Uzmanlar diyor ki gülümsememenin en önemli nedenlerinden biri sağlıksız diş ve diş etleri imiş. Bu sadece bir başlangıç; sağlıksız diş ve diş etleri değil gülmemizi engellemek ağlamamıza neden olacak sonuçlara yol açabiliyor. İşte 17-23 Kasım Ağız Diş Sağlığı Haftası vesilesiyle ben de sizlere ağız diş sağlığımıza dikkat etmenizin ne kadar önemli olduğunu hatırlatmak istedim. 

 

Ağız sağlığı ve genel sağlık arasındaki ilişki kanıtlarla ispatlanmıştır..

Dünya Sağlık Örgütü'nün raporuna göre “dünyada her yıl yaklaşık 36 milyon insan, 'genel sağlığı etkileyen ve bulaşıcı olmayan hastalıklar' olarak tanımlanan kardiyovasküler problemlerden, diyabetten, kanserden ve solunum yolu rahatsızlıklarından ölüyor”. Bilimsel veriler ise, diş çürüklerinin en yaygın kronik hastalıklardan biri olduğuna işaret ediyor. Diş çürükleri ve diş eti hastalıkları, saydığımız ölümcül rahatsızlıkların bir kısmında ortak risk faktörüne sahip ve kötü ağız–diş sağlığı, pek çok önlenebilir hastalığın ortaya çıkmasına zemin hazırlıyor.

Bu gerçeklere bir de ülkemizdeki acı tablo eklenince durum iyice endişe verici oluyor. Ülkemizde yılda bir kişiye bir diş fırçası bile düşmüyor, her iki evden birinde hiç diş fırçası bulunmuyor. Her üç kişiden birinin dişlerini günde bir kez dahi fırçalamadığı toplumumuzda, 65 yaş üstü dişsizlik oranı ise yüzde 67'i aşıyor. 

Peki diş ve diş eti rahatsızlıklarından dolayısıyla da genel sağlık üzerindeki olumsuz etkilerinden nasıl korunacağız? 

Diş eti hastalıklarından korunmada ve hastalıkların tedavisinde en önemli faktör plağın etkili olarak uzaklaştırılması, yani oral hijyen işlemlerinin doğru ve düzenli bir şekilde uygulanmasıdır. Oral hijyenin sağlanmasında en önemli uygulama mekanik plak temizliğidir ve bu amaçla kullandığımız aletler diş fırçası ve ara yüz temizlik araçları (diş ipi, kürdan ve ara yüz fırçalarıdır). Dişler alt ve üst çeneler ayrı ayrı olmak üzere her bir dış yüze- yine 8-10 kez değecek şekilde hem dış hem de iç yüzeyler fırçalanır. Ara yüzeylerdeki plak ise ara yüz şekline, topografisine uygun bir arayüz temizlik aracı ile uzaklaştırılır. Fırçalama esnasında kullanılan macun mercimek büyüklüğünde olmalıdır.

Ağız Diş Sağlığı Haftası vesilesiyle hepimiz kendi ağız diş sağlığımızı bir durup değerlendirelim. Diş hekimimizi ziyaret etmeyi ihmal ettiysek hemen plan yapalım ve özellikle çocuklarımızı bu konuda bilinçlendirelim. 

 

Tüm Diş hekimlerimizin 22 Kasım Dünya Diş Hekimleri Günü'nü kutluyor, iyi ki varsınız diyorum.

 

Kaynaklar:

 

  • Elif Gül İçtin. Dünya Sağlık Örgütü 2003 Dünya Ağız Diş Sağlığı Raporu'nun Değerlendirilmesi.  Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi. Halk Sağlığı ABD. Bitirme Tezi. İzmir, 2013
  • Ağız ve diş sağlığı. www.reelsektor.com.tr. 24 Kasım 2014.