'Selâm denizi coştuğunda gönüllerden kini giderir'. Hazreti Mevlana’nın 745. Vuslat Yıldönümü Şeb-i Arus programları bu yıl Selam Vakti teması ile işlendi. Bu tema günümüzde komşuluk, akrabalık ve arkadaşlık kurallarını yitirdiğimiz, islam coğrafyalarında kan ve gözyaşının olduğu bir zamanda olması sebebi ile oldukça önemli idi.

 Hazreti Mevlana Celeladdin Rumi’yi anma törenleri Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un katılımı ile Selam Vakti yürüyüşü ile başladı.  Bir Konyalı bakanın Konya’da gerçekleşen bir etkinliğe katılarak Konya için önemli bir değerlere verdiği değeri gösteriyor.

745. Vuslat Yıldönümü Anma Etkinlikleri Konya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuk Üniversitesi, K Necmettin Erbakan Üniversitesi, KTO Karatay Üniversitesi, Uluslararası Mevlâna Vakfı, İrfan Medeniyeti Araştırma Merkezi ve Musıki, Semâ ve Mevlevî Kültürünü Araştırma Merkezi ile gerçek kişilerin yapacağı etkinlikler; içerik-konu, katılımcı, yer-zaman- süre olarak dolu dolu yaşandı.   745. Vuslat Yıldönümü Anma Etkinliklerinde en çok beğendiğim uygulama Türbe Önü Buluşmaları idi. Türbe önü buluşmalarına yerli ve yabancı turistler ile Konya halkı yoğun ilgi gösterdi.  Türbe önü  buluşmaları dolu dolu geçti.  Önümüzdeki yıllarda bu uygulamanın devam etmesinin Konya’yı tanıtımı açısından oldukça önemli olduğuna inanıyorum.   Hafta önümüzdeki Yıllarda bu çadır 1 Aralık itibariyle kurularak daha fazla kalmasının faydalı olacağına inancım tam.

TÖRENLERE AKADEMEDYA DAMGA VURDU 

Gelelim törenlerin reklamı ve tanıtımı açısından büyük bir çapa harcayan Necmettin Erbakan Üniversitesi bünyesinde kurulmuş olan Akademedya Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde görev yapan öğretim elemanları ve öğrencilerin verdiği destek. Törenler boyunca Konya genelinde yapılan etkinlikleri bir bir takip eden ve programlardan en güzel kareyi almak için uğraşan AKADEMEDYA ekibini kutluyorum. Bu fırsatı sağlayan İl Kültür Ve Turizm Müdürlüğü yetkililerine, Necmettin Erbakan Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu’ya Konya ve Hz. Mevlana’nın tanıtımına verdikleri destek için teşekkür ediyorum. Etkinlerin memnuniyet anketi yapan ve etkinliğin tanıtımına resimleri ve hazırladıkları klipler ile büyük emek veren Doç. Dr. Yasin Bulduklu, Dr. Öğretim Üyesi Ali Erkam Yarar, Dr.Öğretim Üyesi Nuri Paşa Özer, Ferhat Şimşek, İbrahim Gedik, Emre Aydoğan, Harun Şen, Mücahit Karcı, Canberk Yalçın, Selçuk Öztürk, Tunahan Hapak, Ahmet Okur, Ufuk Can Çakır’a emeklerinden dolayı teşekkür ederim.

Törenler boyunca Konya’ya gelen Yerli ve yabancı misafirleri en iyi  şekilde ayırlayan ve güler yüzlerini hiç eksik etmeyen, çıkan küçük pürüzleri çözmeye çalışan ve güzel programların yapılmasına katkı sağlayan başta İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar ve kıymetli ekibine Konya’nın ve Hz. Mevlana Celalettin Rumi’nin tanıtımı için verdikleri destekler için çok teşekkür ederim. Yine törenler boyunca bizlerin yetişmediği haberlere gönderdiği haberler ile katkı sağlayan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Personeli H. Rahmi Dalmaç’a da teşekkür ediyorum.

 İyisi ve kötüsü ile 745. Vuslat Yıldönümü Anma Etkinlikleri sona erdi. Etkinliğe katılan isimleri ve organizasyonları eleştirmek yerine önümüzdeki yılki anma programlarına şimdiden hazırlanmamız gerekiyor. Bu törenleri sadece İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne yıkmayarak belediyeler, STK’ lar, meslek odaları vb kurumlar ile ciddi çalışma koyularak yapılmalı. Hep birlikte Konya’nın ve Hz. Mevlana’nın tanıtımına ağırlık vermeliyiz. Ulusal ve Uluslararası gazetecileri, basın mensupları, diplomatları vb isimleri Eylül Ekim ayında Konya’ya davet ederek etkinliklere daha çok turistin katılımı sağlanmalı

Son olarak etkinliğe katılan misafirler programların etkinlik kitapçığına yoğun ilgi gösterdi. Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı başta olmak üzere, Belediyeler, Üniversiteler VE STK’ ların işbirliği ile Konya, Konya Turizmi, Konya’da sağlık ve eğitim vb konulardan oluşacak bir kitabın oluşturarak Konya’ya gelen misafirlere ulaşmasının Konya turizm açısından önemli olduğuna inanıyorum.

Selam ve dua ile