TARIM SEKTÖRÜ İÇİN ÖNERİLER (6)

Salgın hastalıklar kalabalık ortamlarda, düzensiz beslenme, hijyen şartlarının yetersizliği, uyku düzeni bozukluğu gibi ortamlarda ki bağışıklık  sisteminin zayıf olduğu kişileri daha çabuk yakalamaktadır. Bu mikrobik hastalık ortamı uygun bulduğunda daha hızlı yayılmaktadır. Günümüzde teknolojik gelişme, refah düzeyinin artması,  halkın bilinçlenmesi, gruplar halinde yaşayan öğrenciler ve askeri birliklerin imkanlarının artması salgınların daha kolay önleneceği kanaatindeyim.  Ancak günümüzde ticari alışverişler, ulaşım, ülkeler arası seyahatler bilerek veya bilmeyerek hastalık etmenlerinin  daha kolay  yayılmasında önemli bir etken olarak görülmektedir.

Tarım insanların beslenme, giyim gibi en temel ihtiyaçlarını karşıladığı, tarımsal nüfusa gelir ve istihdam alanı olduğu için vazgeçilmez bir faaliyet alanıdır. Bu nedenle tarım ve sağlık arasında

birbirini doğrudan etkileyen bir ilişki mevcuttur. Tarımsal faaliyetlerin en önemlisi gıda üretimi ve arzını belirleyerek toplum beslenmesini etkilemesidir. Tarım ve sağlık arasındaki diğer bir ilişki alanı tarımsal faaliyetlerin çevre sağlığı üzerindeki etkileridir. Daha önce belirtilen bu etkiler yanında tarımsal faaliyetlerde çalışanlarında görülen sağlık sorunları doğrudan sağlık üzerine etkilidir. Bu sağlık problemlerine zamanında  çözüm bulunmaz ise hastalıklar salgına sebep olabilir.  Bunların yanı sıra tarım ürünlerinin üretiminde kullanılan pestisitler, insektisitler, fungisitler, tohumlar, hormonlar, antibiyotikler, tarımsal kimyasallar, gübreler ve mikrobiyal etkenler bilinçsiz kullanıldığında gıda güvenliğini tehlikeye sokmaktadır. Kullanım esnasında kullanıcılar ve kulanım dozu ve süresi de birçok sağlık sorunun yaşanmasına sebep olmaktadır.  Bakanlıkça birçok tedbir almasına rağmen bu endişeler yaşanmaktadır.

Doğal ekolojik sistem içerisinde toprağın, bitkilerin, hayvanların doğası bozulmuş ve çevresel sorunlar artmıştır. Tarımda çalışan küçük çiftçiler ancak karınlarını doyurabilme mücadelesi vermekte, kendi topraklarında günlük yevmiyelerini karşılama çabasını sürdürmektedirler.  Çaresiz kalan küçük çiftçiler tarımdan uzaklaşmakta ve özellikle gençler kırsaldan kentlere göç etmektedirler.

Ottava Ticaret Müşavirliğinin  19 Mart 2020 tarihli (Rake Around web sitesinde yayımlanan 16 Mart 2020 tarihli) haberinde Kanada tarım sektörünün covıd-19’dan önemli ölçüde etkilenmesinin beklendiği, tarımda işgücü temininde sıkıntı yaşayan ve faaliyetlerini sürdürebilmek için büyük ölçüde yabancı mevsimlik işçilere ihtiyaç olduğu belirtilmektedir. Ayrıca ürün yetiştirme sezonu hava koşulları nedeniyle oldukça kısıtlı olduğu için yerel talebi karşılamak üzere taze meyve ve sebze ithalatına bağımlı olan Kanada tarım sektörünün, COVID-19 krizinden ciddi şekilde etkilenebileceği ifade edilmektedir. Kanada İstatistik Kurumu’na göre, 2015’te tarımsal üretim alt sektöründeki işlerin %92,62’sında yabancı işçiler çalışmıştır. The Conference Board of Canada adlı kuruluşun raporuna göre, son on yılda Kanada tarım sektöründeki işgücü temini sıkıntısı ikiye katlanmış ve 2025’e kadar tekrar ikiye katlanması beklenmektedir. Şu ana kadar, işgücü temininde yaşanan sorunların başlıca nedeni, yaşlanan işgücü, kırsal bölgelerde çalışma koşulları ve sektörle ilgili negatif algılardan kaynaklanırken, mevcut bağlamda küresel salgın nedeniyle sınır güvenlik önlemlerinin sıkılaştırılarak seyahat yasaklarının uzatılmasının işgücü teminini oldukça zorlaştırarak Kanada’daki küçük ve orta ölçekteki tarımsal işletmelerinin faaliyetlerini olumsuz şekilde etkilemesi öngörülmektedir. Tarım kesiminde çalışanların yaş ortalaması ve işgücü temini açısından Kanada ile benzerlik göstermektedir. Sürünün ardında ki çobanın veya arazide çalışanın çoğunluğunun yurt dışı kökenli işçiler olması nedeniyle ülkemiz tarımsal üretim için acil tedbirlere ihtiyaç olduğu gerçeği göz ardı edilmemelidir.

Ülkemiz ve Konya'mız önemli bir tarımsal üretim potansiyeline sahiptir. Mevcut nüfusumuzu ve ülkemize gelen turistleri  ve daha fazlasını da doyuracak bir üretim kapasitesine sahip olup üreticimiz tarımsal faaliyetlerini sürdürme imkanları bulsun yeter. İlkbahar ekim ve dikim döneminde çiftçimiz tarlasına nasıl gidecek, arazi işlerinde çalışacak işçileri sağlık güvenceleri nasıl sağlanılacak. Çeşitli işyerleri için alınan önlemler açıklandı, açık arazide çalışma durumu ve işçilerin ulaşımı nasıl sağlanılacak. Bu ve benzer sorulara yetkililer ve sağlıkçılar bir yol haritası çizmeli ve bu yol haritası acil olarak açıklanmalıdır. Tarımsal faaliyetlerin tarla, bağ ve bahçelerde başladığı bu dönemde bazı işlerin ertelenmesi söz konusu olamayacağından zamanında yapılmalı, yapılamadığı takdirde verim kaybına veya ürün alınamamasına sebep olabilir. Fazlaca iş gücüne ihtiyaç duyulan bu dönemin rahat atlatılabilmesi için acil önlemler açıklanmalı ve uygulanması konusunda destek verilmelidir. Önümüzdeki günlerde tahılların gübrelenmesi, yabancı ot mücadelesi için ilaçlama, bahçelerde fidan dikimi, budama, ilkbahar ekimleri için tohum yatağı hazırlama, dikim işleri ve ürüne göre diğer bakım faaliyetleri mutlaka yapılması gerekmektedir. Sokağa  çıkmayın, evde kalın uyarıları sürerken bu faaliyetler nasıl yürütülecek, gerekli açıklamalar yapılmalı ki çalışacak işçi bulunabilsin. Yaşanmakta olan salgın gerçeğine rağmen zirai faaliyetleri süresi içerisinde yapmalıyız ki ürün ve verim kaybı yaşanılmasın. Şehir hayatına yönelik bütün tedbirler ve destekler açıklanmış iken tarımsal faaliyetler için açıklamalar yeterli görülmemektedir. Bazı ürünlerde yurt dışı satışların durması nedeniyle kesme çiçekte çöpe atma ve yumurta da olduğu gibi fiyat düşüşleri görülmekte, bu sezon üretilen bazı tarım ürünleri ucuz veya pahalı satılabilir, ancak gelecek sezon korkarım pazara sunulacak ürün sıkıntısı çekebiliriz. bu nedenlerle birçok sektörde açıklanan yol haritası bölgelere göre tarım takvimi, tedbirler ve destekleri açıklanmalıdır. Açıklanan ekonomik tedbirlerde tarımsal faaliyetler bakımından yeterli olmadığı ve ilave tedbirlere ihtiyaç olduğu gerçeği göz önüne alınarak ilgilerce yeni bir paket açıklanmalıdır.

Tarım takvimi, tedbirler ve destekler kısa zamanda açıklandığı takdirde Türk çiftçisi, tarımsal ürün üreticileri ve tarımsal ürünlere dayalı gıda sektörü milletimizi aç bırakmaz ve bırakmayacaktır.  

Temennimiz Covid 19 virüs salgınının bir an önce atlatılmasıdır. Ülkemizin bu salgından dolayı tarım ürünlerinde dışarıya muhtaç olmaması dileklerimle hoşça kalınız.