Ramazan yaklaşırken sahur da nasıl beslenmem gerekiyor diyenler için bu yazı geliyor.

Uzun saatler boyunca açlıkla karşı karşıya kalıyoruz. Sahur da hiç yemesem mi yada tıka basa yiyim ki aç kalmayım diyenlere önerilerim.

Sizleri tok tutacak besinlerimi yazıya dökmek istedim.

Yumurta

Yumurta tok tutucu özelliğiyle birlikte anne sütünden sonra en kaliteli proteindir. Buğüne kadar yapılmış araştırma sonuçlarında  yumurta içeren bir öğünün  iştah artırıcı bir hormon olan ghrelinin azalmasını sağladığını ve daha uzun süre tokluk sağladığı kanıtlanmıştır. Besin değeri açısından da zengin bir besin olduğunu bilmeyen yoktur. Protein, folikasit , fosfor, demir, çinko açısından zengin bir besindir.

Yoğurt

Ramazan da öğün sayısı azaldiğı için sindirim sisteminde birçok rahatsızlıkla karşılabileceklereprobiyotik yoğurt tüketmelerini ısrarla tavsiye ediyorum. Bağırsak problemlerinize bire bir çözüm. Yoğurt içerdiği dost bakterilerle bağırsak sağlığının korunmasını sağlarken aynı zamanda dengeli protein yağ ve karbonhidrat içeriğiyle uzun süre tok kalmanızı sağlayabilir.

Meyveler

İftar saatleri geç vakitte olunca ara öğün yapma fırsatları da azalabiliyor. Ama elinizden geldiği sürece yemek sonrası yapılacak ara öğünler ve sahur da tüketeceğiniz meyve çok önemli. Hem lif açısından tokluk hissiyatını arttırdığını ve yüksek su içerikleriyle susuzluk hissiyatınıza yardımcı olur.

Yağlı tohumlar

Ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlar içeriklerinde faydalı yağ asitleri ve tok tutucu özelliklerine sahiptir. Badem , Karbonhidrat, protein, doymamış yağ, lif, fosfor, kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum, çinko, a, b, c ve e vitamini içerir. Omega 3 açısından zengin olan ceviz ise kalp sağlığında ve stresi önlemede etkilidir. Tuz sebebiyle gün içerisinde susuzluğun artmaması için  tuzsuz kavrulmamış yağlı tohumları tercih ediniz.

TARÇIN

 

Kan şekerini düzenleyen, metabolizmayı hızlandıran tarçın mucize baharatlar arasındadır. Ramazan ayı süresince tarçını bol miktarda kullanmak aç kaldığımız süre boyunca tokluk süremizi uzatacaktır. Tarçını heryerde kullanabiliriz. Sütümüzde, yoğurdumuzda,suyumuzda veya çayımızda..

 

Her beslenme kişiye özeldir , herkesin alması gereken kalori farklıdır, porsiyon sınırlamaları kişiye özel olduğu için ben genel bir bakışla birkaç sahur da nasıl beslenmeliyim sorusuna uygun diyetler yazdım.

SAHUR

1.ALTERNETİF: 1 Yumurta, 2 parmak büyüklüğünde peynir, yeşillik, 2-3 dillim tamtahıllı ekmek,1 bardak süt, 10 adet yağlı tohumlar (badem,fındık) veya 2 adet ceviz, 1 porsiyon meyve

2.ALTERNATİF: MENEMEN  (1yumurta,1 domates,1 salatalık), 2-3 dilim tamtahıllı ekmek, salatalık, 2 bardak ayran, 1 tatlı kaşığı zeytintağ, 1 porsiyon meyve, yeşillik

3.ALTERNATİF: 2 parmak büyüklüğünde peynir, 2-3 dillim tamtahıllı ekmek, 4 yemek kaşığı prbiyotik yoğurt, 5 adet zeytin veya 2 adet ceviz, 1 porsiyon meyve,yeşillik

SAĞLICAKLA KALIN…