Özel Medline Konya Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Fethi Energin, görme kaybı yaşayan çocuğun okulda mutlu ve başarılı olamayacağını belirterek, okula başlayan çocuklar için anne-babaları uyarıyor

Okula başlamadan mutlaka göz kontrolünden geçilmesi gerektiğini belirten Energin, özellikle ilk kez okula başlayacak çocuklarda göz probleminin olup olmadığına bakılmasının çok önemli olduğunu belirtiyor. Okul çağındaki çocuklarda en sık ise; şaşılık, göz tembelliği ve kırma kusurları görülüyor. Okula başlayacak olan çocukların yaklaşık yüzde 10’unda yaşına göre okuma-yazma zorluğu tespit edildiğini belirten Energin, bunun altında en sık yatan nedenin ise görme problemlerinden kaynaklandığını ifade etti.
En sık olarak şaşılığın görüldüğünü ifade eden Energin, “Şaşılık, halk arasında öncelikle estetik bir sorun olarak görülse de tedavi edilmediğinde görme tembelliğiyle sonuçlanabilir. Şaşılık iki gözün bakılan objeye aynı anda yönelememesidir. Bir göz bazen veya sürekli içe veya dışa doğru kayar. Şaşılık görme tembelliği, çift görme, derinlik hissinde azalma gibi fonksiyonel bozuklara yola açabileceği gibi psikososyal negatif baskılara da yol açar. Özgüven eksikliği, arkadaşlarıyla kötü etkileşim düzeltilmemiş şaşılığı olan çocukların yaşadığı problemlerdir. Yapılan çalışmalar şaşılığın çocuğun üzerindeki negatif psikolojik-sosyal etkilerinin ortalama 6 yaş civarında başladığını göstermiştir” dedi.
“Tıp dilinde ambliyopi denilen ve halk arasında göz tembelliği olarak bilinen sorun şaşılık veya ek gözdeki kırma kusuru ile birlikte gözün sık görülen rahatsızlıklarından biridir” diyen Energin, “Ambliyopi, az gören gözün çocukluk çağında gerekli şekilde tedavi görmemesi olarak tarif edilebilir. Görme tembelliğinin oluşumunda şaşılık veya iki gözün görme kalitesindeki farklılık önemli rol oynar. Bu durum tedavi görmezse zayıf olan gözde görme eksikliği olur. Gözlükle düzeltilebilen görme kusurları kırma kusurları başlığı altında toplanır. Basit ve ilerleyici olmak üzere iki tipi vardır. Miyopi: Uzağı bulanık görmek. Basit tipi okul çağı miyopsisi de denir. 10-11 yaşlarında görülür. 21-22 yaşlarında durur. İlerleyici tipinde yüksek numaralar ve düzensiz ilerleme vardır. Hipermetropi: Yakını ve uzağı net görememek.
Astigmatizma: her iki kusurun da tek eksende görülmesi halidir” ifadelerini kullandı.
Energin, çocuğun görme probleminin olup olmadığını ise şu şekilde anlaşılabileceğini kaydetti: “Uzaktaki yazılara bakarken gözlerini kısması, başını eğmesi, nesnelere çok yakından bakması, okuma ve yazma sonucu baş ağrısı yaşaması, okurken kelime ya da satır atlaması, cümleleri eliyle takip etmesi, yazarken satırı düzgün takip edememesi, bir gözünü daha öne alarak kitaba bakması, okurken kelimelerin bulanıklaştığını ya da kaydığını ifade etmesi, televizyonu yakından seyretmesi, gözlerinde sulanma. Bu şikâyetler ödevlerini yaparken zorlanması; okuma ve yazmada isteksiz olması ve ders takibinde yetersiz kalması gibi durumlarla ortaya çıkabiliyor. Çocuklarında bu tür yakınmalara gözlemleyen ailelerin, bir hekime başvurmaları, çocuklarının okul başarısı açısından büyük önem taşımaktadır.”
HABER MERKEZİ 
Editör: TE Bilişim