Kalın bağırsağın laparoskopik operasyonlarının (kapalı ameliyatlar) ülke ve bölge cerrahlarına öğretilmesi ve ülke genelinde bu operasyonların aynı standartta yapılması için Konya’da böyle bir kurs planlandığını söyleyen MTF Dekanı Prof. Dr. Celalettin Vatansev, MTF Genel Cerrahi Anabilim Dalı ve TKRCD’nin ortaklaşa düzenlediği 2 gün süren bu programda laparoskopik operasyonlarla ilgili ön teorik bilgilerden sonra ameliyathanelerde işin uzmanı olan hocalar tarafından gerçekleştirilen canlı ameliyat görüntülerinin eğitim salonuna aktarılarak çok faydalı ve değerli bir eğitim programı yapıldığını belirtti. Vatansev, “Zaman zaman fakültemizde yapılan bu program genel cerrahi anabilim dalımızın ilk defa katıldığı ve başarı ile bitirdiği bir organizasyon oldu. Kliniğimizden 4 hocanın oturum başkanı olduğu, 2 hocanın da yapılan 4 canlı operasyonun ikisini yaparak bu eğitime katkıda bulunması fakültemiz genel cerrahi anabilim dalı olarak bizleri onurlandırmıştır. Bu programı Konya’ya fakültemiz genel cerrahi anabilim dalına vererek bizleri onore eden TKRCD başkanı ve yönetim kuruluna, desteklerinden dolayı Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörlüğüne, hastane başhekimliğine, dekanlık personeline, genel cerrahi anabilim dalı başkanı ve öğretim üyelerine ve katılımcılara yürekten teşekkür eder, başarılar dilerim” dedi.


Türk Kolon ve Rektum Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Selman Sökmen ise NEÜ ile işbirliği yaparak 19. Laparoskopik Kolorektal Cerrahi Kursu düzenlemekten mutluluk duyduklarını söyledi. Bu kurslarla meslekteki son yenilikleri, gelişmeleri, tecrübeleri aktarmayı ve hekimlerin birbirlerinin deneyimlerinden faydalanmasını amaçladıklarını söyleyen Sökmen, “Canlı ameliyat yaşamın ta kendisi olabilecek bütün sürprizler, manevralar, zorlu konular burada var. İzleyiciler tarafından kendi ameliyatlarında deneyimledikleri, aşamadıkları ya da beklemedikleri durumlarının önlenmesi açısından da sıcağı sıcağına bir tartışma ortamı olması yönünden önemli bir operasyon” şeklinde konuştu.
Derneğin Kurs Sorumlusu Prof. Dr. Mustafa Öncel de laparoskopik cerrahinin özellikle de kalın bağırsak kanseri için yapılan operasyonların oldukça zor olduğuna dikkat çekti. Bunun yaygın olarak yapılmasının ülkedeki tüm kişileri ilgilendirdiğini kaydeden Öncel, Anadolu’nun birçok yerinde bu canlı cerrahi uygulamalarının yapıldığını, yerel cerrahlara ve tüm katılımcılara bu konuda tecrübe aktarımı sağlayarak desteklemeye çaba gösterdiklerini belirtti. Konya’da bu kursun daha önce yapılmadığını ifade eden Öncel bu anlamda önemli bir etkinlik olduğuna dikkat çekti. Katılımcılar hakkında da bilgi veren Öncel, “Katılımcılarımız çoğunlukla bu bölgede ve civar şehirlerde yaşayan genel cerrahlar ile özellikle kalın bağırsak cerrahisine ilgi duyan cerrahlar. Tabii ki cerrahi, devamlı öğrenilen bir süreç. Dolayısıyla aslında her birimiz, biz eğitim kısmında olanlar da öğrenci kısmında olanlar da muhakkak bu kurslardan bir şeyler öğrenerek ayrılıyoruz” diye konuştu.
Kursların ilk gününde Prof. Dr. Ethem Geçim’in çekum kanseri operasyonu ve Prof. Dr. Celalettin Vatansev’in rektum kanseri operasyonu canlı yayınla Asım Duman Konferans salonundaki katılımcılar tarafından izlendi. Bu sırada katılımcılar operasyonlarla ilgili merak ettikleri tüm soruları sordu ve katkıda bulunmak isteyenler görüşlerini ekiplere iletti.
İHA

Editör: TE Bilişim