Kısa adı “NESAM” olan merkez tamamen bilimsel amaçlı olarak tasarlandı. Merkezin temel amacı Merkezin  amaçları tıp alanı içindeki sinirbilimle ilgili branşlar arasında koordinasyonu sağlamak,  ilgili yurt içi ve yurt dışındaki araştırma kuruluşları ile işbirliği yapmak, bilimsel ve teknolojik araştırmaların geliştirilmesine katkıda bulunmak, sinirbilim konularındaki araştırmalar için rekabete dayalı, etkin ve verimli araştırma imkânları ve ortamları oluşturmak olarak belirtirdi. Merkezin faaliyet alanlarına, görevlerine ve yönetimine ilişkin usul ve esasları 11 Temmuz 2018 tarihli ve  30475 sayılı  Resmi gazetede yayınlandı. Gazetede merkezin yönetmeliği, amaçları ve faaliyet alanları ile merkez organları ve görevlerine yer verildi. 

NESAM SİNİRBİLİMİNE KATKI SAĞLAYACAK 

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi bünyesinde “Necmettin Erbakan Üniversitesi Sinirbilim Uygulama ve Araştırma Merkezi” adlı yeni bir araştırma merkezi kuruldu . Kısa adı “NESAM” olan merkez tamamen bilimsel amaçlı olarak tasarlandı. Temel amaçları, tıp alanı içindeki sinirbilimle ilgili branşlar arasında koordinasyonu sağlamak,  ilgili yurt içi ve yurt dışındaki araştırma kuruluşları ile işbirliği yapmak, bilimsel ve teknolojik araştırmaların geliştirilmesine katkıda bulunmak, sinirbilim konularındaki araştırmalar için rekabete dayalı, etkin ve verimli araştırma imkânları ve ortamları oluşturmak ve öncelikli bilimsel ve teknolojik araştırma alanlarını belirlemek, araştırmacıların bu konulara yönlendirilmesini ve teşvikini sağlamak  şeklinde belirlendi. 

SİNİRBİLİM ALANIYLA İLGİLİ  KOORDİNASYONU SAĞLANACAK

NESAM’ın faaliyet alanları ise araştırmacıları multidisipliner tarzda çalışmaya özendirerek ulusal ve uluslararası işbirliğine yönelik ARGE faaliyetlerine imkân sağlamak, sinirbilimi konularına yönelik kurs, seminer, çalıştay, sempozyum, kongre, konferans ve benzeri ulusal ve uluslar arası etkinlikler düzenlemek, Meram Tıp Fakültesi ve üniversitenin diğer birimlerinde sinirbilim alanıyla ilgili anabilim dalları arasında koordinasyonu sağlamak, bu anabilim dallarında bulunan laboratuvar ve araştırma imkanlarını entegre etmek, “neuroscience” konseptinde yüksek lisans ve doktora programları açmak ve bilim insanı yetiştirmek, TÜBİTAK ve AB projeleri hazırlamak ve yürütmek, vb. şeklinde öngörülmüştür. Bu kapsamlarda işlevler üstlenmek ve bilimsel faaliyetler gerçekleştirmek üzere NESAM bünyesinde 6 adet laboratuvar oluşturuldu. Deneysel Sinirbilim Laboratuvarı, Moleküler Sinirbilim Laboratuvarı ,Hücresel Nörogörüntüleme Laboratuvarı,  Klinik Sinirbilim Laboratuvarı,Bilişimsel Kognitif Sinirbilim Laboratuvarı, Nörofizyoloji ve Nöroendokrinoloji Laboratuvarı.  

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA

Editör: TE Bilişim