Vitaminler doğal besin kaynaklarında bulunan, diyet yolu ile aldığımız maddelerdir. Enerji verici ve düzenleyici işlevlere sahiptir. Eğer yeterli beslenme sağlanmıyorsa, vitamin eksikliklerine bağlı olarak çeşitli semptomlar meydana gelir. Örneğin; A vitami eksikliğinde görme yetinizde kayıplar meydana gelebilir. D vitamini eksikliğinde kemik gelişimi engellenebilir. B12 vitamini eksikliğinde zihin fonksiyonlarında ve kan üretiminde sorunlar meydana gelebilir. B grubu vitamin eksikliğinde cilt problemleri ortaya çıkabilir. Bunlar sadece bazı semptomlardır. Eğer çoklu vitamin eksikliği varsa daha ağır tablolar ortaya çıkabilir. Bu durumda eksikliğinin giderilmesi, takviye ile alınması gerekir. Vitamin takviyesi seçerken doğru tercih yapmak oldukça önemlidir. Hangi vitamine ihtiyacınız olduğunu bilmeniz gerekir öncelikle. İkinci önemli nokta ise doğru formda vitamin tercihi yapmaktır. Yan etkisi olmayan, toksik etki meydana getirmeyen formda vitamin seçimi yapılmalıdır. 

Bedenimiz bir bütündür ve tüm sistemler birbiri ile bağlantılıdır. Eğer bir sistemde aksaklık meydana gelirse tüm beden bundan etkilenir. Çarkın doğru işleyebilmesi için günlük beslenmeye önem verilmeli ve doğru besin/vitamin destekleri almalıdır.

Sarı tonlarının baskın olduğu, sonbahara girdiğimiz bu günlerde hangi vitaminlere daha çok ihtiyacımız var peki? Özellikle güneşin yüzünü saklamaya başlamasıyla beraber artık D vitamini bakımından zengin besinler tüketmelidir. D vitamini Yumurta sarısı, somon ve tonbalığı gibi besinlerde bulunur. Eğer bu ve benzeri gıdalar yeterli miktarda tüketilmiyorsa D3 vitamini takviyesi alınmalıdır. Bu sezon soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi enfeksiyonların da baş gösterdiği dönemlerdir. Bu noktada yeterli miktarda C vitamini tüketilmesi oldukça önemlidir. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve sizi hastalıklara karşı korur. Sıcaklığın günden güne azaldığı bu aylarda cildimizde dış etkenlere karşı daha korumasız kalır ve nemini kaybeder. Cilt sağlığını desteklemek için E vitamini ve B grubu vitaminlerin destekçi olarak tercih edilmesi gerekir. Bulunduğumuz coğrafya sayesinde güneşli günlerin keyfini bol bol çıkartıyoruz. Daha çok sosyalleştiğimiz, doğayla iç içe olduğumuz bu günlerde daha mutlu ve keyifli hissederiz. Sıcaklığın azalması, karanlık ve kapalı günlerin baş göstermesi ile beraber bu iç huzurumuz da bizi terk eder. Enerjimizi yükseltmemiz için de vitaminlere ihtiyacımız vardır. Yorgunluk, halsizlik hissine karşı multivitaminler doğru tercihtir. 

Vitamin takviyesi kullanırken gelişi güzel tercihlerde bulunmak, uzun süreli aynı vitamini kullanmak fayda yerine zarar meydana getirebilir. Bazı vitaminlerin fazlalığı durumunda da hastalıklar meydana gelebileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle hangi dönem hangi vitaminlere daha çok ihtiyacımız olduğunu bilmeliyiz.

Referanslar

Samur G. VİTAMİNLER MİNERALLER VE SAĞLIĞIMIZ. Şubat - 2008 ANKARA. 978-975-590-243-2.

Pierucci F., Meacci E. Vitamin D and Sphingolipids: Role in Bone and Neural System. Vitamin D and Sphingolipids: Role in Bone and Neural System http://dx.doi.org/10.5772/66648

Partearroyo T., Lourdes Samaniego-Vaesken M. Dietary sources and intakes of folates and vitamin B12 in the Spanish population: Findings from the ANIBES study. study. PLoS ONE 12(12): e0189230.

K. Cheng, Z. H. Song, X. C. Zheng, H. Effects of dietary vitamin E type on the growth performance and antioxidant capacity in cyclophosphamide immunosuppressed broilers. 2016 Poultry Science 0:1–8 http://dx.doi.org/10.3382/ps/pew336