Menopoz bir kadının hayatındaki önemli dönüm noktalarından birisidir. En az ergenlik, doğum ve annelik kadar önemli ve değerli bir süreçtir. Günümüzde yaşam beklentilerinin artmasıyla birlikte, bir kadının hayatının neredeyse üçte birini menopoz sonrası süreçte geçireceği düşünülürse, bu döneme iyi bir hazırlık yapılmalı ve bu dönemde yaşam kalitesinin olabildiğince yüksek olması sağlanmalıdır.

Ülkemizde 47-49 yaş ortalama menopoza girme yaşıdır. Menopoza giriş birdenbire olmaz ve yıllarca devam eden bir sürecin sonunda ortaya çıkar. 40’lı yaşlardan itibaren kadınlarda yumurtlamanın azalmasına bağlı düzensiz adet kanamaları, ateş basması ve terlemeler, psikolojik değişiklik ortaya çıkmaya başlar. Bu dönemde bir yıl adet kanamalarının olmaması menopoz tanısı için yeterlidir. Vücut için koruyucu birçok etkisi olduğu bilinen östrojen hormonunun azalması ile osteoporoz, kalp ve damar hastalıkları, diyabet, depresyon gibi problemlerin görülme riski artar.

Menopoz sonrası sürecin daha sağlıklı ve keyifli yaşanması için, kadınların genç yaşlardan itibaren damar sağlığını koruması, kan kolesterol düzeyi ve kilosunu normal sınırlarda tutması, sağlıklı beslenmesi ve egzersiz yapması çok önemlidir. Menopoz öncesi ve sonrası dönemlerde de benzer bir yaşam tarzı takip edilirken fazladan takviyelere ihtiyaç duyulabilir. Kişisel ihtiyaçların belirlenmesi için doktor kontrolünde değerlendirmeler yapılmalıdır. 

Kadın hayatının normal bir süreci olan menopoz sonrası dönemi desteklemek üzere kullanılabilecek birçok bitkisel ve doğal kaynak da mevcuttur.

Keten tohumu ve nar çekirdeği yağı gibi östrojenik bileşikler içeren ürünler bu dönemde ihtiyaç olan östrojen takviyesi açısından destekleyici olabilir. Nar çekirdeği ayrıca esnekliğini kaybeden cilt ve bağ dokuya da destek sağlayabilir. Kalp ve damar sağlığını desteklediği birçok çalışmayla gösterilen üzüm çekirdeği, bu dönemde başvurulabilecek doğal kaynaklardan biridir. İdrar kaçırma gibi sosyal hayatı zorlaştıracak sorunlar da bu dönemde görülme sıklığı artan problemlerdendir. Kabak çekirdeği yağının düzenli kullanımla, pelvik taban ve mesane kaslarını güçlendirerek şikayetleri azalttığına dair çalışmalar mevcuttur.

Referans: Auerbach, Leo MD et al. Pomegranate seed oil in women with menopausal symptoms: a prospective randomized, placebo-controlled, double-blinded trial. Menopause: April 2012 - Volume 19 - Issue 4 - p 426–432 -  S. Dodin et al, The Effects of Flaxseed Dietary Supplement on Lipid Profile, Bone Mineral Density, and Symptoms in Menopausal Women: A Randomized, Double-Blind, Wheat Germ Placebo-Controlled Clinical Trial The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, Volume 90, Issue 3, 1 March 2005, Pages 1390–1397,Alperin M, Burnett L, Lukacz E, Brubaker LThe mysteries of menopause and urogynecologic health: clinical and scientific gaps. Menopause. 2018 Oct 8- Stevenson JC, Tsiligiannis S, Panay N. Cardiovascular risk in perimenopausal women. Curr Vasc Pharmacol. 2018 Oct 2- Lee DY, Park JK, Hur KY, Um SH. Association between nonalcoholic fatty liver disease and bone mineral density in postmenopausal women. Climacteric. 2018 Oct;21(5):498-501. -www.trsgo.org Türk Jinekolojik Onkoloji Derneği web sitesi- www.tjod.org Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği web sitesi

.