Geçtiğimiz Ağustos ayında Selçuklu Belediye Başkanı  Sayın İbrahim Uğur Altay Konya adına çok önemli bir yatırımın tamamlandığı, müjdesini verdi.
Selçuklu Kongre Merkezinin tamamlandığını, yakın bir zamanda açılacağını açıkladı.

Kültür şehri, üniversiteler şehri, fuar şehri, sanayi şehri, ticaret şehri  dolayısıyla turizm şehri Konya için stratejik  bir yatırım.

Verimliliği yüksek,   çok boyutlu katma değer sağlayıcı bir yatırım.

Günümüz dünyasında bilim ve teknolojinin hızlı gelişimi ile insanlar daha fazla paylaşım , daha fazla toplanma  ve bilgi alışverişinde bulunmak ihtiyacı duymaktalar. Ulaşım imkanlarının artması, toplantı imkanlarını sağlayan mekanlara yatırım yapılması, kongrelerin gelişmesinde önemli rol oynamıştır.

İşte bu gereksinimle ortaya kongre turizmi diye bir kavram çıktı.

Dünyada ve ülkemizde hızla gelişen bir turizm şekli.

Ülkemizde İstanbul ve  Kuşadası’ndan sonra  Selçuklu Kongre merkezi ile Anadolu’nun en büyük kongre merkezi ile üçüncü büyük Kongre merkezi olarak,  bilim , teknoloji, kültür alanında önemli bir görevi üstlenmeye hazırlanıyor.

Kongre turizmi dünyada hızla gelişiyor.

Kongre turizmi başta Amerika olmak üzere, Almanya, İspanya İngiltere olmak üzere gelişmiş ülkelerde yoğunlukta iken, ulaşım imkanları, farklı mekan arayışları, Kongre merkezlerinin gelişmesi ile dünya geneline hızla yayılıyor.

Ülkemizin 1960’larda bu alanda esamesi bile okunmaz iken bu alandaki ısrarlı çalışmalarla 2016’ya kadar dünya çapında  2012’de 21’ci 2014’de 8’nci sıraya kadar yükselmiş .. 2014 den beri gerek Suriye krizi gerek  darbe girişimi ile beraber turizmle birlikte  50’nci sıralara gerilemiş.

İşte böyle bir ortamda bir kongre merkezi açmak hem de iddialı bir kongre merkezi açmak stratejik değerde bir girişim.

Hem şehri hem de ülkenin turizmine yön verecek , bu konuda önemli bir yatırım.

2019 da toparlanmaya başlayacağı öngörülen Kongre turizmi için böyle bir merkezin açılması ile hemen kolları sıvamak lazım.

Sadece üniversiteler, politik toplantılarla bu kongre merkezini n şehre katkısı olsa bile alabileceğimiz gerçek katma değere ulaşmak için uzmanlaşmış bir kadro ile de çalışma yapmak lazım.

Öyle ki kongrelerin hazırlanması bir zaman meselesi.

Konun belirlenmesi, mekanın belirlenmesi,  gerekli katılımcıların sağlanması, duyuruları dökümantasyon çalışmaları, tanıtımlar derken bir kongrenin hazırlık süreci üç dört yılı bulabilmekte.

Bunun için tamamen tarafsız kar amacı gütmeyen, turizm destinasyonlarının tanıtım ve pazarlanmasını üstlenen  Kongre ve  Ziyaretçi bürosunun kurulması da gerekiyor. 

Kuaşadası Ticaret Odasının Bu alanda yapmış olduğu çok güzel bir rapordan yapmış olduğum bir alıntıdan aktarmak isterim.

Kar amacı gütmeyen kongre ve ziyaretçi bürolarının gelir kaynaklarının büyük payını üyelik aidatları ve devlet yardımları oluşturur. Ayrıca reklam gelirleri ve eğitim seminerleri de gelir kaynakları arasındadır (Çizel, 1999, s.29). Kongre ve ziyaretçi bürolarının üyeleri; konaklama işletmeleri, seyahat acenteleri, tur operatörleri, kongre merkezleri, üniversiteler, ticaret ve sanayi  odaları, mağazalar, yiyecek-içecek işletmeleri ve ulaşım işletmelerinden oluşmaktadır (Boz, 2010, s.47).

Buradan da anlaşılacağı üzere kongre  turizmi şehrin ortak aklını harekete geçiren uzmanlaşmış bir harekettir. 

Üniversite , fuar ve kültür merkezi şehri Konya’mızın  böyle bir alt yapıyı daha etkin kullanmak için daha profesyonel bir girişimle yola devam etmeli.

Hiçbir müşteri artık kendiliğinden gelmiyor.

Ona tanıtım yapacak, böyle imkanların varlığını anlatacak, ehliyetli, liyakat sahibi ekipten oluşan kuruma ihtiyaç var.

Bu kurumlar Kongre ve Ziyaretçi bürolarıdır.

Dünya böyle yapmış, İstanbul böyle yapmış Kuşadası böyle yapmış biz de kendimize özgü ama profesyonelce kurumsal bir yapıyla kongre merkezini  işletmeliyiz.

Eminim üniversite, fuar, sanayi, kültür ve ulaşım alt yapılarını doğru senkronize edebilirsek Konya Anadolu’nun ve dört kıtanın önemli bir çekim merkezi olma yolunda çok güçlü bir adım atmıştır.