Su ve ya sütle yapılan dondurmalar hakkında TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Konya Şubesi Başkanı Hulusi Ada uyarılarda bulundu.

DONDURMA ÜRETİMİNDE DONDURMA KARIŞIMININ PASTÖRİZE EDİLMESİ GEREKMEKTEDİR

Özellikle yaz aylarında tüketimi artan dondurma, hijyen kurallarına ve soğuk zincire dikkat edilmediğinde sağlığı tehdit ettiğini ifade eden TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Konya Şubesi Başkanı Hulusi Ada, “Özellikle yaz aylarında tüketimi artan dondurma, hijyen kurallarına ve soğuk zincire dikkat edilmediğinde sağlığı tehdit ediyor. Dondurma yaz ayları başta olmak üzere her mevsim sevilerek tüketilen protein, karbonhidrat ve yağın yanı sıra; A, D, E ve B grubu vitaminler ile kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineralleri içeren besin değeri yüksek bir ürün. Dondurma üretiminde süt veya çeşitli süt bazlı ürünler ile birlikte izin verilen katkı maddeleri, aroma maddeleri, çeşni maddeleri, meyve, kakao ile salep, şeker kullanılıyor.  Hijyenik koşullar altında üretilmeyen ve yeterli soğutması olmayan depolarda depolanan dondurmalar halk sağlığını tehdit etmektedir. Dondurma üretiminde dondurma karışımının pastörize edilmesi gerekmektedir, pastörize edilmediği taktirde hastalık yapıcı mikroorganizmalar gelişip gıda zehirlenmelerine yol açabilir. Ayrıca, külaha dondurma aktarılmasında kullanılan kaşıkların sürekli temizlenmesi, kaşıkların bekletildiği suyun sıklıkla değiştirilmesi, kullanılan külahların toz vs. kirlenmeyi önleyecek şekilde kapalı kaplarda muhafaza edilmesi gerekiyor. Bu sebeplerle dondurma satın alırken tezgahlardaki dondurmaların kapalı kaplarda olmalarına dikkat edilmeli” diye konuştu.

YUMUŞAMIŞ AMBALAJLI DONDURMAYI ALMAYIN

Vatandaşlara yumuşamış dondurma almamaları konusunda uyarıda bulunan Ada, “ Ambalajlı dondurmalarda etiket bilgisinin dikkatli okunması gerekir, dondurmanın asla çözündürülüp tekrardan dondurulmaması gerekmektedir. Öte yandan yumuşamış ambalajlı dondurmaların alınmaması gerekir. Dondurma alışverişte en son alınıp hızlı bir şekilde dondurucuya konmalı ya da hızla tüketilmeli” dedi.

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim