Bağışıklık sistemi, vücudumuzdaki tüm diğer sistemlerin sağlıklı işleyebilmesi için, güçlü tutmamız gereken bir sistem. Pandemi döneminde ne kadar önemli olduğunu çok daha iyi anladık. Ancak bağışıklık sistemi bir anda güçlendirilebilecek ve sağlıklı hale gelecek bir sistem değil. Yıllardır sürdürdüğümüz yaşam tarzımızın bir eseri. Doğduğumuz günden itibaren bizimle doğup, gelişiyor.

Pandemi sürecindeki veriler ve gözlemlerimiz de bağışıklık sistemi güçlü olanların Covid-19 virüsüne karşı daha dirençli olduğunu, enfeksiyonu daha kolay atlattığını gösteriyor.

Sık sık vurguladığımız sağlıklı yaşam alışkanlıkları, güçlü bağışıklığın temeli. Düzenli egzersiz, kaliteli uyku, bol sıvı tüketmek, dengeli ve sağlıklı beslenmek ve stresimizi yönetebilmek, sağlık için beş temel unsur.

Oksijen radikallerinden olabildiğince sakınmak, inflamasyona neden olabilecek alışkanlıklardan uzak durmak ve bağışıklığımızı dengede ve sağlıklı tutmak gerekiyor.

Yapılan çalışmalar, D vitamini kan değeri düşük olanlarda enfeksiyonun çok daha ağır geçtiğini gösteriyor. Bu nedenle D vitamini takviyesi almak şart.

C vitamini ise, savaşçı hücrelerimizin işleyişinde çok önemli olduğundan, günde en az 1000mg tüketilmesi uzmanlarca öneriliyor.

Sambucus Nigra’nın, virüsten korunmada etkinliği de çalışmalarla gösterilmiş. Ancak semptomlar başladıktan sonra kesilmeli. Zeytin yaprağı ekstresi, zerdeçal, zencefil gibi bitkisel kaynaklar da destekleyici olarak kullanılabilir.

Bağışıklık sistemini dengelediğin bildiğimiz çörekotu da bu dönemde etkili kaynaklar arasında.

Kronik hastalığı olanların ve ileri yaştakilerin mutlaka Pnomoni aşısı yaptırmaları gerekiyor. Hastalık zemininde daha ağır seyredebiliyor çünkü. Yine özellikle havalar soğumaya başladığı şu günlerde soğuk algınlığı, grip gibi hastalıklara da yakalanmamak için özen göstermek önemli.

Ancak her zaman en önemli korunma yöntemi, maske kullanmak, sık sık el yıkamak ve sosyal mesafeyi korumak.

En kısa zamanda normal hayatımıza dönmek umuduyla, sağlıklı günlerimiz olsun…