Evet… Uzun bir aradan sonra tekrar bir köşeden sizlere hitap ediyorum. 1 yılı aşkın bir süredir kalem kıpırdatmadık. Belki hamladık ama heybemiz boş değil çok şükür. Umarım keyifle okuyacağınız bir serüvene hep birlikte yeniden başlamış oluruz. 

*** *** ***

Bu hafta ilk konumuz ekonomi üzerine bir duygu paylaşımı olsun. Ekonomist değilim teknik yorum, öngörü filan yazmayacağım. Sadece gördüklerimi yazacağım. 

*** *** ***

Hafta içi 5 gün mesaimin 3 gününü Organize Sanayi Bölgesi’ndeki üreticilerle 2 gününü de şehirdeki belli başlı müteahhitlerle geçiririm. Yani Konya’yı Konya yapan ticari damarların hepsiyle mesleki temasımız oluyor. Her biri ile iki kelam etsek az buçuk ekonomik durum tespiti yapabiliyorum kendimce. 

*** *** ***

Çok uzak tarihlere gitmeden 3 günlük ziyaretlerimden çizdiğim görüntüyü değerlendirecek olursak, size iyi bir haber vermiş olmam… Gördüğüm tablo; ülkeyi bilmem ama şehir ekonomimizin ‘görüntüsü’ hiç iyi değil…

*** *** ***

Amacım siyasi eleştiri yahut kara tablo çizmek değil. Lakin duyduğumuz haberler maalesef üzüntü veriyor. 

*** *** ***

Ekonomik buhrandan dolayı intihar eden, herşeyi-herkesi bırakıp dünyanın öbür ucuna kadar kaçan, ‘zaten sıkıntıya girdik’ deyip milleti dolandırma yoluna giden işadamlarını duyar olduk. 

*** *** ***

İşçi çıkaran, üretimlerini düşüren, yatırımlarını durduran firmaları da duyar olduk. Duyup da kahrolduk ve kahroluyoruz… (Firma sahipleri de önlem alıyor neticede keyfinden yapmıyor) 

*** *** ***

Ticarette; elbet iflas da olur yükselişte. Allah herkesi korusun, helalinden versin. 

*** *** ***

Gel gelelim herkesin bildiği-tanıdığı firmalardan sırayla olumsuz haberler almak artık ürpertiyor hepimizi. 

*** *** ***

Çözüm üretecek kadar ekonomist değilim ama… Özelde Ticaret Odası ve Sanayi Odası başkanlarımızın, genelde ise hükümet yetkililerin bu konuya daha fazla eğilmeleri gerektiği düşüncesindeyim. Nitekim ticaret yapan ile devlet arasındaki bağı sağlayan da oda başkanları. Fitne ve dedikoduya geçit vermeden, zorda olanlara temas etmeleri gerekiyor. Maddi olmasa da manevi olarak bir desteğe ihtiyacı var birçok iş adamının…

*** *** ***

Bu şehirde en ufak bir firmanın bile sıkıntıya girmesi hepimizi ziyadesiyle üzüyor. Üzmeyi bırak doğrudan etkiliyor. Bu şehir, bu ülke hepimizin... Bu şehrin ekonomisi büyürse bu ülkenin ekonomisi büyür…

*** *** ***

Allah tüm işadamlarının işini rast getirsin, borcuna kolaylık versin, en önemlisi helal kazanç versin…