Almanya'nın kuzeyinde bulunan eyaletlerde hızla yayılan, 2 kişinin ölümüne ve 400'ü aşkın kişinin hastalanmasına sebep olan 'EHEC' olarak adlandırılan koli basilinin henüz Türkiye'de görülmediğini belirten uzmanlar, gerekli önlemlerin alınması konusunda vatandaşları uyardı. 
Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Özkul, Almanya'da salatalıktan bulaştığı tahmin edilen Enterohemorajik Escherichia Coli (EHEC) bakterisi sebebiyle yaşanan sağlık problemi hakkında vatandaşlara uyarıda bulundu. Özkul, bakterinin hayvanların mide ve bağırsaklarında bulunduğunu, bu hayvanların dışkısının tarımsal üretimde gübre olarak kullanılması ile insanlara gıda yoluyla bulaşma riskinin bulunduğunu anlattı. Özkul, ''E.coli veya Escherichia coli olarak bilinen koli basili, memelilerin kalınbağırsaklarında yaşayan genellikle yararlı bir bakteri türü olarak tanımlanmaktadır. Normal şartlar altında insana zarar vermeyen bu bakterinin EHEC (Enterohemorajik E.coli) grubuna ait E.coli 0157:H7 türü insandan insana bulaşıp, hayati tehlikeye sebep olabilmektedir" dedi. 
"ELLERİ İYİ YIKAYIN" 
Hastalıktan korunmada gıda güvenliği yaklaşımının esas alınması ve temel hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Özkul, "İnfeksiyon etkeninin asıl kaynağının sığır, koyun gibi ruminantlar olduğu dikkate alınarak mezbahalarda kesim işlemi sırasında etin dışkıyla bulaşmasını önleyecek tedbirler alınmalı. Yine meme ve sağım hijyeni ile soğuk zincirin sağlanmasına özen gösterilmelidir. Kıyma ve benzeri çiğ gıdalar iyice pişirilmelidir. Süt, mutlaka pastörize edilmelidir. Taze meyve ve sebzeler tüketilmeden önce iyice yıkanmalıdır. Diyareli çocukların bezlerinin değiştirilmesinden sonra eller iyice yıkanmalıdır. Sığır, geyik, koyun ve keçi gibi hayvanlara temastan sonra eller iyice yıkanmalıdır. Taze ruminant gübresi, meyve ve sebze yetiştiriciliğinde kullanılmamalıdır. Civarda çiftlik veya hayvanların yoğun olarak bulunduğu göllerde yüzülmemelidir" şeklinde konuştu.
Editör: TE Bilişim