SEVGİLİ EBEVEYN LÜTFEN OKUR MUSUN?

Sevgili anne ve babalar, göz bebeği evlatlarınızın bazı davranışları sizleri üzüyor, zaman zaman sinirlendiriyor mu? Bu çocuk nasıl böyle oldu?, Biz seni böyle mi yetiştirdik? sorularını sıkça mı sormaya başladınız? ya da neler yapsam çocuğum erdemli, ahlaklı, dürüst olur? diye kendinize soruyor musunuz....

Gelelim cevaplara.... Aklınızdan çıkarmamanız gereken en önemli şey, çocuklarınızın sizleri model aldıklarıdır. Çocuğunuz doğumundan itibaren ilk olarak anne ve babasını gözlemler. Yaşı ilerledikçe sosyal çevreyle etkileşime girer ancak anne ve baba davranışlarının tabiri caizse temelini atarlar. İşte bu noktada sizlere birkaç hatırlatmada bulunmak isterim.

Çocuklarınızın size saygı göstermesi ve iltifat etmesini istiyorsanız;

Çocukların kusurlarını suçlarını alay ve hakaretle karşılamayın, her şeylerini tenkit etmeyin zira tenkit edilen çocuk çekingen olur(Olumlu tenkitler hariç). Onları yargılamadan dinleyin ve onları anlamaya çalışın. Onlara yetişkin bir birey gibi yaklaşın ve saygı gösterin. Çocuk diye küçük görmeyin, o anlamaz demeyin.

Çocuklarınızın saygılı  olmasını istiyorsanız;

Ona karşı daima güler yüzlü olun. Küçük kabahatlerini cezalandırmayın. Onun hislerine değer verin ve bunu gösterin. En zor olanı göstermek. Çoğunuz neyin doğru olduğunu bilir ancak bu doğruyu davranışa dönüştürmez/dönüştüremez. Merak etmeyin otoriteniz falan sarsılmaz, daha da güçlenir. Özellikle babalara sözüm.

Çocuklarınızın sözünüzü dinlemesini istiyorsanız;

Henüz çocukluk döneminden itibaren, sorumluluk bilinci kazandırmak çok önemli ancak onlardan yerine getirebilecekleri şeyleri isteyin. Kuru tehdit savurmayın. Çocukların kardeşlerini sevmeleri için birini cezalandırırken, öbürünü mükafatlandırmayın bu düşmanlığa yol açar. Birini severken ve takdir ederken aynı şeyleri diğerine de yapın. Birbirlerine hakaret ettikleri zaman hemen araya girin. Ceza verirken suçun kimde olduğuna bakın. En önemlisi tüm kararları verirken obektif olarak onları dinleyin.

Çocuklarınızın güvenini kazanmak istiyorsanız;

Sözüm ilk olarak özellikle annelere. Çocukları babaları ile korkutmayın, babasından ve annesinden her olumlu hareketinde destek göreceğini anlatın. Onların sevinçlerini paylaşın, acılarına ortak olun, size bir şey sorduklarında ilgiyle cevap verin. Çocukların size güvenmesini sağlamak için onlara boş vaatlerde bulunmayın, vaadinizi yerine getirin, eşler olarak birbirinize saygı gösteriniz çocuklarınızın önünde birbirinize karşı kırıcı davranmayın.

Çocuklara insanları sevdirmek istiyorsanız;

Onlara daima iyi insanlardan bahsedin. Dünyadaki yardımlaşmadan ve iyiliklerden söz edin. Biilmelisiniz ki onların yeşermekte olan beyinlerini siz nasıl programlarsanız, ona inanırlar. Bilin ki öğrenilmiş ve kanıksanmış bilgilerin, algılamaların değişimi çok zordur. Yani yaşı otuza da gelse birçok şeyi gözlemlese de sizin o ilk ektiğiniz tohumlar, hep O'na çağrışım yapacaklar.

Çocuklarınızın kıskanç olmamasını istiyorsanız;

Çocuğun yanında durumu iyi olanları çekiştirmeyin. Varlıklı, işi yerinde, mutlu insanların başkalarını düşünmeyen insanlar olduğunu söylemeyin. Çalışmanın önemli olduğunu ve rızkın Allah tarafından garanti edildiğini öğretin.

Çocuklarınızın hayal ve kabus görmemelerini istiyorsanız;

Onlara sihirden, büyüden, peri masallarından, Kaf dağının ardındaki devden, kötü kalpli cadıdan vs bahsetmeyin. Özellikle televizyona kota koyun, yaşlarına uygun olmayan programları izlettirmeyin yapamıyorsanız siz de izlemeyin.

Çocuklarınızın inatçı olmamalarını istiyorsanız;

Onların her istediğini yerine getirmeyin, çünkü böyle bir durumda istediği şeyi alamayan çocuk inatlaşabilir. Yalnızca onların haklı isteklerini yerine getirin.Eğer çocuk illa da istiyorum diye tepinmeye başlar ve sizde bundan sonra istediğini yerine getirirseniz çocuk haklı haksız her istediğini elde etmek için tepinir.

Çocuğunuzun yalancı olmamasını istiyorsanız;

İlk olarak siz yani anne ve babalar “yalan söylemeyin”. O'na sürekli yalanın kötülüğünden bahsedin, daha küçüktür diye yalanlarını hoş görmeyin. Eğer çocuk suçunu itiraf ediyorsa O'nu cezalandırmayın. Çünkü bazı durumlarda çocuk sırf yalandan kurtulmak için yalan söyler.

Çocuklarınızı amaçlı, enerjik ve hayata sıcak bakan bir fert yapmak istiyorsanız;

Onlara ders yönünden fazla baskı yapmayın, bunun yerine dersin öneminden bahsedin. Onu hoşlandığı ve yeteneği olduğu mesleğe yönlendirin. Çocuğu sosyal faaliyetlere katın (Spor faaliyetler,Halk oyunları,satranç,resim vb.).  Eğer ilk çocukluk döneminden itibaren sorumluluklarını bilen bir birey olarak yetiştirmişseniz işiniz daha kolay.

Çocuklarınızı düzene ve temizliğe alıştırmak istiyorsanız;

Öncelikle siz düzenli ve temiz olun. Yataklarını ,oyuncaklarını,kitaplarını ve düzelttiklerinde tebrik edin ve onlara ödül verin. Ama her zaman ödül vermeyin. Zira ödül araç olmaktan çıkıp amaç olabilir. Çocuklara dürüstlük aşılayın,mutluluğun sadece  parada ve zenginlikte olmadığını canlı bir örnekle anlatın. Onlara hep şefkatle ve sabırla yaklaşın.

Çocuklarınızın cimri olmamalarını istiyorsanız;

Paraya çok değer vermeyin. Fakirleri ve yardıma muhtaç olanları koruyun, kollayın. Çocuğunuzun yanında yardıma ihtiyacı olanlara yardım edin. Bu onlarda merhamet duygusunun gelişmesine yol açacaktır. Komşusu aç iken tok yatılamayacağını onlara aşılayın.

Çocuklarınızın sağlıklı olarak yaşamlarını sürdürmelerini istiyorsanız;

Çocuklarınızın üstüne çok titremeyin.Temiz havadan, kırdan, güneşten istifade ettirin. Vücudunu ilaca alıştırmayın.Yemeğini düzenli yemesi için (Mümkün olduğunca) yemek saatleri dışında yemek yemesine müsaade etmeyin. Evde bir takım kurallarınız olsun. Yemek saati gibi.

Çocuklarınızın düzgün, erdemli, ahlaklı olmalarını istiyorsanız;

Çocuklarınıza islamı öğretin. Öncelikle islamı sizler yaşayın, yaşayin ki sizi örnek alsın. Çocuk sağını ve solunu öğrendiğinde O'na namaz kılmayı öğretin. İslamdan bahsedin. İslamı yaşayın ve yaşatın.

 

Bir çocuk, düşman bir çevrede yaşarsa, kavga etmeyi öğrenir.

Bir çocuk korku içinde yaşarsa, korkmayı öğrenir.

Bir çocuk kıskançlık içinde yaşarsa, nefret etmeyi öğrenir.

Bir çocuk ona cesaret veren bir çevrede yaşarsa, kendine güvenmeyi öğrenir.

Bir çocuk onu öven bir çevrede yaşarsa, o da takdir etmeyi öğrenir.

Bir çocuk sevgi  içinde yaşarsa, sevmeyi öğrenir.

Bir çocuk kendine değer veren bir çevrede yaşarsa, bir gayesi olduğunu öğrenir.

Bir çocuk dürüst muamele görürse, adaletin ne olduğunu öğrenir.

Bir çocuk doğruluk içinde yaşarsa, hakikatin ne olduğunu öğrenir.

Bir çocuk daima dostluk, güler yüz anlayış gösteren bir çevrede yaşarsa, dünyanın içinde  yaşanacak güzel bir yer olduğunu öğrenir.

Kısaca ,çocuk yaşadığı çevreyi örnek almayı öğrenir.