesi olurdu. 

Türkiye Facebook'ta en aktif 3. ülke 

Friendfeed'in Dünya'da en popüler olduğu ülke Türkiye. 

Türkiye, Avrupa'nın internette en çok zaman geçiren ülkesi durumunda.

Sosyal Medya Sağlık Sistemini Nasıl Değiştiriyor? 

Teknolojideki gelişmeler pek çok alanda ilerlemeye yol açtı ancak en belirgin ilerlemeler sağlık sektöründe kaydediliyor. Yüksek teknoloji kullanılan araç-gereçler, anında yanıt verilen soru-yanıt platformları, bloglar sağlık konusunda sayılabilecek gelişmelerden bazıları. Basılı malzemeler bu alanda yerini hızla web ve dijital materyale bırakıyor. 

Online bilgiye ulaşabilme, hastalara ve tüm sağlık konularıyla ilgilenenlere sağlıkta daha fazla aktif rol alma fırsatı yaratıyor. Sosyal medya sayesinde de bilgiye ulaşıp birbirleriyle paylaşabiliyorlar. Bu kişiler artık e-hasta olarak adlandırılıyor. e-hasta, eğitimli, eğilimli ve entellektüel hastayı ifade ediyor. Bu e-hastalar teknolojiyi kullanarak hastalıkları, tedavileri ve hekimleri araştırıyorlar. Bu kişiler geleneksel tıptan dijital sağlığa doğru kayan bir hareketin üyeleri ve sağlıkta kaliteyi arttırmaya çalışıyorlar. 

Bir çalışmada internet kullanıcılarının gün geçtikçe daha fazla sağlık konulu araştırma yaptıkları ortaya konulmuş. ABD'de erişkinlerin %74'ü internet kullanıyor ve bunların %80'i özel bir hastalık ya da tedavi konusunda bilgi araştırması yapıyor. İnternet kullanıcılarının %34'ü sağlık konusunda bir web sitesinden ya da blogdan yazı okuyormuş, %14'ü ise sağlık konusunda düzenli e-posta alıyormuş. Kullanıcıların %25'i ise sağlık konusunda bir video seyretmişler.

Sosyal medya şu anda sağlıkla ilişkili bilginin yayılması için çok güçlü bir araç olarak kabul ediliyor. Sosyal medyanın önemini ve e-hastaların söz konusu teknolojileri nasıl kullandıklarını anlamak, sağlıkla ilişkili konuların gelişmesinde gün geçtikçe daha fazla önem kazanacak.  

Kaynaklar:

Dutta S. What's your personal social media strategy? Harvard Business Review, November 2010

Social media in healthcare marketing. Grip Limited. January 8, 2010.

Soyer A. Social media in healthcare. American Academy of Orthopaedic Surgeons, February 2012