Hazımsızlık, yediğiniz gıdaları doğru bir şekilde işleyememe durumudur. Bunun bir sonucu olarak da, sindirim sistemi şikayetleri oluşur ve sindirim süreci yavaşlar.

Dünyada gastrointestinal şikayetlerden etkilenen  60-70 milyon insan bulunmaktadır. Yapılan son çalışmalarda Amerikalıların yüzde 74'ünün  gaz, şişkinlik ve karın ağrısı gibi sindirim semptomlarıyla karşılaştığı gösterilmiştir. 

Türkiye’de ise %40-60 ile en sık karşılaşılan durumlardan birisidir. Toplumumuzda yaygın olan gastrointestinal şikayetlerin giderilmesinde kullanılabilecek bitkisel besin desteklerinden bahsedeceğiz. 

Sağlıklı bir yaşam için düzenli bir sindirim sistemi gerekir. Çok net kanıtlar olmasa da düzenli egzersiz, bazı özel karın egzersizleri ve sadece yürümek bile bağırsaklarda hareketlere katkı ve kan akışında fazlalaşma sağlayabilir. Günümüzde rutin işlerimizi bile mümkün olduğunca hareket etmeden telefon, internet gibi iletişim araçlarını kullanarak yapmaya çalışır hale geldik. Bu kadar hareketsizlik  ve stres yoğunluğunun içerisinde  sindirim sistemi sağlığınıza dikkat etmelisiniz. İçeriğindeki faydalı bileşiklerin etkinliğiyle sindirim sistemi şikayetlerine karşı beslenmenizde doğal desteklere yer verebilirsiniz. 

Rezene meyveleri içeriğinde uçucu yağlar taşımaktadır. Tohumlarından soğuk sıkım yöntemiyle yağ elde ettiğinizde içeriğindeki faydalı bileşikler yağa geçer. İçeriğindeki faydalı bileşikler ve uçucu yağlar ile  sindirim sisteminizde düz kasların gevşemesine bağlı olarak sindirime destek olur. Midedeki gerginlik ve ekşime gibi şikayetlerin giderilmesine yardımcı olur. Dolayısıyla yemeklerden önce midenin rahatlamasını sağlayarak yenilen yemeklerin daha kolay sindirilmesine yardımcı olabilirsiniz. Rezene yağı içeriği ile  rahmi rahatlatarak menstrüel ağrıları azaltmaya yardım edebilir. Aynı zamanda  özellikle bu dönemlerde masaj yaparak ağrıların giderilmesine destek olabilirsiniz. Bebeklerde ise infantil kolit vakalarında etkinliği gösterilmiştir. Bebeklerde rezene yağı masaj uygulaması ile kolik sancılarında sancısını ve gazını gidermesinin yanı sıra rahat uyumasına da yardımcı olabilirsiniz.

Anason ise mide ve bağırsak sistemine bağlı huzursuzluk durumlarında destektir. Anason, spazm önleyici bir bitkidir. Anason yağı içeriğindeki aktif bileşikler ile  midenizi rahatlatmaya, ağır hissetmeyi azaltmaya ve gazlardan kurtulmaya yardımcı olur. Avrupa İlaç  Ajansı (EMA) tarafından farklı  sebeplerden ileri gelen hazımsızlık  problemlerinde tedaviye yardımcı   olarak kullanılabileceği bildirilmiştir. Değişmiş intestinal flora ve  intestinal geçişlerdeki yavaşlamadan   dolayı oluşan şişkinlik ve gaz şikayetlerinde de faydalı olabilmektedir. 

Sağlık bize bir başkasının hediye edeceği bir olgu değil bizim sahip çıkmamız gereken en büyük değerimizdir. Sağlıkla kalmanız dileğiyle,  

KAYNAKÇA

  • National Institutes of Health, U.S. Department of Health and Human Services. Opportunities and Challenges in Digestive Diseases Research: Recommendations of the National Commission on Digestive Diseases. Bethesda, MD: National Institutes of Health; 2009. NIH Publication 08–6514.
  • European Medicines Agency. Community Herbal Monograph On Pimpinella Anisum L., Aetheroleum. Committee on Herbal Medicinal Products (HMPC). EMA/HMPC/321185/2012.
  • Sourmaghi MHS., Kiaee G., Golfakhrabadi F. (2015). Comparison of essential oil composition and antimicrobial activity of Coriandrum sativum L. extracted by hydrodistillation and microwave-assisted hydrodistillation. J Food Sci Technol, 52(4):2452–2457.
  • https://www.foxnews.com
  • https://www.acibadem.com.tr 
  • Kooti W., Therapeutic and pharmacological potential of Foeniculum vulgare Mill: a Review., J HerbMed Pharmacol. 2015; 4(1): 1-9.