Kim istediği gibi yemek ,istediği gibi gezmek dilediği kadar uyumak ,özgürce konuşmak istemez ki? Amaaa bedellerini ödemek şartıyla ! Sonuçta ; şişmanlamak , ilişkilerde başarısız olmak , borç batağına düşmek , asosyal olmak  gibi ;  özgür ,sınırsız haraket etmenin  ağır bedelleri olacaktır.

          Yeni bir dil öğrenmek ,yeni bir ensturuman  çalmayı öğrenmek ,zayıflamak ,kötü alışkanlıklardan kurtulmak  hep irade gerektirir.  

    Nedir  BU İRADE? İrade;  İçsel çatışmaya verilen yanıttır..Irade gücü ,başarılı ve mutlu bir hayatın sırrıdır. Şu anda yapmak istediğini yapma dürtüsünü dizginleyerek , doğruyu  , kendisi ve sevdikleri , insanlık için iyi olanı yapmayı ,yapabilmeyi seçmektir. İnsanları diğer yaratılanlardan ayıran özelliklerin başında gelir.

Bir karar alıp ,uygulamaya başarana kadar istikrarla devam etmektir...İrade tembelliğin panzehiridir.

               Beynimizin ön bölümünü oluşturan prefrontal korteks,karar verme ve davranışlarımızı düzenleme gibi  işlerden sorumlu kısımdır.Kısaca  otokontrol  bu bölümle olur.Arzu ve isteklerimizi kontrol etmek için beynimizin bu bölümüne iyi bakmamız gerekiyor.Önbeyin iyi çalışmasının en önemli anahtarı  : iyi uyku ve sağlıklı beslenmedir.

 İrade gücümüzün de bir sınırı olduğu ve duzenli hayat olmayınca tükendiği araştırmaların bir gerçeğidir.İrade sistemimiz de kaslarımız gibidir; yorulur hırpalanır fakat düzenli çalıştırılıp iyi beslendiğinde  kuvvetlenir.

         Beyin şiddetli ve uzun süreli stres altında iyi çalışmaz. beynimiz stres durumunda  içgüdüsel kararlar almaya eğilimlidir, kısa vadeli çıkarlara göre hareket eder: sigara içersem rahatlarım..yersem mutlu olurum...gibi. Stresli durumda beynimizi daha  etkin kullanmak için yapamıyorum yerine ''YAPMIYORUM '' demek daha etkindir.

 İrade duygularımızı ,tepkilerimizi kontrol etme yönlendirme  gücü sağlayarak zorlu durumlarda hayatta kalmamızı sağlayan ''ahlak kası ''dır .

Psikologlara göre; -Tatmini erteleyebilme gücü, kısa zamanda elde edilebilecek  zevke  direnerek , uzun vadeli hedefe ulaşabilme gücü..İstenmeyen duygu düşünceleri yok sayabilme kapasitesidir.

 iradeyi kullanırken çözümlerden biri de şimdi değil sonra....bu şekilde beyin daha az direniyor  daha az enerji harcıyor.

 Önemli kararları sakin ve dinginken  almak daha doğrudur. ASLOLAN ALLAH  İRADESİDİR.

  SEVDİKLERİNİZ VE SEVENLERİNİZLE MUTLULUKLA..