Medicana Konya Hastanesi Diş Hekimi Doç. Dr. Mustafa Ülker, sert nesneler çiğnemenin birçok kişinin sahip olduğu kötü alışkanlıklardan birisi olduğunu belirterek,

“Kendinizi hiç bir buz küpünü veya bir kalemi çiğnerken yakaladınız mı? Sert nesneler çiğneme ki, buna sert şekerde dahildir, dişlerde çentik açabilir veya dişleri çatlatabilir. Dişler size bir ömür boyu hizmet etmek için yaratılmışlar ve buna göre dizayn edilmişlerdir. Ancak onlar sadece yiyecekleri çiğnemek için yaratılmıştır. Masanızın üstüne veya evinizde görebileceğiniz yerlere sert cisimleri çiğnememeniz gerektiğini hatırlatan notlar bırakın. Arkadaşlarınız ve aile fertlerinden biri sizi sert bir cisim çiğnerken gördüğünde uyarmasını isteyin. Daha çok şekersiz sakız çiğneyin. Kötü alışkanlıkları kırmak zordur ama bunu yapabiliriz. Kötü bir alışkanlığımız olduğunu kabul etmek ilk adımdır” dedi. 

Tütün ürünleri kullanmanın sadece dişler için değil, ağız ve tüm vücut için de çok tehlikeli olan başka bir kötü alışkanlık olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Ülker, “Sadece sigara veya puro değil bütün tütün ürünleri kötüdür. Gençler ve genç yetişkinler için çok ciddi bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Tütün ürünleri dişlerimizi lekeler. Diş eti hastalıklarına, diş kaybına ve kansere neden olur. Tütün ürünleri kullanımı ile ilişkili sağlık problemleri için alabileceğiniz en iyi önlem hiç başlamamaktır. Tırnak yemek sinirsel bir alışkanlıktır. Dişlerde çentik açabilir ve çenemizi etkileyebilir. Çeneyi uzun bir süre boyunca çıkıntılı bir pozisyonda tutmak, çene işlev bozukluğuna neden olabilir. Acı tatlandırıcılı tırnak cilaları, stres azaltma ve küçük, gerçekçi hedefler belirleme bu problemin üstesinden gelmemize yardımcı olabilir. Belirli durumlar tetikleyici ise, parmaklarımızı meşgul edecek bir şey tutabiliriz” diye konuştu. 

İHA

Editör: TE Bilişim