Kitap; en şiddetli fırtınalarda sığınabileceğimiz güvenli bir liman, en kederli günlerimizde elimizden tutacak bir dosttur. Sadece kederli günlerimizde mi? Elbette ki hayır! Sevinçli anlarımızın da dostudur onlar.   

 Bir kitapla olduğumuz kadar, hiçbir insanla içli dışlı olamayız o kadar. Satır satırız işleriz onu yüreğimize; ama satır aralarına dalmayı da ihmal etmeyiz. Kimi zaman kederli bir anne oluruz onlarda kimi zaman emektar bir baba…

 Kimi zaman elinden şeker alınmış çocuk; yahut aşkına ihanet edilmiş genç bir kız… Her şey oluruz. Bayılırız, ayılırız; ölürüz, diriliriz. Başka diyarları gezeriz onunla. 

En sarp yokuşlardan tırmanır, bir kuş gibi süzülürüz uçurumlardan ovalara. Kimi zaman karlı dağlarda geziniriz kimi zaman susuz çöllerde. Hayatı görürüz onlarda; acıyı, kederi, heyecanı ve mutluluğu. Boş zaman eğlencesi değildir onlar. 

Aksine, en dolu anların bile vazgeçilmezi, bilgi kaynağı, umut kıvılcımıdır. Bize faydaları saymakla bitmez. Kitaplar, bizleri toplumların aranan adamı yapar, hayata hazırlar, en derin acıların üstesinden nasıl gelebileceğimiz anlatır ve her zaman yanımızda yer alır.     Bir insan kitap okumanın heyecanını yaşamamışsa hiç yaşamamış demektir. Onu tadına varamamışsa, hiçbir şey tatmamış demektir. Kitaplar vazgeçilmezimiz olmalıdır. Her an, her saniye yanı başımızda olmalıdır.

Kitaplar; kimi zaman bize en iyi dost, en iyi yoldaş ve en iyi sırdaştır. Onlardan öğrendiğimizi, herhangi bir insandan öğrenmek gerçekten çok zordur.

 Kitap okumanın o kadar muazzam faydaları vardır ki bunlar saymakla bitmez. Kitap okumayı alışkanlık haline getirmiş bir insanın penceresi geniş olur.

 Olayları her yönü ile ele alabilir, geniş düşünebilir ve insanları çok daha rahat bir şekilde anlayabilir, kişilikleri analiz edebilir. 

Aynı zamanda diksiyonu daha düzgün, hitabeti daha kuvvetli olur. Hangi insanla ne şekilde konuşacağını, onu nasıl ikna edebileceğini iyi kavrar. Geniş bir dünya görüşüne sahip olmak, daha güzel konuşmak, topluluklarda aranan ve kendisine danışılan kişi olmak istiyorsak düzenli olarak kitap okumalı ve kendimizi sürekli geliştirmeliyiz.

Bu  haftaki yazımı kitap okumanın önemi ile ilgili bir söz ile bitiriyorum. İyi bir kitabın, iyi seçilmiş ve iyi bakılmış bir meyve ağacına benzediğini söylemek, hakikaten daha azını söylemek demektir, onun meyveleri yalnız bir mevsimlik değildir. Calvin Coleridge

Selametle Kalın….