Hava kirliliğinin, başta insan sağlığı olmak üzere görüş mesafesi, materyaller, bitkiler ve hayvan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri var.

Katı yakıtlar ve akaryakıt gibi karbonlu maddelerin tam yanmamasından meydana gelen katı ve sıvı parçacıkların bir gaz karışımı olan duman, hava kirliliğinin bir çeşitlidir ve görüş uzaklığını azaltıcı bir etkiye sahiptir. 

Hava kirliliğinin, sanatsal ve mimari yapılar üzerinde tahrip edici ve bozucu etkisi vardır. Bitkiler üzerinde ise öldürücü ve büyümelerini engelleyici olabilmektedir. Bu nedenle hava kirliliği hem canlıların sağlığı açısından, hem de ekonomik yönden zarar vericidir. 

Hava kirliliğinin insan sağlığı üzerindeki etkileri, atmosferde yüksek miktardaki zararlı maddelerin solunması sonucu ortaya çıkar. İnsanların sağlıklı ve rahat yaşayabilmesi için teneffüs edilen havanın mutlaka temiz olması gerekir. Havanın doğal yapısını bozan ve kirleten maddelerin başka bir deyişle kirli havanın solunması, özellikle akciğer dokularını tahrip edici ve öldürücü olabilmektedir. 

Solunum yolu ile alınan hava içerisindeki parçacıklar ve duman, teneffüs esnasında yutulur ve akciğerlere kadar ulaşır.

Konya ili, coğrafik konumu itibarıyla geniş arazi yapısına rağmen hava akımlarına açık bir yer değildir;  dolayısıyla Meteorolojik sistem geçişleri dışında kuvvetli bir rüzgâr (esinti) yaşanmamaktadır.  

Sisli ve puslu hava daha sık görülmektedir. Kış mevsiminde yaşanan sisli, puslu ve rüzgârın hızının çok düşük olduğu günlerde havadaki kirlilik parametreleri hemen dağılmamakta; atmosferde asılı kaldıklarından etkili olabilmektedir.

İlimizde hazırlanan ve 2013-2019 yıllarını kapsayan Temiz Hava Eylem Planı kapsamında Konya’da hava kalitesinin artırılması hususunda gerekli çalışmalar, İl Müdürlüğümüz ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile koordinasyonlu bir şekilde yürütülmektedir.

Vatandaşlarımızın hava kirliliğinin insan sağlığına muhtemel etkilerinden korunması ve olabilecek olumsuzlukların önüne geçilmesi için aşağıdaki tedbirlere uymaları tavsiye edilmektedir.

Yaşlılar, engelliler, hamileler ve küçük çocuklar ile astım gibi kronik rahatsızlığı olanları zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamaları;

Mümkün olduğunca şehir içi ulaşımda özel araçların yerine toplu taşım araçlarının kullanılması,  Halkımız tarafından,  İlimizde alınan Mahalli Çevre Kurulu kararında belirtilen kalitede kömür kullanılması, 

 Doğalgaz kullanımının zorunlu olduğu yerlerde kesinlikle kömür kullanılmaması, zorunlu olmadığı yerlerde ise doğalgaz dönüşümlerinin biran evvel gerçekleştirilmesi gerekmektedir.