Son dönemde Türkiye genelinde yeniden artış eğiliminde olan koronavirüsle mücadele devam ederken, sorunlu iller arasında bulunan Konya’da son 1 haftadır vaka sayıları stabil seyretmeye başladı. Bu durum Konya’da olumlu karşılanırken, vatandaşların kurallara uyması halinde vaka sayılarının yeniden azalış eğilimine gireceği düşünülüyor.

Türkiye’deki koronavirüs vaka sayıları son dönemde artış eğilimine girmiş, özellikle Orta Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yaşanan ciddi artışlara Sağlık Bakanlığı müdahalede bulunmuştu. Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Diyarbakır’a giderek, bölgedeki diğer illerin valileri ve il sağlık müdürleri ile bir toplantı yaparak vaka sayılarını azaltmak için gerekli önlemlerin talimatını vermişti. Türkiye genelinde vaka sayılarında ilk sıralarda yer alan Konya’da da yaşanan vaka sayılarına Bakanlık ve il sağlık müdürlüğü yetkilileri gerekli müdahalelerde bulunmuşlardı. Yapılan bu girişimler ve yeni tedbir kararları Konya’da uzun zamandır artış eğiliminde olan vaka sayılarının son 1 haftada durağanlaşmasını sağladı. Son günlerde Konya’da stabil seyreden vaka sayılarının kurallara tam anlamıyla uyulması halinde düşüşe geçebileceği düşünülüyor.

ERKEN TEDAVİ FAYDA GÖSTERDİ

Vaka sayılarının artmasıyla Sağlık Bakanlığı yeni kararlar alarak, erken dönemde tedavi için adımlar atmıştı. Bu adımlar nedeniyle birçok ilde olduğu gibi Konya’da son dönemde erken teşhis ve tedavi yöntemi geliştirildi. Böylece koronavirüs teşhisi konan hastaların, koronavirüs ilaçları tedarik edilerek, hızlı bir şekilde tedaviye başlandı. Bu durum pnömoni (zatürre) oranlarında ciddi manada düşüşü beraberinde getirdi. Böylece Konya’daki erken tanı ve tedavi konusunda atılan başarılı adımlar, ağış hasta sayılarını ve ölümleri de azaltmış durumda.

TEST SAYISI BÜYÜK ORANDA ARTTI

Yaklaşık 1 ay önce Konya’da günlük test sayıları 1000 civarında seyrederken bu dönemde Konya’da bu sayı artırılarak, yaklaşık 5 bin civarına ulaştı. Böylece süreç başladığından buyana Konya’da 217 bin test yapıldı. Test sayısının artmasıyla bulaş meydana gelen veya bulaş riski olan vatandaşlar daha erken bir şekilde tespit edilmeye başlandı. Bu da tedaviye veya vaka sayılarına olumlu bir şekilde yansıdı. Aynı zamanda vaka sayılarında artış yaşanmasının ardından test kiti ve ilaç konusunda sorunlar olduğuna yönelik iddialar kamuoyunda yer almıştı. Ancak Sağlık Müdürlüğü kaynaklarından alınan bilgilere göre ilaç dağıtımında ve test konusunda hiçbir sorun yok. Bu konuda gerekli önlemlerin alındığını bildiren yetkililer, ilaç ve test konusunun kontrol altında olduğunu vurguladılar. 

ŞEHİR HASTANESİ RAHATLATTI

Koronavirüs salgınıyla birlikte Mart ayından buyana koronavirüs dışı hastaların tedavisinde bazı aksaklıklar ortaya çıkmıştı. Konya Şehir Hastanesi’nin hasta kabulüne başlamasıyla bu sorun da aşılmış oldu. Hastaneye gidemeyen koronavirüs dışı hastalar, “temiz hastane” olarak ilan edilen Konya Şehir Hastanesi’nin açılmasıyla tedavilerini rahatlıkla yaptırabiliyor. Bu durum Konya Şehir Hastanesi’ndeki rakamlara da yansımış durumda. Son 1 ayda hastanede 3 bine yakın ameliyat yapıldı, 60 bin hasta poliklinik hizmetinden faydalandı, 30 bin koronavirüs dışı acil hasta ise yine hastaneden hizmet aldı. Bu rakamların toplamına bakıldığında hastane açıldığı günden buyana yaklaşık 100 bin hastaya hizmet sunmuş oldu. Bu hizmet sayesinde koronavirüs süreciyle sıkıntı çeken normal hastalar, rahatlamış oldu.

ABDULLAH AKİF SOLAK

Editör: TE Bilişim