İyi olma halinin (wellness) sadece fiziksel iyilik değil yedi bileşenli bir süreç olduğundan bahsetmiştik. İyi olmak için bedenimizin yanı sıra ruhumuzun da iyi olması lazım. Bu nedenle de stresli iş yaşamımızdan, bozulan duygusal dengelerden, duyduğumuz mutsuz haberlerden kaçış yolları arıyoruz. Daha önceki yazılarımda müzikle uğraşmanın ve gülümsemenin faydalarından bahsetmiştim bugün ise sanatın sağlığa faydalarını yazmak istiyorum.

Son yıllarda sanatın sağlık üzerindeki anlamlı etkileri dikkat çekmeye başlamıştır. İlaçların ve takviyelerin haricinde sanatın fiziksel ve zihinsel sağlık problemi yaşayan kişilerde iyileşmelere sebep olabileceği belirtilmektedir. Yaratıcı aktivitelerin ise, hayat kalitesi üzerine ölçülebilir etkileri hala çalışılmaktadır. 

Küçükken resim çizerken, kumdan kaleler yaparken nasıl keyif aldığınızı düşünün, fiziksel ve zihinsel olarak nasıl rahatladığınızı düşünün, saatlerce oynayabilirdiniz değil mi? Çocukken yaşadığımız mutlulukları şimdi de yaşayabilmek mümkün, çünkü sanat hayatımızın her anında var, resimlerle, heykellerle, yaratıcı fikirlerlerle.. 

Sanat bir ifade aracıdır, toplumsal değişmeleri kolaylaştırır; bireylerin anlama, düşünme, algılama, yetilerini açık tutar, duygusal yanlarını harekete geçirir. Sözcüklerin size yeterli gelmediği zamanlarda size yardım edebilir, duygusal gerginliği ve kaygıyı hafifletir, huzur verir ve mutluluk hormonunu artırır. Kişilerde iyi olma halinin önemli parçalarından olan sanat, hayal gücü ve yaratıcılık kişiye direnç sağlar, iyileşmesini hızlandırır.

2011 yılında çok önemli bir tıp dergisi olan British MedicalAssociation'da yayınlanan bir makalede sanatla uğraşan hastalarda fizyolojik ve psikolojik değerlerde pozitif artışa sebep olduğu, ilaç kullanımını ve hastanede kalış zamanının azaldığı, zihinsel sağlıkta iyileşmeler görüldüğü, daha iyi hasta ve doktor ilişkilerini oluştuğu belirtilmiştir. Üniversite öğrencileri üzerinde yapılan çalışmalarda müfredata sanat ile ilişkili derslerin eklenmesinin diğer dersleri öğrenmelerini arttırdığını ortaya koymuştur. 

Aynı müzik gibi sanatın diğer dallarının (görsel sanatlar, edebiyat) da insan sağlığına etkilerini göz ardı etmemek gerekli. Gerek iyilik halinin devamlılığı gerekse bazı hastalıklarının tedavisi içerisinde destekleyici olarak sanat kollarının değerlendirilmesi ve uygun şekillerde kullanılması önemlidir. 

Sağlıcakla kalın, sağlıklı kalın.

 

Kaynakça

1. Staricoff RL. Arts in health: a review of medical literatüre. Reserach Report 36. ArtsCouncilLondon.

2. http://www.artshealthandwellbeing.org.uk/what-is-arts-in-health/charter-arts-health-wellbeing

3. https://www.psychologytoday.com/blog/arts-and-health