Eğer YGS ve LYS' ler için çalışıyorsanız, ödevleriniz varsa ders başına oturmanın ne kadar zor olduğunu tahmin edebiliyorum. Sayfalarca bilgiyi beyninizde güvenli bir noktaya transfer etmek ve orada saklı tutabilmek oldukça zorlu bir iş. Ancak sizlere bu yazıda vereceğim ders çalışma teknikleri ile, emin olun bilgileri çok daha hızlı ve verimli bir biçimde öğreneceksiniz inşallah!

1) Çalıştığınız konuları ilginçleştirin

Çalıştığınız konulara ilk baktığınızda ”Bu benim ne işime yarayacak?” diyebilirsiniz, ancak unutmayın: “Hayatta her öğrendiğiniz şey, bir oyunda seviye atlamanıza yarar gibi sizin dünyayı ve onu yöneten kuralları anlamanızda bir adım daha ilerlemenizi sağlayacak” yapı taşlarıdır. Örneğin, türev ve integral mi çalışıyorsunuz, limit sonsuza gittiğinde bunun ne demek olabileceğini tekrar düşünün. Fizikte kaldırma kuvvetini mi çalışıyorsunuz? Öğrendiğiniz konunun inşaat araçlarında nasıl etkili olduğunu hayal edin. Böylece öğrendiğiniz konular sadece kitapta kalmayacak, siz onları gerçek hayattan örneklerle özümseyeceksiniz.

 2) Zamanınızı iyi planlayın.

Plan başarı getirir. Özellikle gelecek sene için sınavlara çalışıyorsanız, zamanınızı en iyi şekilde değerlendirmek için kesinlikle bir çalışma programınız olsun. Bunu kendiniz yapabileceğiniz gibi rehber öğretmenlerinizden yardım isteyerek de birlikte yapabilirsiniz.

 3) 20 ila 50 dakika arası değişen bloklarla çalışmaya gayret gösterin. Test çözerken ise 180 dakika molasız uygulamaya çaba gösterin.

Zamanlı test çözmek gerektiğinde bu mümkün olmayabilir, ancak konu okumaları ve tekrarı yaparken, özellikle dikkatinizi kaybetmemek için arada sandalyenizden kalkıp koşun, sıçrayın, takla atın. Beyninize kan gidişini hızlandırmak için elinizden geleni yapın.

Zamanlı test çözmek gerektiğinde ise benim önerim hiç mola vermeden 180 dakika masa başında test çözmeye alışmanız gerektiğidir. İlk başlarda zorlanabilirsiniz. Örneğin, başlangıçta 60 dakika hiç mola vermeden soru çözmeye başlayabilirsiniz sonra her geçen hafta bu süreyi artırarak 180 dakika hedefine ulaşabilirsiniz.

 4) Kendinize çalışmak için güzel bir yer bulun.

Bu odanız olabilir. Ancak her gün odanıza kapanıp ders çalışmak bir süre sonra canınızı sıkabilir. Maalesef Türkiye'de kütüphanelerin azlığı kütüphaneleri önermememizi zorlaştırıyor. Ancak yakın çevrenizde bir kütüphane varsa, burası çalışmak için ideal  yer olabilir. Bazı öğrenciler ise yakın çevrelerindeki cafeleri ders çalışmak için tercih ediyorlar. Yer tercihiniz, ne kadar sesli bir ortamda çalışmak istediğinize bağlı olarak değişebilir. Psikolojik araştırmalar gösteriyor ki, hafif ses ders çalışma temposunu artırabiliyor. Ancak çok yüksek sesli müziğin olduğu ve insanların bağırdığı ortamlarda ders çalışmaktan sakının.

 NOT: Eğer çalıştığınız dersten verim almak istiyorsanız, asla cep telefonunuz yanınızdayken ders çalışmayın.  Ayrıca televizyon karşısında, veya televizyonun açık olduğu bir ortamda ders çalışmayın. Müzik dinleyerek ders çalışmayın. 

 

5) Zihninizi berrak tutun.

Eğer ders çalışmadan önce aklınızda çok fikir olmasından dolayı odaklanamıyorsanız, beyaz bomboş bir kağıt alın ve aklınızda sizi meşgul eden şeyleri buna dökün. Hepsini yazdıktan sonra göreceksiniz ki zihniniz rahatlamış ve ders çalışmaya hazır olacaksınız.

 6) Ders sırasında atıştırmalıklarınız hazır olsun.

Özellikle de odak kaybetmeden uzun saatler çalışmak istiyorsanız, kan şekerinizin çok düşmesini beklemeden hemen atıştırabileceğiniz yiyecekler yanınızda veya yakınınızda bulunsun. Ancak bunları soru çözerken veya bir şey okurken yemeyin. Sadece yemeği çiğnemek bile oldukça dikkatinizi dağıtacaktır.

 7) Önce en önemli şeyleri öğrenin!

Bir konuyu okurken sadece okuyup geçmeyin. Okuduğunuz kitaba neleri ve nasıl not aldığınız oldukça önemli. Her okuduğunuz bölümde en önemli noktaları bulun ve işaretleyin. Anlamadığınız konuların yanına soru işareti koyun. Ya da anlaması zor konseptlerin yanına kendiniz not alarak daha basit bir dille açıklayın. Okumayı pasif bir aktiviteden, oldukça hareketli ve aktif bir aktivite haline getirin.

Konuları okurken, fosforlu kalemleriniz, yapışkan not kağıtlarınız, renkli tükenmez kalemleriniz ve kurşun kaleminiz yanınızdan eksik olmasın.  Alakalı olduğunu düşündüğünüz konuların altını aynı renk fosforlu kalemle çizin.

 8) Çalışma kartları yapın.

Formül mü ezberlemeniz gerekiyor? Hemen bir çalışma kartına bunu yazın. Bir kelimenin anlamını hep unutuyor musunuz? Kartın ön kısmına Türkçe'sini, arkasına da İngilizce'sini yazın. Çalışma kartlarınızı hep saklayın. Konuları tekrarlamanız gerektiğinde veya sınavlara çalışırken bu kartlarla oyun gibi çalışın.

 9) Bir grupla çalışın. 

Amerika'da yapılan bir psikolojik araştırma gösterdi ki, Asyalı öğrencilerin Amerikalı öğrencilerden üniversitede çok daha başarılı olmasının sebebi, Asyalı öğrenciler grup halinde çalışarak birbirlerine destek olurken, Amerikalı öğrenciler tek başlarına çalışmayı tercih ediyorlar. Asyalı öğrenciler grup halinde çalışarak birbirlerine soru çözerken ve bir konuyu anlamaya çalışırken destek oluyorlar, ve birbirlerinin bilgilerinden yararlanıyorlar. Amerikalı öğrenciler ise Asyalı öğrencilerin ulaştığı bilgiye sahip olana kadar saatlerini kaybediyorlar. Dolayısıyla sizin gibi motive birkaç arkadaşınızla çalışmaya önem verin.

10) Sebebi işleyin ve Tevekkül edin.

Sınavlara hazırlanırken elinizden geleni yapın, yılın sonunda vicdan muhasebesi yaptığınızda daha fazla çalışabilirdim demek sizi iç dünyanızda rahatsız edecektir. Bunun önüne geçmek için yapabileceğinizin en iyisini yapmak için uğraşın ve sonrasında tevekkül edin.