Ygs-Lys 'ye hazırlık sürecinde derslere nasıl çalışılması gerektiğini bilmek, başarıya giden yolda öğrencilere önemli kolaylıklar sağlayacaktır. Ygs-Lys'de bilgiye dayanan yorum soruları olmakla birlikte salt bilgi soruları da sorulmaktadır. Bu nedenle konunun amacı ve mantığı anlaşılmalıdır.

Ygs'de Türkçe soruları anlam bilgisi, dilbilgisi, yazım bilgisi, paragraf gibi başlıklarda toplanabilir. Bu nedenle sözcüklerin anlamlarını, cümle içindeki kazandıkları değişik anlamları bulma ve yorumlama gerekmektedir. Paragrafta istenen, değişik yargılardan oluşan bütünün kavranması olduğundan bütünü kavrarken aynı zamanda onun parçalarla olan ilişkisinin de anlaşılması gerekmektedir. Paragraf soruları uzunluğundan dolayı zor soru olarak algılanır. Oysa bu soruların cevabı soruda verilen metnin içinde gizlidir. Paragrafı okumadan önce soru kökü okunmalı ve ne istendiği mutlaka belirlenmelidir.

Lys'de ise Edebiyat bilgilerini yoklayacak sorular, LYS-3 testinde dil ve anlatım soruları yanında yerini alacaktır. Edebiyat sorularında başarılı olmak için konuların tekrarı daha sık yapılmalı, akımlar, yazarlar ve yazarların eserleri öğrenilmelidir.

Tarih ve Coğrafya çalışırken öncelikli olarak konu öğrenilmelidir. Konu öğrenilirken önemli yerlerin altı çizilmeli ve hatırlatma notları alınmalıdır. Konu-Olay ilişkisi kurulmalı ve sonuçlar çıkarılmalıdır. Temel kavramlar ve terimler öğrenilmeli, olaylarda neden-sonuç ilişkisine dikkat edilmelidir. Konunun anlaşılmasının yanı sıra kazanılan bilgilerden hareketle yorum da yapılmalıdır. Bu dersler çalışılırken mutlaka harita kullanılmalıdır. Atlaslardan, şekillerden, grafiklerden yararlanmak konuların somutlaştırılmasını sağlayacaktır.

Ygs'de sorulan Felsefe sorularında başarılı olmak için, felsefe ile ilgili kavramların öğrenilmesi ve bunların yorumlanması yeterli olacaktır. Felsefe soruları paragraf tipi sorular olduğundan, okuma ve anlamayla ilgili problemlerin çözümlenmiş olması gerekmektedir.

LYS-4'te karşınıza gelecek Psikoloji  soruları bilgiye dayalı yorum soruları olacağından, kavramlar, ekoller bilinmeli, derslerde ya da çalışırken muhakkak not tutulmalı ve tekrar yapılmalıdır. Özellikle ruh sağlığı ve savunma mekanizmaları konularından örnekler üzerinden hatırda tutulması sağlanmalıdır.

Sosyoloji dersi sorularında ise psikolojiye göre göreceli olarak daha kolay görünse de, toplumsal olayların anlaşılması ve yorumlanabilmesi için temel kavramları ve terimleri iyi öğrenmek gerekmektedir. Özellikle son yıllarda kültür konusu ve toplumsal kurumlar konularına dikkat etmek gerekmektedir.

Mantık dersi sorularında yorumlamalardan daha ziyade bilgi soruları bulunmaktadır. Bu derste başarılı olmak için ders dikkatli dinlenilmeli, notlar alınmalı ve anlaşılmayan yerler mutlaka öğretmene sorulmalıdır. Özellikle sembolik mantık konusunda bolca örnek sorular çözerek konunun pekiştirilmesi gerekmektedir.

Bütün sözel dersler için ortak olan ifade, konular öğrenilmeli, kavramlar ve terimlerden hareketle olaylar arasındaki ilişki yorumlanabilmelidir.

Eğitim Danışmanı - Mehmet Alper YOLCU

İLETİŞİM İÇİN: @mayolcu_  ya da  facebook.com/mehmetalperyolcu