SINAV YAKLAŞTIKÇA ZİHİN YORGUNLUĞU YAŞAYAN ÖĞRENCİLERE

 

Sınavlar yaklaştıkça öğrencilerin birçoğu zihinsel olarak yorgunluk yaşadıklarını, önceki aylara göre çalışma tempolarının düştüğünü, istedikleri kadar çalışamadıklarını söylerler.

Sevgili gençler! Öncelikle şunu bilmeniz gerekmektedir. Öğrenme zihinsel bir yorgunluk yaratmaz. Bu durum fiziksel durumunuz ve nörolojik durumuz arasındaki uyumsuzluk ya da senkronize olamama durumundan kaynaklanır.

Fiziksel yorgunluğunuzu aşmak için; düzenli bir fiziksel egzersizin öğrenme üzerinde çok olumlu etkiler yaptığı araştırmalar sonucunda ortaya çıkan bulgulardandır. Bu noktada düzenli yapılan fiziksel egzersizler; kas ve zihinsel gevşeme, yapılan işte etkinliğin artması, enerjide artış, duygusal boşalma ve rahatlık, daha iyi uyku, kendine güven artışı, endişelerde azalma, daha iyi sağlık gibi yararlar sağlar.

Özellikle yoğun bir şekilde sınav stresi yaşayan öğrenciler için fiziksel egzersizlerin faydaları oldukça fazladır. Stres seviyesi arttıkça gerginlik artar ve gerginlik, damarlarda daralmaya yol açar. Damarlar daraldıkça da hücrelerin kanla beslenmesi zorlaşır. Gerginlik sırasında vücutta fazlasıyla adrenalin salgılanır ve bu durumda öğrenme için gerekli protein zincirinin kurulmasını güçleştirir. Bu nedenle düzenli fiziksel egzersizler adrenalinin kullanılarak kaygının azalmasına ve rahatlamaya neden olur.

Bunun yanında düzenli fizik egzersizleri sonrası vücutta seratonin hormonu salgılanması artar. Bu hormon, kişide huzur ve rahatlama duygusu yaratır. Bu nedenle öğrenmeyi engelleyen stresten, kaygıdan kurtulmaya yardımcı olması bakımından her sabah 10-15 dakika beden hareketleri yapmak bile son derece faydalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken her sabah yapılmasıdır. Yine dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta bu hareketler yapılırken aşırıya kaçmamaktır. Sınavlar yaklaşırken sakatlanmak istemezsiniz değil mi?

Fiziksel egzersizlerin yanında beslenmenin de beyin fonksiyonları üzerinde çok büyük etkileri vardır. Yiyeceklerle alınan enerjinin yüzde otuzuna yakını sadece beyin tarafından harcanır. Belirli yiyecekler algılama yeteneğimizi artırır, daha verimli yapar, daha hızlı düşünmemizi ve dikkatimizi daha iyi vermemizi sağlar.

Bunlardan birkaç tanesi örnek vermekte fayda vardır;

Öğrenme için; lahana, limon ve yaban mersini

Güçlü hafıza için; havuç, ananas, avokado

Dikkat verebilme için; soğan, ceviz,fındık, fıstık

Gibi meyve ya da sebzelerin tüketilmesi önerilebilir.

Stres günümüz dünyasında hemen hemen her sektörün ve bireyin verimini azaltan ve hemen hemen herkeste görülen çağımızın en önemli rahatsızlığıdır.

İşte doğru beslenme stresli zamanlarımızda stresle başa çıkabilmemiz için bize yardımcı olacaktır. Yanlış beslenme alışkanlıklarımızı düzenleyerek bunun için ilk adımı atmamız gerekiyor.

Sevgili gençler, sınavlarınıza az bir süre kalmışken aşağıda belirteceğim beslenme şekillerine uymanızı öneririm.

* Kahvaltı etmeden evden çıkmayın. Dikkat etmeniz gereken hemen hemen her gün aynı saatlerde kahvaltı yapmanızdır.

* Kahveyi azaltın!. Eğer çok kahve içiyorsanız bunu azaltmalısınız.

* Çikolata yerine meyve yiyin. Fazla miktarda şeker vücutta yorgunluğa neden olur. aşırı derecede çikolata tüketmek yerine meyve yemenizi öneririm.

* Sık sık bir şeyler atıştırın. Meyveler, fındık,  fıstık gibi yiyecekler yanınızda bulunsun. Çok ağır yemekler yiyip üzerine ağırlık çökeceğine sık ve az yiyin.

 

Çocukları için; Eğitim Danışmanlığı talebinde bulunan velilerimiz Lütfen öncelikle

0505 288 22 57 nolu telefondan randevu alınız. Teşekkürler