Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yemin etmesiyle Türkiye’de “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” resmen başlamış oldu.

Ardından yeni kabine açıklandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yemin sonrası yaptığı açıklamada, Türkiye’nin şahlanacağını bir döneme girildiğini söyledi. Bu yeni dönem herkesçe merakla beklenirken, özellikle bazı alanlarda yeni dönemden beklentiler de bulunuyor. Bu alanlardan biri de sağlık sektörü. Son yıllarda fiziki anlamında önemli iyileştirilmelerin yapıldığı sağlık alanında yeni bir evreye geçilmişti. Bu yeni dönem içerisinde sağlık çalışanları da hem sektörün kalitesinin artırılması hem de sağlık çalışanlarının özlük haklarının iyileştirilmesi adına bazı taleplerinin yerine getirilmesini bekliyor. Sağlık çalışanlarının en büyük beklentisi ise yıpranma payı. Yıllar önce sözü verilen ancak bir türlü hayata geçirilemeyen yıpranma payı konusunda sağlık çalışanları yeni dönemden oldukça umutlu.  

‘YIPRANMA PAYINDA ÜMİTLİYİZ’

Sağlık-Sen Konya İl Temsilcisi Zeynel Abidin Uysal yaptığı değerlendirmede, yeni sağlık bakanının sektörün içerisinden gelen bir isim olmasının büyük bir avantaj olduğunun altını çizdi.

Bu durumun sağlık sektörü açısından hayırlar getireceğini umut ettiğini dile getiren Uysal, sağlık çalışanları olarak en büyük taleplerinin yıpranma payı olduğunu hatırlattı. Yıpranma payının sözünün 5 yıla yakın bir zaman önce verildiğini belirten Uysal, “Yıpranma demek 1 memurun 2 buçuk yıl erken emekli olması, emekli ikramiyesinin bir miktar artması ve emekli maaşında da bir miktar artış söz konusu olacak. O günden sonra gelen bakanlar ve bürokratların engellemesiyle bugüne kadar biz Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın  sözünü alamadık, verdiği söz havada kaldı. Biz bundan dolayı çok üzgünüz. Bu dönem bu sandığa da yansıdı. Sağlıkçılar AK Parti’ye çok kırgın. Bu konuda verilen sözün tutulması konusunda ümitliyiz” diye konuştu. 

ELEMAN YETERSİZLİĞİ GİDERİLMELİ 

Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 24 Haziran seçimleri öncesinde mitinglerde 3600 ek gösterge verileceğinin sözünü verdiğini hatırlatan Uysal, inşallah bu sözün de yerine getirilmesini beklediklerini kaydetti. “Bu söz yerine gelirse herkes çok mutlu olacak” diyen Uysal sözlerine şöyle devam etti, “Bir diğer beklentimiz de erken emeklilik. Laboratuvarda çalışan bir sağlık teknikeri mikroskopla iş yapıyor. Belli bir yaştan sonra zaten yakını görme kaybı yaşayacak. Ama bu adam 58 yaşına kadar çalışmak zorunda. Bu kişiden nasıl bir performans beklersiniz? Dolayısı ile sağlık alanında emekli yaşının biraz öne çekilmesi isteniyor. Daha önceki bakanlar döneminde çalışan hakkı ve hasta hakkı gündem gelmişti. Hasta hakkı konusunda ilerleme oldu ama çalışan hakkı konusunda bir gelişme olmadı. Çalışan hakkı bizim olmazsa olmamızım. Her gün sağlık çalışanları katlediliyor. Cezaların ağırlaştırılması gerekiyor. Bu kişilerin sağlıktan en az 1 yıl faydalanmasından men edilmesini istiyoruz. Ayrıca hastanelerde çalışan yetersizliği var. Sağlık personeli bu durumdan çok mustarip. Hastanelerin fiziki şartları mükemmel ama hastaneler personel anlamda yetersiz. Bu konunun biran önce çözülmesi gerekiyor.”

‘BU DÖNEM YÜZÜMÜZ GÜLECEK’ 

Türk Sağlık-Sen Konya İl Temsilcisi Metin Töke de yeni dönemden umutlu olduklarını söyledi.

İktidarıyla muhalefetiyle yıpranma payı ve ek göstergelerin emekliliğe yansıma gibi konularda aynı görüşlerin paylaşıldığını hatırlatan Töke, bu konuların çözülmesi konusunda yeni dönemden umutlu olduklarını belirterek şunları söyledi, “Herkesin gündeminde olduğu için Meclis’te de buna dair çalışmaların yapılacağına inanıyoruz. Kamuda da liyakata bakılan, bilgiye, beceriye bakılan bir sisteme de geçilmesini istiyoruz. Bu konuda da oldukça umutluyuz. Bizim tek beklentimiz kamuda liyakata, bilgiye, becerilere bakılması. Sağlıkta biliyorsunuz sistem hasta memnuniyetine göre işliyor. Hastanın memnun olması için personelin de memnun olması lazım. Bizim yüzümüz gülecek ki personel hastaya gülsün. Böylelikle hem personel hem hasta memnun kalsın. Bunun için de liyakat oldukça önemli. Liyakatı sağlamak için de mülakat olmasın. Mülakat sonuçta torpili getiriyor. Ben bu dönem yüzümüzün güleceğini düşünüyorum.”

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim