Covid 19 nedeni ile yaşamış olduğumuz sağlık sorunlarının ülkemiz ve dünya toplumları üzerinde sosyal, ekonomik yansımaları oluyor. İnsanlık olarak uzun süre de artçı krizlerin etkisini yaşayacağız.

Bu ortamda bütün ülkeler hızla normalleşmenin yolarını arıyorlar. Bununla ilgili başkanlık kararnameleri, kanun, yönetmelik ve tüzüklerle yeni yaşamın kodlarını da oluşturuyorlar.

Ülkemiz bu konuda çok şanslı. Başarılı kriz yönetimi ile Pandemi’yi nispeten hafif atlatırken, bir taraftan da normalleşme adına adımlar atıyoruz.

Yeni yaşama dair; şifreleri doğru okumalı, denklemleri ve kodları buna göre kurgulamalıyız. Başta yöneticilerimiz olmak üzere bütün toplumca bu değişimin bilinci ile hareket etmekte fayda var.

Elbette devlet aklı ve stratejisi ile toplum aklı ve stratejisi her zaman paralel olmayabilir. 

Vatandaş günü birlik bilemedin kendi hayatı kadar ve kişisel faydasına göre düşünür.  Devlet aklı devletin bekasını ve istikbalini de düşünmek zorundadır.

Necip Türk milleti çoğu kereler devlet aklının oluşmasında çok derin toplumsal istişarelerle devlete yön göstermiştir. İnşallah bu dönemde de devlet, millet ve vatandaş aklı benzer uyumu gösterecektir.

Bu uyum bu krizden dünya devletleri arasından daha güçlü çıkmamızı sağlayacaktır.

İnsanlığın, vahşi olmayan bir ekonomiye ve onu yöneten evrensel vicdana ihtiyacı var.

Elbette bu vatan millet Sakarya sloganı ile olmayacaktır. Akılcılık ve bilim temel prensibimiz olmalı.

Bu konuda çok önemli bir adım atıldı. Kültür Turizm Bakanlığı öncülüğünde, Sağlık, Ulaştırma, İçişleri ve Dış İşleri Bakanlığının katkıları ve Türk Standartları Enstitüsü ve paydaşları ile Sağlıklı Turizm Belgesi adı altında bir akreditasyon projesini uygulamaya soktular.

Bu program nedir? Bilgilendirme: kurum adresinde aşağıdaki gibidir. https://www.tse.org.tr/Icerik/DuyuruDetay?DuyuruID=5924

Sağlıklı Turizm Belgesi

Türkiye’nin Sağlıklı Turizm Belgelendirme programı, tatilini Türkiye’de geçirecek tüm vatandaşlarımız ve yabancı ziyaretçilere, ulaşımdan konaklamaya, tesis çalışanlarından yolcuların kendi sağlık durumuna uzanan geniş yelpazede bir dizi alınması önerilen tedbirleri tanımlıyor.

Dünyada ki ilk örneklerden biri olan “Sağlıklı Turizm Belgelendirme” programı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın öncülüğünde, Sağlık, Ulaştırma, İçişleri ve Dışişleri Bakanlıklarının katkıları ve Enstitümüzün de yer aldığı tüm sektör paydaşlarının iş birliğiyle hazırlandı.

Enstitümüz çok sayıda konusunda uzman personeli, 60 yılı aşan belgelendirme tecrübesi ve yaygın hizmet ağı ile hizmetlerine devam etmekte olup, Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından Sağlıklı Turizm Belgelendirmesi yapmak üzere yetkilendirilmiştir. Sağlıklı Turizm Belgesine sahip olduğunuzda ulusal ve uluslararası rekabette öne çıkarak fark edilebilirsiniz.
Konaklama ve yeme-içme tesislerinizin “Sağlıklı Turizm Belgesi” ne sahip olmasını sağlayarak;

- Çalışan, müşteri ve diğer ilgili taraflara güvenli bir tesis olduğunuzu bildirir,

- Çalışanlarınız, misafirleriniz ve diğer bütün ilgili taraflar üzerinde, akredite kuruluş tarafından periyodik olarak hijyen ve sağlık denetimlerinden geçen bir tesis olarak güven tesis edebilirsiniz.- Kültür ve Turizm Bakanlığı web sitesinden yayınlanması ile işletmenizin tanıtımına katkı sağlayarak pandemi süresince misafir kapasitesinde artış sağlayabilirsiniz.
- Sağlıklı Turizm Belgesi logosu, belgeyi alan tesislerinin görünen noktalarına asılacak ve müşteriler belge üzerindeki kare kod sayesinde tesis ile ilgili tüm denetleme bilgilerine ulaşabileceklerdir. Bu sayede tüm sürece şeffaflık kazandırmış olacaksınız.

Anlamı:

Biz Turizm ile ilgili olarak Pandemi sonrası her türlü sağlık, hijyen ve çalışma şartları ile ilgili ilkeleri koyduk, önlemleri aldık. Bu ilkelere uygunluğu sağlayacak standart ve denetim şekillerini de hazırladık.
Bu standartları uygulayan işletmeleri belgelendirerek sürekli denetimi de sağlıyoruz. Bizim ülkemize misafir olarak gelebilirsiniz.

Bunu ulusal ve uluslararası akreditasyon kuruluşları ile beraber yapıyoruz.

Sizin için bütün güvenceleri garanti edeceğiz demek.
Eğer bakanlığın normal yıldızlama ve belgelendirme sistemi gibi olmazsa çok iyi bir çalışma. Bu çalışmayı turizme katkı sağlayan küçük büyük bütün paydaşlarla yapmak lazım. Ayrıca halkımızı da bu konuda bilgilendirmek ve bilinçlendirmek çok önemli. Çünkü turist topluma yakın, iç içe yaşayan misafir demek.

Bence bu konuyu genelleştirmek, ülke ekonomisinin geneline dair dersler de çıkarmak lazım.

Mesela tarımda da üreticiden satıcıya kadar zincirin bütün halkasını sağlıklı üretim ve tüketim zinciri olarak doğru konumlandırmalıyız.

Bakanlık bu konuda çalışma başlattı. Eğitim programları düzenliyor. Sözleşmeli çiftçi uygulamasını yaygınlaştırıyor. İlçe tarım müdürleri ile toplantı yaptı.  Onlardan çiftçilerin bilinçlenmesi içi daha faal olmaları istendi. Tarlaya ve çiftçiye yakın olun denildi.  Bu konuyu doğru anlayıp doğrudan işe koyulan ilçe tarım müdürleri olduğu gibi, olayın ciddiyetini kavrayamayan birçok görevli var.

Neden bu konu önemli?

Bu virüs gösterdi ki ekonominin en önemli yanlarından birisi sağlıklı gıda ve güvenliği. Önümdeki dönemde gıdanın bütün dünyada stratejik bir güç olacağı bütün uzmanlarca dile getiriliyor.

Ve biz sağlıklı ve bilinçli üretim sürecinde çok yetersiziz. Orta ve büyük ölçekli işletmeler nispeten bilinçli ama bizim üreticimizin yoğunluğu küçük çiftçi. Onlar yaşatılmalı, güçlendirilmeli.

Bu konuda bir zahmet odalar ve müdürlükler kadar üniversiteler de elini taşın altına koysun. Öyle yavaş yavaş değil, hemen. Dünya hızla değişiyor.

Üniversitelerimiz, gerekirse aktifleştirmek için görevlendirilmeli ve teşvik edilmeli. Her şehir üniversitesi bir veya birkaç konunun sorumlusu olmalı.

Geçenlerde birisi çilekten kurt çıktı diye dikkat çekmek için bir video yapmış. Üreticiler arasında haklı olarak infial yarattı.

Ama bu da gösterdi ki çileğimizi ezdirmeyiz, kırarım, dökerimden daha bilinçli olanı; bir marka olarak çileği sürekli denetliyoruz, şu aşamalardan geçiyor. Laboratuvar kontrolleri ve belgeleri işte bu diye toplumun önüne çıkmak lazım.
Marka yenilikçi ürünler, sürdürülebilir standartlar demek.   Sorumluluk ister. O marka belgesini alıp duvara asıp, benim çileğim iyi demek yeterli değil. Arkasında durmak, altını doldurmak lazım. Her yerde ve her zaman kalitemiz standarda uygun algısını yurt içi ve dışı alıcılar zihninde oluşturmak lazım. Böyle olursa kimse bizim bileğimizi bükemez.

Bu tip zamanlarda yurt içi ve genellikle yurt dışı provokasyonlara hazır olmak lazım.

Sağlıklı ekonomi için sadece sağlıklı turizm belgesi değil, her alanda standart kültürünü içselleştirinceye kadar çalışmalıyız. Toplam kalite bilincini yaşamalıyız.