Bir günde besinler yoluyla alınan 7 gramlık lif, felç geçirme riskini yüzde 7 azaltabiliyor.

Lifli gıdalar, kandaki kolesterol seviyesini düşürücü özelliğe sahip. Bu durum da kalp hastalığı riskini yüzde 9 oranında azaltmaya yardımcı oluyor.

Günlük lif alımını 30 gram ve fazlasına çıkaran kişilerin, kalorilerle sınırlandırılmış sıkı ve karmaşık bir diyet programı uygulayanlardan daha fazla kilo kaybedildiğini biliyor muydunuz?

BÖBREK TAŞI OLUŞUM RİSKİNİ AZALTIN

Bir günde besinler yoluyla 21 gramdan fazla lif almak böbrek taşı riskini yüzde 22 azaltıyor.

Diyet lifi vücut sistemine etkisi olan iltihap ve ateşi azaltarak, yatıştırıyor. Bu da KOAH ( Kronik Obatrüktif Akciğer Hastalığı) gibi hastalıklara yakalanma riskini düşürmeye yardımcı oluyor. Beslenme düzeninde liften zengin besinlere yer vermek sağlığa yararlı bakteri sayısının vücutta dengelenmesine yardımcı oluyor, sindirimi destekliyor.

Lifli gıdalar vücudun glikoz emilimini yavaşlatarak, kan şekeri seviyesinin yükselmesini kontrol altına alıyor. Bu da diyabet riskini azaltıyor.

NEDEN LİFLİ BESLENMELİYİZ?

Gıdaların bağırsak enzimleri tarafından sindirilmeyen kısmı lif olarak adlandırılıyor.Sağlıklı bir yaşam için gerekli besin ögeleri suda çözünenler ve suda çözünmeyenler olarak ikiye ayrılıyor. Her iki türünün de sağlık için çeşitli faydaları bulunmaktadır. Suda çözünen lif içeren besinler kan şekerinin sabit tutulması ve kötü kolesterolün düşürülmesine, suda çözünmeyenler ise kabızlık probleminin giderilmesine, hemoroidin önlenmesine ve sindirim sistemine bağlı hastalık risklerinin azaltılmasına yardımcı olmaktadır.Yetişkinlerin günlük ortalama 21-25 gram arası besin lifi almaları gerekir. 

Editör: TE Bilişim