İnsanlık var olduğundan buyana, her dönemde yasal ve ahlaki olmayan yollardan zenginleşmek isteyen kişiler ya da topluluklar olmuştur.

Kimi zaman işgal, istila, yağma, gasp, kimi zaman da rüşvet, aldatma, dolandırma, yolsuzluk, sahtekârlık veya hırsızlık şeklinde ortaya çıkmıştır.

Bu durumun günümüzde de son bulduğunu söylemek mümkünde değildir. Devam eden bir sürecin içindeyiz.

Teknolojinin olanakları kullanarak, her şeyin taklidi kolay yapılabilmektedir. Bu gerçeği hepimiz yaşamaya devam ediyoruz. 

Kıymetli maden, taş veya kâğıtlarla birlikte, teknolojik ürünlere özgü olarak sahteciliğin her türünün yapıldığını görüyoruz.

Hayatımızın her alanında sahtecilikle ve sahte olan her ürünle karşılaşabiliyoruz.

Daha çok sahtecilikte karşımıza çıkan ilk şeyde genelde sahte(KALP) paralardır.

İnsan hayatında yerini almaya başladığı günden beri paranın da sahtesi yapılmaya başlanmıştır.

Günümüzde de her türlü önleme rağmen tedavülde sahte paralar olmaya da devam etmektedir.

Söz konusu sahte paralar insanların ceplerine, bankaların, işletmelerin kasalarına, hesaplarına girmektedir.

Farkına varıncaya kadar alışverişte, her yerde bu para işlemi görmektedir.

Sonuç itibarıyla sahte para, dün olduğu gibi bugün de yaşamın bir gerçeği olup, hepimizin karşılaşabileceği bir riski de beraberinde getirmektedir.

Sahte paradan dolayı risk yaşamak istemiyorsak, özellikle kâğıt paraların sahip oldukları emniyet özelliklerinin iyi bilmemiz gerekiyor.

Sahte para işini yapanları, taşıyanları öncelikle Emniyete ve Yetkili birimlere bildirilmesi önem taşıyor.

Ahlaken ve vicdanen yaşamadığımız sürece ve bu kültürü geliştiremediğimiz süreçte de sahte parayla her zaman karşılaşmaya devem edeceğiz.

Özellikle bayramlarda ve ekonominin gidişatının iyi gitmediği dönemlerde karşılaştığımız sahte para konusunda Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken’in uyarısını sizlerle paylaşmak istedim. 

TESK Başkan Bendevi Palandöken; “Pazarcıların kendilerine has usullerle ve eskiden kalma yöntemlerle sahte parayı ayırt etmeleri yeterli değil. Hayvan pazarlarının yanı sıra gıda ve giyim pazarlarındaki esnafımız da bayram yoğunluğunda dikkatli olmalı. Sahte paranın nasıl tespit edileceği yurt genelindeki pazarlarda hem vatandaşlara hem de satıcılara uygulamalı olarak gösterilmeli. Herkes sahte para ve altın konusunda bilinçlenmeli ki dolandırıcıların ekmeğine yağ sürülmesin.”

Başkan Palandöken, Kurban Bayramı'na sayılı günler kala kalabalığın arttığı ve yoğunluğunun yaşandığı pazarlarda sahte paraların piyasaya daha çabuk yayılabileceğine dikkat çekiyor.  

Sahte paraya karşı çok dikkatli olunması ve bu konudaki denetimlerin sıklaştırılması gerektiğini dile getiriyor.

Kalabalık satış noktalarında zabıta ve polis ekipleri tarafından yapılan sahte para denetimlerinin sıklaştırılmasını istiyor.

Sahte paraların olumsuz etkilerine bakarsak karşımıza şu unsur çıkmaktadır.

Sahte paraların piyasaya sürülmesiyle tedavül imkânı bulabildiği bir ekonomide çok çeşitli sosyo-ekonomik sonuçların ortaya çıkmasına da neden oluyor. 

Parayla yapılan mübadele-ödeme, değer ölçüsü ve tasarruf aracı olma işlevlerine engel olmaktır.

Dengenin bozulduğu piyasa ortamında vergi gelirlerinin tahsilini zorlaştırmaktadır.

Bunun yanında ortaya çıkardığı maliyetler ile kamu maliyesine büyük oranda zarar vermektir.

Devletin hayata geçirdiği maliye ve para politikalarının etkinliğini azaltarak, oluşan yeni şartların da etkisiyle hayata geçirilen yeni politikalara yön verebilmektedir.

Vatandaş devlet ilişkisini tesis eden adalet mefhumuna olan etkisiyle nihayet iktisadi, mali, sosyal ve idari istikrarı tehdit eden çok yönlü sonuçlar doğurabilmektedir.

Şüphesiz ortaya çıkan bütün bu sorunların sahip olduğu derinliği, piyasaya sürülen sahte paraların miktarı ve yoğunluğuyla doğrudan ilişkilidir.

Sonuçta sahte paranın piyasaya sürülmesiyle birçok olumsuzluklarda beraberinde gelecektir.

Vatandaş olarak bizlerin sahte para konusunda yapacağımız tek şeyde, sahte para ile karşılaştığımızda yetkili birimlere haber vermek olmalıdır.

Bayrama sayılı günler kala alışverişlerimizde sahta para konusuna çok dikkat etmeliyiz.

Ne dersiniz sizce de öyle yapmamız gerekmez mi?