Kabızlık, bağırsak hareketlerinin normalden daha az olması durumudur.

Bağırsak hareketleri arasındaki normal süre kişiden kişiye değişir. Ancak üç veya daha fazla gün, tuvalete çıkmamak için çok uzun bir süredir.

Kabızlığın, genellikle hayat tarzına dayanan birçok nedeni olabilir. Gün içindeki hareketlilik durumu, tüketilen günlük su miktarı, tercih edilen gıdalar ve psikolojik durum, bağırsak hareketlerini etkileyen faktörlerdir.

Sağlıklı yaşam alışkanlıkları, bağırsak sağlığı için de önemlidir. Günlük egzersiz, stres yönetimi, lifli gıdaların bolca tüketimi ve yeterli sıvı alımı bağırsak hareketlerinin yeterli miktarda olmasına katkı sağlar. Her gün belli saatlerde tuvalete çıkmayı alışkanlık haline getirmek, bu alışkanlığın kazanılması için oldukça önemlidir.

Dışkı, vücudumuz tarafından kullanılmayan, fayda sağlamayan, hatta zararlı olan maddelerden oluşan bir içeriğe sahip olduğundan, bağırsaklar içinde uzun süre bekletilmesi vücuda zararlı bir durum oluşturur.

Bağırsaklarımız, bağışıklık sistemimizle birebir bağlantılı olduğundan, bağırsak salığını, dolayısı ile bağışıklık sistemini korumanın önemli maddelerinden bir tanesi de, kabızlığı önlemek olacaktır. Dışkılama sıklığı, bağırsağımızda bulunan dost bakterilerin sağlığını da önemli ölçüde belirleyen bir durumdur.

Egzersiz ve diyet değişikliği ile kendiliğinden tuvalete çıkma alışkanlığı kazanılamıyorsa, çeşitli doğal bitkisel takviyelerden faydalanmak ilk adım olmalıdır. Laksatif ilaçların uzun süre kullanımı bağırsak sağlığını ve rutin hareketlerini uzun dönemde olumsuz etkileyebilir.

Keten tohumu yağının içerinde bulunan yağ asitlerinin ve fito kimyasalların bağırsak hareketlerini artırmada ve kronik kabızlık problemlerini düzeltmede yardımcı olabileceği çalışmalarla gösterilmiştir.

Probiyotik ve prebiyotiklerin kullanımı da bağırsak hareketleri ve bağırsak florasının sağlığı açısından olumlu bir katkı olur.

Bağırsaklarımızın sağlık açısından önemi her geçen gün artarken, onlara göstereceğimiz özen de sağlığımız açısından değer kazanıyor.

Sağlıkla kalın.