Sünnet sezonunun geldiği bu aylarda, sünnetle ilgili akıllara gelen sorular merak konusu.  Sünnet hangi yaş ve aylarda yapılmalı, hangi yöntem kullanılmalı, sünnet olan çocuk kaç günde iyileşir gibi soruların cevabını Özel Büyükşehir HastanesiÜroloji Uzmanı Op. Dr. Mehmet Ardıç verdi. Sünnet için en uygun yaş aralığının bebeklerde ilk 6 aya kadar  ve çocuklarda 4 yaş sonrası olduğunun bilgisini paylaşan Andıç, şöyle devam etti: “Sünnette  ağrı duymaması için genel anestezi ile uyutularak veya lokal anestezi ile bölgesel  uyuşturma yapılır.

Genel anestezi uygulanacaksa, 4 saat aç kalması gerekir. Ameliyathanede yapılacak bu işlem öncesinde kan alınması ve anestezi hekiminin çocuğu görmesi gerekir. Ameliyathaneye alındıktan sonra koluna intraket takılıp damardan ilaç verilerek uyutulup gaz takviyesi yapılır. Sünnete başlanmadan önce uyandıktan sonra ağrı olmaması için pipi etrafı iğne ile uyuşturulur.

Lokal anestezi yönteminde, aç olması gerekmez. Sünnet odasında aileler yanında sünneti izleyebilir. Pipi etrafına iğne yapılıp on dakika beklenir. İğneden yaklaşık 15-20 saniye sonrası ağrısı geçer.

Sünnet tekniği ise cerrahi ve kelepçe yöntemlerini içerir. Cerrahi yöntemde bistüri veya makas ile kesilir. Koter benzeri cihazlar ile yakarak kesme yöntemini sinirlere vereceği hasardan dolayı tercih etmemekteyiz. Cerrahi yöntem de dikiş atılır.Diğer kelepçe yöntemi dikişsiz olur ancak bu yöntemde sünnet derisini düzgün istenilen ölçüde kesilmesi olanağı azdır. İyileşme her iki yöntemdede benzer olup yaklaşık 10 günde iyileşme gözlenir.

Sünnet sonrası  genel anestezi de 3-4 saat en az hastanede gözlem altında tutulması gerekir. Lokal anestezi de ise hemen gidebilir. Hatta çocuklar yürüyerek gidebilir.Bebekler için bez altına bardak konularak işlem tamamlanır. Ailelere sünnet sonrası sadece ağrı kesici şurup vermesi ve pipi etrafına krem sürmesi anlatılır. Genellikle ağrı ilk gün olur daha sonraki günler çocuk normal hayatına devam edebilir. İyileşme kabuklanma ile yaklaşık 10 gün kadar sürer. Dikişler bir hafta ile 10 gün arasında erir. Herhangi bir dikiş alma işlemi ve kontrol gerekmez.”

HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilişim