Türk Amerikan Eczacılar Birliği (TAEB) Başkanı Ecz. Mehmed Bülend Uğur, Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde,  eczacı adayı gençlere Amerika’daki eczacılık sistemini ve eczane yönelimlerini anlattı. ABD’deki eczacılık hizmetlerinde şu anda giyilebilir teknoloji üzerinde çalışmalar yapıldığını aktaran Ecz. Uğur, yakın gelecekte hastaların evden yapılabilecek ölçümler ile uzaktan hasta takibi yapılabileceğini söyledi.

Ecz. Uğur, öğrencilerle ABD’ye özel uygulamalar, hasta takibinde eczacıların rolü ve eczacılığın geleceği hakkında güncel bilgiler aktardı.

ABD’de birden çok eczacılık türünün olduğunu söyleyen Ecz. Uğur, eczacıların hekimlerle işbirliği içinde hasta bilgilendirilmesi ve takibi alanında büyük bir öneme sahip olduğu belirtti. ABD’de tedavi maliyetlerini düşürmek üzere en önemli gündem maddesinin hasta uyumunu sağlamak olduğunu söyleyen Ecz. Mehmed Uğur, bu noktada eczacılara büyük bir görev düştüğünü, hastaların yaşam kalitesinin yükseltilmesinde ve hastalığın yönetilmesinde pek çok yenilikçi uygulamanın gerçekleştirildiğini vurguladı. Birden fazla ilaç kullanan hastalara yönelik geliştirilen “Smartbox (akıllı kutu)” uygulamasında ilaçların şifreli bir kutu içinde hastalara ulaştırıldığını ve ilaç kullanım vakti geldiğinde kutudaki alarmın çalarak ilaç kullanımını hatırlattığını aktardı. Diğer bir uygulamanın da hastaneden çıkan hastalara yönelik “Welcome Home” programı olduğunu ve bu program kapsamında hastaneden çıktıktan 15 gün içinde eczacı danışmanların hastaları ziyaret ettiğini sözlerine ekledi. Bu alandaki çalışmaların giyilebilir teknoloji üzerinde devam ettiğini de aktaran Ecz. Mehmed Uğur, yakın gelecekte insanların kan şekeri – tansiyon gibi analizlerinin evde otomatik olarak yapılarak, 3D yazıcılar aracılığı ile ilaçların evlerde de basılabileceğini sözlerine ekledi.

Nüfusun 320 milyonu aştığı ve en fazla ilaç kullanan ülkeler arasında yer alan ABD pazarında besin destekleri pazarının çok büyük bir öneme sahip olduğunu da söyleyen Ecz. Mehmed Uğur, özellikle kronik hastalıklarda sürekli ilaç kullanan hastaların vücutlarında oluşan vitamin eksikliklerini doğal besin destekleri kullanarak tamamladıklarını anlattı. Bu alanda Türk markalarının da yer alabilmesinin önemine dikkat çeken Ecz. Mehmed Uğur, ilk Türk besin destekleri markası olan Zade Vital ürünlerini ABD’ye, eczanesine güvenle taşıdığını belirtti. Ecz. Uğur, Zade Vital’in gerçekleştirdiği Ar-Ge çalışmaları ve helal-koşer sertifikalarına sahip, Uluslararası GMP (Good Manufacturing Practices / İyi Üretim Uygulamaları) standartlarındaki üretimi ile küresel ölçekte bir sağlık markası oluşturduğunu paylaştı.

HABER MERKEZİ 

Editör: TE Bilişim