Anadolu’daki medeniyet birikiminin en değerli kavramlarından olan tasavvuf, bin yıla yaklaşan tarihi ve bu tarih boyunca kurumsallaşmış yolları ve usulleriyle İslâm’ın en özgün yorumlarından birini ortaya çıkarmıştır. Temelinde Orta Asya’da m. 7. yy.  sonlarında başlayan ve yaklaşık 250 yıl süren, zaman içinde süzülerek ortaya konulan Allah, peygamber, insan, şehir, medeniyet, çevre/doğa/evren gibi kavramlara dair özgün yaklaşımın yer aldığı Anadolu İslâm tasavvufu, Anadolu Selçuklu Devleti’nin başşehri olan Konya’da; Mevlâna, Yunus, İbn-i Arabî, Sadrettin-i Konevî, Necmeddin Dâye, Hoca Nasreddin gibi mâna büyükleriyle zirveleşmiştir.

Modern çağın en gelişmiş ve etkili sanatlarından sayılan sinema, bugünkü haliyle hem tasavvufun varlık ve evren görüşüne, hem de zaman ve zemin kabulünü anlatabilmek için en uygun sanat dalıdır denilebilir. Ülkemizde şimdiye kadar tasavvuf ve sinema arasındaki bağlama farklı mecralarda işaret edilse de dünya sinemasını etkileyecek, ayrıca ülkemizde sinema sanatının gelişmesine; tasavvufun, irfanının, medeniyetin anlaşılmasına katkıda bulunacak kalıcı çalışmalar çok fazla yapılmış değildir. Sûfisin (Sûfi Sinema Günleri) bu alanda büyük bir biliş ve görüş hazinesine sahip olduğumuzu işaret etmek gayretinin ifadesidir. Sûfisin, henüz Türk sinemasının tam olarak farkına varamadığı din, tasavvuf, şiir, insan, doğa, devlet ve medeniyet tecrübemize sinemacıların dikkatini çekmeyi, alanda yeni eserlerin, ürünlerin ortaya çıkmasını teşvik etmeyi sağlayacak. 

Sûfi Sinema Günleri şimdiye kadar tasavvufun kurumları, kavramları, kişileri gibi ilgili sinema ürünlerini (film, kısa film, belgesel, dökü-drama, klip, reklam-tanıtım film vb.) 03-05 Mayıs tarihlerinde farklı salonlarda izleyicisiyle ve ilgilisiyle buluşturdu. Sufi Sinema Günleri tasavvufun sinema ve senaryo dilinde daha doğru anlaşılması için çeşitli bilimsel çalışmalar yapmayı, tasavvuf ve sinema bağlamlı çalışmalardan öz nitelikli olanları değerlendirmeyi ve derecelendirmeyi sağladı.   Sûfisin, Konya’nın ve Anadolu’nun tasavvufi birikiminin dünya insanlığına sinema sanatı aracılığıyla ulaştırılmasında senaryo ve yaklaşım desteği ile yönlendirici olmayı, bu alanda bir lobi gücüne ulaşmayı hedeflemektedir.  Bin  yıllık kültür ve medeniyet başşehri, Hazreti Mevlâna’nın ve mânevî aşkın merkezi Konya’nın geçmişi kadar görkemli bir geleceğe hazırlanmasında Sûfisin, birçok kurumun göz ardı ettiği bir alanı dirilterek, Konya’nın bir cazibe merkezi ve marka şehir olmasına, daha entellektüel ve estetik bağlamda destek olmayı gerçekleştirmek yolunda önceki yapılanların yanı sıra atılmış önemli bir adım olacaktır. İnşallah önümüzdeki yıllarda Sufi Sinema Günleri önümüzdeki yıllarda daha uzun zamanda ve daha iyi de reklam çalışması ile ulusal ve uluslar arası marka olma yolunda ilerleyeceğini düşünüyorum.  Sufi Sinema Günlerinin Konyaya kazandırılmasında desteklerini esirgemeyen Konya Valisi Yakup Canbolat’a, , Konya Büyükşehir Belediyesi, Konya Selçuk Üniversitesi, Konya Necmeddin Erbakan Üniversitesi, KTO Karatay Üniversitesi, KOTEV (Konya Turizm Tanıtım ve Eğitim Vakfı), İRFA (İrfan Medeniyeti Araştırma Merkezi) ‘nin maddi ve mânevi destekleri ve Konya’nın tanıtımına sağladıkları tanıtımlardan dolayı teşekkür ederim…