İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa TıpFakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Sema Umut, kronik obstrüktif akciğerhastalığının (KOAH) 2030 yılında dünyada ölüm nedenleri arasında 3. sıradaolacağının öngörüldüğünü bildirdi

 

Türk Toraks Derneği KOAH Çalışma Grubu'nca, 14Kasım Dünya KOAH Günü dolayısıyla İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Oditoryumu'ndadüzenlenen panelde konuşan Umut, KOAH'ın nefes yollarında mikrobik olmayaniltihaplanmaya bağlı oluşan ilerleyici akciğer hastalığı olduğunu anlatarak, buhastalığın oluşumunda en önemli risk faktörlerinin; tütün kullanımı, ev içihava kirliliği, çeşitli gaz ve tozlar olduğunu söyledi.

Hastalığın çok önemli bir sağlık sorunu olmasınarağmen ne yazık ki kamuoyu tarafından yeterince iyi tanınmadığını kaydedenUmut, hastalığın müzmin bronşit ve amfizem olarak da bilindiğini ifade etti.

Prof. Dr. Umut, Dünya Sağlık Örgütü verilerinegöre, KOAH'ın dünyada yaklaşık 50 milyon insanı etkilediğini ve her yıl 3milyon kişinin bu hastalık nedeniyle öldüğünü vurgulayarak, ''Aynı verileregöre, 2030'da KOAH'ın dünyada ölüm nedenleri arasında 3. sırada olacağı öngörülmektedir''dedi. Son çalışmaların dünyada KOAH'lı hastaların ancak yüzde 25-50'sinin tanıaldığını gösterdiğini belirten Umut, Türkiye verilerine göre, ülkede en önemliölüm nedenleri arasında 3. sırada olan KOAH'ın görülme sıklığının 40 yaş üstü yetişkinlerdeyüzde 20 olduğunu aktardı. Umut, 10 KOAH hastasının sadece birinin doktorabaşvurduğunu ve doğru tanı alabildiğini ifade ederek, ''Bu durumda, ülkemizdebulunan 3-5 milyona yakın KOAH'lı hastanın sadece 300-500 bini kendisindehastalık olduğunu bilmektedir. Toplumun KOAH konusunda yeterli bilgiye sahipolmaması, hastalığın erken tanısını ve etkin tedavisini güçleştirmektedir. Oysabasit ve ağrısız bir test olan 'nefes ölçüm testi' ile kişinin KOAH olupolmadığı kolayca saptanabilmektedir'' diye konuştu.

Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim ÜyesiProf. Dr. Nurhayat Yıldırım da KOAH'ın erken tanısının, hastalığa bağlısakatlık ve ölüm oranlarını azaltacağını belirterek, bu nedenle, 40 yaş üstü,sigara içmiş ya da içmekte olan, tozlu ortamlarda bulunan kişilerde müzminseyirli öksürük, balgam ve nefes darlığı yakınmalarından en az birininbulunması halinde kişinin, göğüs hastalıkları hekimine başvurmasını istedi.

Dünya KOAH Günü'nün başlıca sloganının ''Çok GeçDeğil!'' olduğunu ifade eden Yıldırım, tanı konmadan önce veya sonra, hastalıkhangi evrede olursa olsun, hastaların solunumsal sağlıklarını iyileştirebilmekadına yapılabilecekleri bulunduğunu belirtti.

Yıldırım, bu pozitif mesajın KOAH'lılarınhastalıkla mücadele azmini arttıracağını dile getirerek, ''Nefesinizdaralıyorsa, doktorunuza başvurup soluk testi yaptırmak için çok geç değil!KOAH'ınız varsa, normal bir hayat sürmek için çok geç değil! KOAH'lı hastalarabakan bir doktorsanız, hastalarınızın daha rahat nefes almalarına yardım etmeniziçin çok geç değil!'' dedi

AA


Editör: TE Bilişim