Denizli Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Berna Öztürk, sigara kullanan herkesi Sigara Bırakma Merkezi’nde tedavi olmaya davet etti
 
20 Kasım Dünya Sigarayı Bırakma Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Uzman Dr. Berna Öztürk, dünyada her yıl 5 milyon kişinin sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle, Türkiye’de ise her yıl 110 bin kişinin sigara yüzünden yaşamını yitirdiğini söyledi. Dünya genelinde erkeklerin yüzde 47,5'i, kadınların yüzde 10,3'ünün sigara içtiğini belirten Dr. Berna Öztürk, şöyle konuştu: "Yani dünyada 1 milyardan fazla kişi sigara içmektedir. Her yıl dünyada 5 milyon kişi sigara içtiği için ve 1 milyon kişi de sigara içmediği halde sigara dumanına maruz kaldığı için hayatını kaybetmektedir.Türkiye’de erkeklerin yüzde 43’ü, kadınların yüzde 16'sı sigara içmektedir. Ülkemizde sigara içen 25 milyon kişi günde 40 milyon dolar, yılda 15 milyar dolar sigaraya para harcıyor. Toplam harcanan 18 milyar dolar Sağlık Bakanlığı'nın bütçesinin 6 katıdır. Bu durum olayın çok ciddi bir durum olduğunu ortaya koymaktadır.”

SİGARA ZARARLI

Sigara içenlerin veya dumanına maruz kalanların birçok hastalıkla boğuştuğunu kaydeden Dr. Öztürk, sözlerine şöyle devam etti: “Akciğer kanseri ve amfizeme bağlı ölümlerin yüzde 90’ı sigaraya bağlıdır.Sigara akciğer dokusunun ve hava yollarının harap olmasına sebep olur. Kalp ritmini hızlandıran sigara, kırmızı kan hücrelerine yüksek oranda karbonmonoksit bağlanmasına sebep olarak dokulara oksijen gitmesini engelliyor ve vücuttaki damar duvarlarının zarar görmesine neden oluyor. Kalp krizi, inme ve bacak kangreni riskini artırıyor. Ayrıca ağız, gırtlak, yemek borusu, mide, pankreas, mesane, prostat ve rahim ağzı kanserleri, sigara içenlerde daha fazla görülür. Sigara içen kadınlarda rahim ağzı kanseri ve osteoporoz gelişme riski sigara içmeyen kadınlara oranla daha fazladır. Sigara içen erkeklerde iktidarsızlık, kadınlarda düşük yapma, erken doğum, ölü doğum, doğuştan sakatlık ve düşük ağırlıklı bebek doğurma riski artar.”

SİGARA İÇENLER DÖRT YILDA YÜZDE BEŞ AZALDI

Türkiye İstatistik Kurumu’nun yaptığı araştırmalara göre, 2008 yılından bu yıla kadar sigara içme oranında yüzde 5 oranında bir düşüş gözlendiğini belirten Öztürk, sözlerini şöyle tamamladı: “Yüzde 5 oranındaki bu düşüş Sağlık Bakanlığı’nın sigarayla ve sigarayı bırakmayla ilgili yürüttüğü kampanyaların ne kadar önemli olduğunun göstergelerinden biri. Biz de bugün dolayısıyla sağlığımızı ölümcül boyutta olumsuz etkileyen sigarayı bırakmak isteyen herkesi hastanemizdeki Sigara Bırakma Merkezi’ne davet ediyoruz.”
İHA
 
Editör: TE Bilişim