Konya, bir grup gönüllü kültür adamının gayreti ile geçmişte bir Selçuklu başkenti olmanın verdiği yükü taşımaya gayret ediyor. Ancak bu gayret hep belirli bir çerçeve içerisine sıkışıp kalıyor. Bir türlü bu çember kırılıp Üniversite hocalarına ve öğrencilerine ulaşılamıyor.

Şehrimizde her hafta TYB Konya Şubesi, Aydınlar Ocağı, Türk Ocakları, Konya Fikir Sanat Kültür Adamları Birliği Derneği tarafından etkinlikler düzenleniyor, konferanslar veriliyor! Ancak katılanlar hep aynı yüzler!

Bir üniversite şehri olmakla övünen Konya'dan bu konferanslara katılanların içerisinde üniversite hocalarının ve öğrencilerinin bulunmaması insanı gerçekten üzüyor. Üzüntünün yanında geleceğimizi emanet edeceğimiz gençlerimizin ve bunları yetiştirecek olan üniversite hocalarımızın bu tür faaliyetlere uzak durmaları bizi endişelendiriyor.

Koyunoğlu Müzesinde düzenlenen bir toplantıda Dr. Hasan Özönder, slaytlar eşliğinde eski Konya'yı anlattı. Bu toplantıda üniversitenin Sanat Tarihi bölümünden kimsenin olmaması dikkat çekiciydi. 

İl Halk Kütüphanesinde TYB Konya Şubesi tarafından düzenlenen konferansta Prof. Dr. Hayri Erten Ahıska Türklerini anlattı. Bu toplantıda da gözlerim Tarih ve Edebiyat Fakültelerinden hoca ve öğrencileri aradı. Ama maalesef bu beyhude bir çaba oldu.

Bugün ise İl Halk Kütüphanesinde Dr. Hasan Özönder, ölümünün 30. yılında İbrahim Hakkı Konyalı'yı anlatacak.  Ben yine beyhude bir şekilde üniversite hocalarını ve öğrencilerini arayacağım toplantı salonunda.

Geçen Cumartesi günü Koyunoğlu Müzesinde Konya'nın medarı İftiharlarından birisi olan yazar Hüzeyme Yeşim Koçak'ın yayınladığı 15. kitabı “Hicaz Yaprakları” için Kütüphaneciler Derneği tarafından bir etkinlik düzenlendi. Konya Kültür hayatı için vazgeçilmez köşe taşlarından birisi olduğunu düşündüğüm Hüzeyme Yeşim Koçak'ın bu kitabının tanıtımı için gelenler de hemen hemen aynı isimlerdi.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek'in Konya kültür hayatını canlı tutmak adına gösterdiği gayreti bilmesem bu kısır döngüyü anlayabileceğim. Bizim diğer illerden farkımız, hem de en önemli farkımız Tahir Akyürek gibi kültüre değer veren bir başkana sahip olmamız. Ancak başkanın bu çabalarının geri dönüşümü yeterli seviyede olmuyor.

Üniversite hocalarını ve öğrencilerini bu etkinliklere çekmenin yolu bir şekilde bulunmalı ve fikir fırtınası daha güçlü estirilmeli bir zamanlar Selçukluya başkentlik yapmış olan şehrimiz Konya'da.

Üniversite hocalarımız bilim alanında elde ettikleri yeni verileri bu tür konferanslarda paylaşmalı, basın toplantıları yerine buraları tercih etmelidirler. Bu konuda bir platform kurularak üniversite öğrencilerini bu salonlara nasıl çekebiliriz konusunda kafa yorulmalı!

Bir zamanlar Selçukluya başkentlik yapmış, döneminin fikir ve sanat merkezi olan Konya'ya yakışır bir hayatı yeniden oluşturabilmek dileği ile!