Selçuk Üniversitesi TÜBİTAK desteğiyle yerli hayvan aşısını üretecek…

Dün servis edilen bu haberi okuyunca Selçuk Üniversitesi korona virüs aşısı üretmek için yetkilendirilen üniversitelerden bir olduğunu hatırladım.

Hatırlayalım…

Geçtiğimiz günlerde Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin’in bir açıklaması vardı.

“Hayvan aşısı üretilen tesiste insan aşısı da üretilebilir.”

Tabi açıklamanın ayrıntısını da iyi okuyup anlamak lazım.

Bakalım Rektör Şahin açıklamanın ayrıntısında ne demiş?

”Bizim şöyle bir önerimiz olmuştu; insan aşısı ve hayvansal aşı üretimi süreçleri birbirinin aynısı, bu konudaki tesislerde hemen hemen aynı özelliklere sahip. Hayvansal aşı üretiminde ülkemiz çok iyi durumda. Bu konuda yakın coğrafyamızdaki ülkelere aşı ihraç etmekteyiz. Bazı tesisler çok iyi düzeyde. Bu tesisler ihtiyaç halinde tabi sürecin nasıl seyredeceğini öngöremiyoruz ama; olası bir kontrolsüz süreç başladı ve çok ağır bir tablo ortaya çıktığı zaman yeni bir aşı üretecek tesis kurmaktansa bu konuda aşı üretimi yapan tesislerin laboratuarların belli kısımları düzenlenerek insan aşısı üretimi için kullanılabilir. Bu tesislerde zaten akrep ve yılan sokmalarına karşı insan için serum üretiliyor. Sadece küçük değişiklikler ve ruhsatlandırması halinde insan aşısı üretimi çok etkin bir şekilde güçlü bir elle yürütüldüğü dönemde bu ülkede 6- 9 ay içinde aşı üretilir’.’

Çok değil bu açıklama 15 gün önce yapıldı.

Dün de Selçuk Üniversitesi (SÜ) Veteriner Fakültesi Klinik Öncesi Bilimler Bölümü Veteriner Mikrobiyolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Aslı Sakmanoğlu, TÜBİTAK desteğiyle yerli hayvan aşısı projesini hayata geçireceklerini söyleyince bu konuda ciddi yol aldığımızı düşündüm.

Açıklamalar içinde COVİD 19 geçince daha ümitleniyor insan…

Aslı Sakmanoğlu’nun, “Aşıların etkinliğini belirleyen en önemli faktörlerden bir tanesinin de ülkede enfeksiyona neden olan mikroorganizmaların karakterizasyonun yapılarak aşılarda ana tohum suşu olarak kullanılmasıdır. Aşılama sonrasında hedeflenen başarı ancak bu şekilde elde edilebilir. Şu an gündemde Covid-19 enfeksiyonuna yönelik aşı çalışmaları var ki bunda da en önemli hedef yerli suştan aşı yapılması ve uygulanmasıdır. Projemizde de amacımız; sığırlarda önemli ekonomik kayba neden olan bu bakteriye karşı, ülkeyi temsil edecek sayıda Mannheimia Heamolytica’nın karakterizasyonu yapılmasını, rekombinant proteinlerin üretilmesini ve ticari aşılardan daha üstün olabilecek yerli aşının hazırlanmasını planlamaktayız” ifadeleri önemli…

Bilimsel anlamda karşılığını tam olarak bilemesem de COVİD-19 için de ilk adım gibi görünüyor.

Yanılıyor muyum?

Bence hayır…

Zaman zaman üniversitelerimizin daha iyi akademik çalışmalar yapması ve daha iyi yerlerde olması için eleştirdiğimiz cümlelere rastlamışınızdır.

Dedim ya…

En iyisi olmaları içindir.

Selçuk Üniversitesi için de kurduğumuz bu türde cümleler mutlaka vardır.

Türkiye ve dünya sıralamasında yerini alması içindir bütün çabamız.

Dolayısıyla şehrimizin…

Ve ülkemizin…

Neyse…

Tekrar açıklamalara dönelim.

Önce Rektör Şahin’in açıklamaları dün de Aslı Sakmanoğlu’nun aşı çalışmaları başlıyor açıklaması ciddi bir ümit.

Hem, Sağlık Bakanlığı’nın aşı çalışma merkezleri olarak belirlenen iller arasında Konya’nın da olduğunu hatırlatayım.

Yani Selçuk Üniversitesi’nin…

Doğru bir tercih tabi…

Şimdi bundan sonra sormamız gereken soru şu; aşı çalışmaları konusunda ne aşamadayız?

Bu konuda Rektör Mustafa Şahin’den de bir açıklama yapılırsa daha da ümitleneceğiz.

Güzel işler çıkınca da tebrik etmek lazım.

İyi yoldayız…

Tebrikler…