Konya, Anadolu Selçuklu Devletine başkentlik yapmış ulu bir şehir. Bağrında büyük âlimlere kucak açmış, misafir etmiş halen de misafir etmeye devam eden tevazünün, hoşgörünün baş şehridir. Konya, medreseleri ile bilim şehri, Sille ve Çatalhöyük ile bir medeniyet şehri, âlimleri ile ilim şehri, camiler, kiliseler, manastırlar ile bir inanç şehri, tarihi eserleri ile adeta bir açık hava müzesi haline gelmiştir. Turizme baktığımızda Sille ve Çatalhöyük’te medeniyetin izlerini görürsünüz. İnsanlar, Beyşehir gölünde yer alan Karaburun plajında deniz keyfini yaşarken, Derbent Aladağ’da ise kış turizmi keyfini çıkarır. Akşehir’in tarih kokan sokaklarında gezerken, Hadim’de Hadimi Hazretlerinin huzurunda bulunmanın hazzını yaşarsınız. Hazreti Pir’in makamında tevazu ve hoşgörü ile gönüller dolar. Kısaca Konya; bir şehirden fazlası…

Turizm şehri olan Konya, büyük bir kazanım daha elde etti. Bu yeni kazanım sinema alanında gerçekleşti. Konya, Sufisin Sufi Sinema Günleri ile sinema alanında taçlanmaya başladı. Sufisin Sufi Sinema Günleri’nde Semih Kaplanoğlu, Film yapımcısı Muzaffar Ali, Sadık Yalsızuçanlar, Rıza Mir Kerimi, İhsan Kabil, İranlı yönetmen Mecit Mecidi, Hülya Koçyiğit daha isminiz yazamadığımız sinema sektörün üstatlarını Konya’da misafir edilmişti. Konya sinema sektöründe adını altın harflerle yazdırmaya başladı. Sufisin Sufi Sinema Günlerin ile Konya sinema sektöründe önemli bir başarı elde etti. Şüphesiz ise bu başarıların ardında sayısız isim var ama bir isim var ki; yaptığı belgesel, tanıtım filmleri ve şüphesiz Sufisin Sufi Sinema Günlerindeki çabası ve emekleriyle büyük takdir topladı. O isim Fatih Sezgin’dir.

Fatih Sezgin sinema sektörünün kahrını çekmeye talip olmuş bir isim. 1986 Gümüşhane doğumlu yönetmen. 2004-2008 yılları arasında Selçuk Üniversitesi, Gazetecilik Bölümünden mezun oldu. Erkamed Prodüksiyon Şirketi’nde senaryo yazarlığı ve yönetmen olarak çalışmalarına devam etmektedir. Fatih Sezgin daha çok büyük projelere imza atan bir yönetmen aslında. 2012 yılında tasavvuf alanında “Suf-i ve Rum-i Belgeselleri”, “Ekmek Kırıntıları”, “İnsan Bu: Meçhul” kısa filmlerini yazıp yöneten, ödüller alan adından söz ettiren, Anadolu’nun bağrında gayret eden, çabalayan kahır çekmeye talip olmuş bir yönetmen. Anadolu’nun ortasında büyük işlere imza atan Fatih Sezgin, Cumhurbaşkanlığı himayesinde 12 Bölümden oluşan “Kadim Bir Medeniyetin Yol Hikâyesi; KERVAN” gibi büyük projenin yönetmenliği yaparak, “bu çalışmalar sadece büyük şehirlerde yapılır” diyenlere inat, Anadolu’da çekip yöneterek adından başarı ile söz ettirdi. Bu işleri yaparken hep Konya’yı ve Hz Pir’i merkeze alıp yaptı. Konya’nın bir sinema şehir yapma gayretiyle koşan, yorulan, çabalayan bir isimdir.

Büyük işlere imza atan Fatih Sezgin yine Konya ve Hazreti Rumi’yi merkeze alarak yeni bir proje ile karşımıza çıktı. Çekimleri devam eden, kısa bir süre sonra çekimleri sona erecek olan “İHTİYARLAR TABURU” Fatih Sezgin’in ilk uzun metraj sinema filmi olacak. Büyük oyuncu kadrosuna sahip olan ve kadrosunda Turgay Tanülkü, Arif Erkin Güzelbeyoğlu, Yılmaz Şerif gibi büyük üstatları bulunduran sinema filmi sosyal medyadan gördüğüm kadarıyla Fatih Sezgin yine büyük bir işe imza atıp, isminden söz ettirecek gibi duruyor. Filmin çekimleri Konya, Ilgın, Zazadin Hanı gibi Konya’nın tarihi ve kültürel yerlerinde devam ediyor. Filmde, Suriye Savaşı’na giderek yeniden gençlik destanlarını yazacaklarına inanan dört gazinin hikâyesi anlatılıyor. Kısa zaman sonra gösterime girecek olan “İHTİYARLAR TABURU”nun yönetmeni Fatih Sezgin ve ekibini tebrik ediyor ve başarılar diliyoruz.

Konya’da diğer belgesel ise TRT tarafından çekimi gerçekleştirilen İmam Maturidi Belgeseli idi. Zazadin Han’da çekimi tamamlanan belgesel, Konya’nın sinema sektöründe adından söz ettireceğinin bir göstergesi oldu. İmam Maturidi Belgeseli’ne Konya Büyükşehir Belediyesinin büyük bir katkı ve destekte olduğunu duyduk. Başta Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederiz. Konya’da sinema alanında sessiz ama bir o kadar da büyük işler yapılıyor. Konya artık sinema sektörü için bir Film Platosu haline dönüştü.